Lluís Puig vota al ple del parlament amb el sistema telemàtic transitori

  • Els membres independentistes de la mesa refusen les peticions del PSC, Vox i Cs de tombar el nou sistema pensat per a esquivar el TC

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

19.04.2023 - 13:16
Actualització: 19.04.2023 - 14:03

“Amb 81 a favor i 51 en contra…”, ha dit Alba Vergés, vice-presidenta primera en funcions de presidenta del parlament. I al plafó electrònic hi havia un vot a favor menys. Perquè als vots emesos des de l’hemicicle, Vergés hi ha sumat verbalment el del diputat de Junts per Catalunya Lluís Puig. L’ex-conseller de Cultura s’ha acollit al nou sistema aprovat ahir per la mesa del parlament, amb el suport dels membres independentistes, per a poder continuar votant de l’exili estant: l’anomenat vot telemàtic transitori, per a driblar l’anul·lació que el Tribunal Constitucional espanyol va fer de la seva delegació de vot. Vergés ha afegit el vot de Puig en el recompte final de la primera votació del ple (per a tramitar la llei de creació de la comarca del Lluçanès en lectura única) i la previsió és que l’ex-conseller pugui continuar votant d’aquesta manera en aquest ple i en la resta que queden fins que s’aprovi la proposta de reforma del reglament d’ERC i la CUP. Aquesta iniciativa pretén regular el vot telemàtic i ampliar els supòsits del vot delegat, incloent-hi “situacions excepcionals d’especial gravetat”, perquè la situació de Puig no sigui impugnable.

El plafó electrònic ha comptat només els vots dels diputats que eren a l’hemicicle i Alba Vergés hi ha sumat verbalment el de Lluís Puig, que ha votat pel mecanisme de vot telemàtic transitori per esquivar el TC.

El sistema transitori té un funcionament semblant al que es va fer servir al parlament durant la pandèmia del coronavirus, però amb diferències, perquè aquell mecanisme ja no és habilitat informàticament. En aquest cas, s’hi pot acollir qualsevol diputat, argumentant-ne els motius a la mesa i escrivint un correu electrònic amb el sentit dels seus vots, que es verifica després amb una trucada telefònica. El vot no apareix al plafó electrònic per a protegir els funcionaris i impedir que una decisió unilateral dels treballadors no permeti el vot. El sistema de vot delegat, que Puig havia exercit fins ara en els plens, consistia a delegar el vot a la portaveu del seu parlamentari, que l’exercia en el seu nom. Tant Laura Borràs com Alba Vergés l’afegien verbalment després al còmput global i tampoc no apareixia en el recompte electrònic per la mateixa raó, però després sí que se certificava en les actes del ple.

El reglament del parlament actual, tanmateix, és molt restrictiu respecte de les delegacions: només es pot fer en cas de baixa per maternitat o paternitat o en els supòsits d’hospitalització, malaltia greu o incapacitat perllongada degudament acreditades. Per aquesta raó, el PSC ha insistit a intentar d’aturar el vot de Puig recorrent al TC, que ha anul·lat els acords de la mesa que el permetien. I no pensen deixar-ho estar: la portaveu del PSC al parlament, Alícia Romero, ha explicat que podrien tornar a recórrer al TC per a denunciar que el nou sistema també trepitja els drets dels diputats, l’argument principal amb què el Constitucional ja els va donar la raó. “L’independentisme busca astúcies per a no complir la llei”, ha dit.

A primera hora del matí, la mesa s’ha reunit per a acceptar la petició de Puig de votar pel nou sistema, i els membres del PSC hi han votat en contra. Tot seguit, Vergés ha explicat que el diputat de Junts votaria per aquest mecanisme. I, més tard, l’òrgan rector de la cambra s’ha tornat a reunir per a refusar, amb la majoria independentista, les peticions de reconsideració dels socialistes, Vox i Cs de l’acord d’ahir, pel qual van habilitar el sistema de votació telemàtica transitori. ERC, que va proposar el nou sistema, va recordar que els diputats tenen el dret de votar tant en el ple com en les comissions segons l’article 4.2 del reglament. L’ex-conseller ja va poder votar després de l’última anul·lació del TC, dimecres passat, en la comissió de Cultura. Allà connecten habitualment amb Puig mitjançant una pantalla i ell vota a mà alçada, com la resta de diputats que en formen part.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor