Lluís Salvadó: ‘Alguns hauran de decidir si es queden amb l’statu quo’

  • Entrevista d'El Punt Avui al secretari general adjunt d'ERC i un dels coordinadors de la campanya de Junts pel Sí

VilaWeb
Anna Ballbona (El Punt Avui)
16.08.2015 - 06:00

Lluís Salvadó explica que la campanya de Junts pel Sí per al 27-S s’assentarà sobre les ‘moltes cares visibles’ de la llista. Barrejarà la seva ‘repercussió social’ amb el funcionament propi dels “blocs electorals”. A l’entorn de Raül Romeva i la resta de candidats, articularan una campanya amb ‘molts actes de primera línia’ a tot el país, per bé que centraran “molts esforços” a l’àrea metropolitana de Barcelona i de Tarragona. L’entrenador Josep Guardiola, que tanca la llista per Barcelona, participarà en algun acte si la seva ‘complicada agenda’ li ho permet. Salvadó prefereix esperar al 27-S per aclarir si ERC concorre a les eleccions espanyoles.

—Com es repartiran els papers Junqueras i Mas en campanya?
—No és ni la candidatura de Mas, ni la de Junqueras, ni la d’ERC ni la de CDC. És la candidatura de molta gent compromesa amb el sí. Tenim uns candidats brillants que seran els protagonistes. Mas i Junqueras tindran un paper rellevant pel lloc que ocupen i per la seva vàlua i trajectòria política. Pretenem que la candidatura sigui una representació molt àmplia, plural i transversal del millor que té el país. Quan les coses van de veres, quan ens juguem el futur del país, tothom s’hi posa.
—Com pensen combatre les crítiques que diuen que “és la llista en què s’amaga Mas” o “la llista en què Romeva fa d’home de palla”?
—No farem una campanya a la defensiva. Tenim prou atributs per fer una campanya de propostes, de quin país volem. La ciutadania vol sentir què pretenem fer. Defugirem entrar en la política menuda, que segurament interessa a partits que plantegen el 27-S com unes eleccions ordinàries. No són unes eleccions ordinàries. Són unes eleccions en majúscules, hem de fer política en majúscules.
—Què li fa més por: una fuga de vots cap a la CUP o cap a Catalunya Sí que es Pot?
—Ni Catalunya Sí que es Pot ni la CUP són adversaris ni del sí ni de la nostra candidatura. Els adversaris del sí són la pitjor cara de l’Estat espanyol i el PP, la restricció per disposar d’unes eines per donar més qualitat de vida a la nostra gent.
—Com es fa el programa d’una llista en què hi ha sensibilitats d’esquerres i de dretes?
—És un programa de confluència de totes aquestes sensibilitats. No pretén plantejar com ha de ser l’acció de govern dels pròxims quatre anys en una Catalunya autonòmica. El programa ha de posar damunt la taula com ho portarem a terme, què farem durant el període de transició, també per fer front a les emergències socials i del nostre país. Si la gent vota sí el 27-S, construirem un govern de caràcter instrumental, un govern que voldríem que fos de concentració, que tingués un component politicotècnic.
—Quan diu govern de concentració, de què estaríem parlant?
—Des d’ERC, ens agradaria un govern configurat per tots aquells que volen afrontar el repte de construir un nou país. No té sentit restringir-ho només a la gent que està avalada per Junts pel Sí o que en forma part. Algunes persones que en aquests moments es manifesten amb dubtes, a l’hora de la veritat, hauran de decidir si estan al costat d’un govern de transició que vol fer un canvi històric per al nostre país o si es queden al costat de l’statu quo, del PP o del relleu que pot tenir el PP a Madrid, que sembla que serà el PP més C’s.
—La lletra menuda de l’acord de la llista, com ara qui serà el president si Junts pel Sí guanya, ja està tancada?
—Encara que sembli un pèl sorprenent, no hi ha lletra menuda. No hi ha documents signats més enllà d’allò que s’ha explicat en els mitjans de comunicació i el document pactat que es va distribuir en l’acte de presentació de Raül Romeva al Museu d’Història de Catalunya. Tenim un acord tàcit perquè Mas sigui el candidat a presidir la Generalitat pels valors que porta de cara al país i la comunitat internacional. Hi ha coses que no cal escriure-les, però que ningú posa en dubte.
—Com van les relacions d’ERC amb CDC? En alguns sectors d’ERC, l’acord va causar estranyesa…
—En la configuració i la dinàmica de Junts pel Sí, hi ha un pes de la societat civil molt superior al que tenim els mateixos partits. Quan seiem en una taula, hem estat tots capaços de treure’ns el barret del partit. El que hem après en poques setmanes és a confiar els uns amb els altres.
—No té la sensació que ERC s’ha sacrificat més que CDC? Què diria a qui creu que Mas ha tornat a sortir-se amb la seva?
—El rerefons, els dies previs, haurien pogut estar fets d’una manera més adequada, però el que és fonamental és que, en el moment decisiu, hem estat capaços de configurar aquella candidatura que el país necessitava. Qualsevol fórmula que ens permeti estar un mil·límetre més a prop de la independència, per a la gent que forma aquesta candidatura no és una renúncia, sinó una oportunitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor