Vuit de cada deu valencians demanen que la lluita contra la pobresa infantil sigui una prioritat després del 28-A

  • La visita dels menors al dentista s'ha convertit en 'impossible' per un terç dels consultats en una enquesta de Save the Children

VilaWeb
Europa Press
17.04.2019 - 15:27

Vuit de cada deu ciutadans del País Valencià creu que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat per als governs sorgits de les urnes el 28 d’abril vinent, segons una enquesta realitzada per Save the Children davant les eleccions espanyoles i valencianes.

L’ONG ha fet aquesta consulta per a saber quin grau d’interès té la pobresa infantil, com afecta la ciutadania i si aquesta pensa que l’erradicació del problema passa per la presa de decisions polítiques, explica l’entitat en un comunicat.

Els resultats reflecteixen que la pobresa infantil i l’exclusió són un ‘problema important’ per al 74,7% dels valencians i valencianes, i vuit de cada deu persones enquestades incideix que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat per als futurs governs, tant valencià com espanyol.

Al País Valencià en l’últim any, i com a conseqüència de la seva situació econòmica, un 22% d’enquestats s’ha plantejat reduir la despesa en els seus fills i filles, o fins i tot ha hagut de fer-ho, i quasi la meitat de les famílies no ha pogut portar els seus fills i filles de vacances almenys una vegada a l’any. Per la seva banda, la visita dels xiquets i xiquetes al dentista o a l’oculista s’ha convertit en una cosa impossible per a un 31% i un 14% dels enquestats, respectivament.

El director de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, recorda que ‘prop de 280.000 xiquets i xiquetes’ estan en risc de pobresa o exclusió social al País Valencià i ‘més de 65.000 pateixen privació material severa’, segons les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de 2018.

‘En els últims anys s’han produït avanços en matèria legislativa i pressupostària per a lluitar contra la pobresa i ajudar els col·lectius més empobrits, com és la Renda Valenciana d’Inclusió, la Llei d’Infància i Adolescència o la Llei de Serveis Socials Inclusius, però açò encara no es reflecteix en les estadístiques oficials’.

L’anàlisi de l’ONG també revela que la major part de la societat valenciana considera ‘imprescindible’ la intervenció de l’estat espanyol i del País Valencià per a acabar amb la pobresa, i que estaria disposada a pagar més imposats si la recaptació fos destinada directament a aconseguir una solució.

Gratuïtat dels llibres de text

De totes les mesures preguntades en l’estudi, la gratuïtat dels llibres de text, una xarxa pública de guarderies de 0 a 3 anys i una atenció dental i visual gratuïta són les millor valorades pels enquestats del País Valencià.

Li segueixen mesures com la gratuïtat del menjador escolar, les classes de reforç educatiu per a xiquets i xiquetes en risc de pobresa o d’abandó escolar i l’atenció psicològica gratuïta. 8 de cada 10 enquestats valoren positivament la mesura de l’augment de la prestació per fill a càrrec, i un 41% dels enquestats creu que aquesta ajuda hauria de ser més de 100 euros mensuals.

Hernández assegura que ‘és necessari que el Consell que surti de les urnes el 28 d’abril vinent continua impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, que se segueixin incrementant de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil i que la inversió es destini a mesures eficaces que tinguin un impacte directe en les famílies’. ‘És l’única forma que es garanteixi el compliment dels drets dels xiquets i xiquetes de la nostra comunitat’.

Entre les propostes de l’organització per a acabar amb la pobresa infantil al País Valencià destaquen ampliar i millorar la Renda Valenciana d’Inclusió, ampliant la cobertura a tots els possibles perceptors, prioritzant les famílies amb fills a càrrec i famílies monoparentals; i augmentar l’oferta de lloguers assequibles mitjançant polítiques i plans públics de foment del lloguer amb criteris d’equitat, entenent com a lloguer assequible aquell que representa menys del 30% dels ingressos de la llar.

Igualment, advoquen per garantir que en la política d’ajudes a l’estudi prevaler els criteris d’equitat, assegurant que tots els xiquets i xiquetes que es troben en situació de pobresa tenen coberts els costos de transport, menjador, material escolar i extraescolars, quan aquest no estan pagats per fons públics.

Una altra de les accions que propugnen és l’accés universal progressiu a educació infantil primerenca (de 0 a 3 anys) prioritzant als xiquets i xiquetes en situació de pobresa o exclusió social. Per a garantir-ho es crearan places assequibles mitjançant mesures de tarifació social, amb un preu mínim suficientment baix i que inclogui menjador per a famílies de baixos recursos, i criteris d’accés que prioritzen renda i vulnerabilitat.

Save the Children atén anualment més de 8.000 xiquets i xiquetes en risc d’exclusió social i a prop de 660 famílies a través dels seus programes de lluita contra la pobresa infantil. L’atenció consisteix en activitats de reforç escolar i d’oci i temps lliure, així com de repartiment de material escolar. Els professionals de Save the Children també faciliten ajuda psicològica i teràpia psicosocial a les famílies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor