Les deu propostes del Llum BCN 2021 que no podeu passar per alt

  • Tot i que l'accés a totes les instal·lacions és de franc, l'organització demana de reservar entrada perquè hi ha alguns espais amb capacitat limitada

VilaWeb

Redacció

03.11.2021 - 21:50

Aquest cap de setmana, del 5 al 7 de novembre, torna a Barcelona el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN. El Poblenou tornarà a ser-ne l’escenari principal, i durant tres nits, els carrers del barri s’ompliran d’arts en viu, de dissenys d’il·luminació i d’entorns interactius per a jugar amb el públic. Les instal·lacions es podran visitar quan es faci fosc, entre les 19.00 i les 00.00.

Tot i que l’accés a totes les instal·lacions és de franc, l’organització demana de reservar l’entrada perquè hi ha alguns espais amb capacitat limitada. En aquests casos, podreu reservar quatre entrades per cadascun dels dies i per a dues persones com a molt.

Enguany, el certamen fa deu anys i es consolida com un espai d’experimentació artística de referència. Entre les propostes, hi ha una combinació d’artistes consolidats i de treballs de l’acadèmia procedents d’escoles de disseny, d’arquitectura, d’art o d’il·luminació de Barcelona. Aquesta composició s’ha convertit en un element distintiu del model del Llum BCN.

A continuació, us oferim una llista amb deu propostes que no podeu passar per alt:

La llum com a veu de la matèria – Eugènia Balcells

La llum com a veu de la matèria es presenta al festival amb dues instal·lacions urbanes: la projecció de l’obra “Freqüències” sobre la façana del Museu del Disseny i l’obra “De l’infraroig a l’ultraviolat”, que il·luminarà la torre Glòries.

“De l’infraroig a l’ultraviolat” és un viatge a través del color seguint les diferents longituds d’ona de la llum. Uns colors que descendeixen lentament per la torre Glòries fins a tintar-la completament. “Freqüències” consisteix en un teixit de línies de colors plasmades a la façana del museu. La projecció s’atura de tant en tant per reconèixer l’espectre de cada element i identificar-lo amb el seu símbol químic.

  • Lloc: Torre Glòries. No cal reserva prèvia.

Agorythm – Onionlab

Agorythm és un viatge a l’essència de Barcelona, una simulació cinètica de la realitat que configura la ciutat, gràcies a la recopilació de dades reals. L’obra és una combinació dels conceptes “àgora”, “algoritme” i “ritme”. S’han obtingut dades sobre la qualitat de l’aire, el consum elèctric, la contaminació acústica i la mobilitat a la ciutat. L’objectiu és de visualitzar aquestes dades mitjançant animacions lumíniques que permetin d’observar el comportament de Barcelona.

  • Lloc: Universitat Pompeu Fabra, campus del Poblenou (carrer de Roc Boronat, 138). Podeu reservar entrada ací.

This is not 3D – Lucas Gutiérrez

This is not 3D és una creació entre programes d’ordinador i errors de representació. Són objectes digitals que conserven cert grau d’autonomia i es perceben amb textures i superfícies inexistents en un món físic. És una obra en què l’autor explora l’animació tridimensional i narra les pors socials i les distopies actuals amb un llenguatge caòtic i ple de colors.

  • Lloc: Ideal Centre d’Arts Digitals de Barcelona (carrer del Doctor Trueta, 196). Podeu reservar entrada ací.

No mireu fixament – Jordi Mitjà

Jordi Mitjà explica que el seu pare era manyà i que sempre li deia que no mirés fixament la soldadura perquè es cremaria els ulls. Així, ell girava la mirada i es fixava en el parpelleig de les ombres i en les trajectòries de les espurnes. D’aquesta història neix el projecte No mireu fixament. A través de tres videoprojeccions l’autor vol representar les llums perjudicials per a la vista, però alhora fascinants i abstractes.

  • Lloc: Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals (carrer d’Emília Coranty, 8-16). Podeu reservar entrada ací.

Llum de saló – Eduard Callís, Guillem Moliner, Clàudia Calvet i Xevi Rodeja

Quatre façanes amb les finestres tapiades és tot allò que roman d’un edifici industrial en ruïnes del complex industrial de Can Ricart. Durant tres nits, cent cinquanta bombetes i els seus cables hi dibuixen un llum de saló enorme: de vuit metres d’alçària i vuit metres de diàmetre, estructurat en tres anelles. El llum és suspès enmig de les restes de la nau i transforma un espai devastat en un entorn delicat, en un saló.

  • Lloc: Can Ricart (carrer d’Emília Coranty, 8-16). Podeu reservar entrada ací.

Pocacasa – Grup de recerca BRAC (Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona)

Mitjançant la contraposició simbòlica del contenidor i les escenes domèstiques, Pocacasa reflexiona sobre el modus vivendi d’aquells qui viuen en una configuració urbanística inestable per culpa de l’explotació de la ciutat arran del turisme. El contenidor també s’associa a la protesta, i la llum pot evocar-ne la imatge cremant.

  • Lloc: Parc del Centre del Poblenou. Podeu reservar entrada ací.

Clima emocional – ESDAP Catalunya, Campus Deià

Aquesta obra vol mostrar les alteracions anímiques que afecten el dia a dia de la gent. El canvi constant i un futur immediat imprevisible ens converteixen en éssers vulnerables. Per als autors, sovint cal fer una pausa per entendre què passa dins nostre. Amb Clima emocional, les emocions esdevenen efectes de la llum, un fenomen tan imaginatiu com l’experiència psíquica.

  • Lloc: Parc del Centre del Poblenou. Podeu reservar entrada ací.

.net – UIC Barcelona School of Architecture

La instal·lació proposa una reflexió crítica sobre el paper dels mitjans de comunicació i la manipulació informativa. Parteix d’un objecte central, que és real i que projecta una ombra que crea efectes diversos, com a símbol de les diferents maneres com es presenta una mateixa realitat. A més, també vol reflectir el context que ha marcat la societat durant aquest darrer any: la pandèmia i les noves maneres de relació i comunicació.

  • Lloc: Parc del Centre del Poblenou. Podeu reservar entrada ací.

Finestres – ESDAP Catalunya, Campus Llotja

El projecte mostra la relació que es va establir amb l’exterior durant el confinament a través de les finestres, que permetien de veure una Barcelona buida i alhora el ritme de les vides dels nostres veïns. L’obra vol representar accions quotidianes del dia a dia durant aquells mesos de quatre punts vitals diferents: la infància, l’adolescència, l’etapa adulta i la vellesa.

  • Lloc: Parc del Centre del Poblenou. Podeu reservar entrada ací.

4>7>8 – IED Escola Superior de Disseny

El parc del Poblenou és un gran espai verd i els autors de l’obra han volgut potenciar aquest aspecte, reivindicant la vegetació com a element essencial en la nostra vida. Alhora reclamen la necessitat de respirar com a símbol de pausa en un món completament frenètic. La instal·lació representa un exercici de respiració guiat, seguint la tècnica 4>7>8, habitual de la consciència plena (mindfulness en anglès).

  • Lloc: Parc del Centre del Poblenou. Podeu reservar entrada ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor