10.01.2018 - 14:26
|
Actualització: 10.01.2018 - 14:27
El partit nacionalista flamenc, l’N-VA, ha proposat a la resta de forces del Parlament Flamenc convidar Carles Puigdemont perquè exposi la situació a Catalunya davant la Comissió d’Afers Exteriors. El partit ja va proposar al setembre una idea similar però en aquest cas el convidat proposat era el llavors conseller d’Exteriors, Raül Romeva. Amb tot, segons explica el diputat flamenc de l’N-VA Karl Vanlouwe en declaracions a l’ACN, la celebració de l’1-O i els esdeveniments desencadenats arran de la votació, com els empresonaments de part del govern destituït, van impossibilitar-ho. ‘És per això que ara hem proposat escoltar Puigdemont’, afirma.
Segons matisa, però, encara no han rebut la resposta de la resta de grups, que podrien acceptar-ho o rebutjar-ho, probablement, la setmana vinent. En qualsevol cas, Vanlouwe assegura que a nivell oficial encara no s’ha fet cap proposta o invitació des del Parlament Flamenc a Puigdemont.
El diputat explica que el seu partit també ha proposat de convidar l’ambaixadora d’Espanya a Bèlgica, Cecilia Yuste. En qualsevol cas, i en l’escenari que es produïssin les dues ponències, no es farien el mateix dia. ‘És lògic que puguem escoltar les dues parts’, ha apuntat Vanlouwe a l’ACN.
Si bé hi ha consens amb el fet de convidar l’ambaixadora espanyola, encara no hi ha una resposta oficial de la resta de partits sobre si convidar o no a Puigdemont. ‘Quan l’N-VA va proposar invitar Raül Romeva la resta de partits van acceptar-ho’, afegeix el diputat.
Comissió d’Afers Exteriors
Segons que expliquen a l’ACN fonts coneixedores del funcionament del Parlament Flamenc, la Comissió d’Afers Exteriors proposa durant les sessions d’agenda possibles convidats, com ara ambaixadors, per tractar qüestions d’actualitat que puguin afectar els països que representen. ‘Tothom pot fer propostes, normalment debaten a porta tancada i intenten que hi hagi consens sobre les propostes com aquesta però si no n’hi ha es vota’, expliquen.
En cas que no hi hagués consens caldria que una majoria de diputats de la Comissió votés a favor. Dels 15 diputats que en formen part, 6 són de l’N-VA, 4 dels cristians demòcrates (CD&V), 2 dels liberals flamencs (VLD), 2 dels socialistes i un dels verds. Un cop s’aprova la proposta, expliquen les mateixes fonts, la invitació s’envia habitualment des de la presidència del Parlament Flamenc.