31.05.2016 - 22:58
|
Actualització: 01.06.2016 - 07:53
Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, ha dit en una conferència al Col·legi d’Economistes de Catalunya que preveu que en dotze mesos s’hauran desenvolupat totes les competències pròpies d’una hisenda autonòmica, com ara la recaptació executiva i la liquidació dels imposts propis i cedits, gràcies de la creació d’onze noves oficines de l’Agència Tributària de Catalunya. I ha afegit que la futura hisenda d’una Catalunya independent crearà organismes propis per gestionar les duanes i el cadastre.
Segons Salvadó cal convèncer i transmetre la percepció que la voluntat no és canviar banderes sinó construir un país més digne i millor, amb una administració més eficient i propera. Per al secretari d’Hisenda el gran objectiu és canviar la cultura tributària de la ciutadania a través d’una agència tributària més transparent i amb una gestió dels tributs més bona.
També ha anunciat que en un any preveu haver desenvolupat les dues funcions que manquen per a desplegar totalment la hisenda catalana autonòmica, que són la recaptació executiva i la liquidació dels imposts. Per fer-ho caldrà ampliar el personal fins a un màxim de 800 treballadors i les oficines de 4 a 15, repartides per tot el país.
En referència a la creació d’una hisenda pròpia d’una futura Catalunya independent, Salvadó ha reconegut que s’ha de treballar en molts fronts. El primer és la ponència conjunta al Parlament de Catalunya per desenvolupar els tres paquets de lleis del procés constituent, entre els quals un codi tributari per a articular el conjunt de matèries legislatives que regulin les administracions tributàries i el règim fiscal.
Salvadó ha explicat que el codi inclou la proposta de crear un consell fiscal entès com un òrgan que ha ser independent i de fiscalització, així com l’articulació d’una oficina del contribuent.
A l’hora d’articular la futura Hisenda catalana, s’ha referit a la creació de tres estructures diferenciades que inclourien la gestió dels tributs, del cadastre i de les duanes, que són clau per un país que vol ser referència exportadora.