Lluís Puig denuncia sis anys de “desgavell jurídic” amb Sixena

  • Creu que, si amb Lambán no hi va haver diàleg, encara serà més complicat amb l'actual govern d'Aragó

VilaWeb

ACN

25.09.2023 - 11:21
Actualització: 25.09.2023 - 12:12

El conseller de Cultura exiliat a Brussel·les, Lluís Puig, ha dit, sobre el cas de Sixena, que, després de sis anys, hi ha un “desgavell jurídic i ningú no sap què s’ha de fer”. Les obres van ser traslladades el 2017 del Museu de Lleida a l’Aragó per part de la Guàrdia Civil durant l’aplicació del 155. En una entrevista a l’ACN, ha lamentat que les obres que ara es troben al monestir de Vilanova de Sixena no es puguin visitar des de fa més d’un any i també ha alertat del risc de conservació de les peces a causa de les condicions d’humitat i temperatura de l’espai on es troben.

Puig també veu complicat que el govern pugui dialogar amb el nou executiu aragonès format pel PP i Vox si ja va ser impossible amb el socialista Javier Lambán. Així i tot, diu que algun dia s’haurà de dialogar per evitar que les obres “s’acabin podrint”. “El marbre es converteix en calç i la calç es descompon. I la fusta també s’acaba desintegrant si no hi ha la protecció adient”.

També ha recordat que quan l’Audiència d’Osca el volia jutjar per oposar-se al trasllat de les obres de Sixena no sabia que ell era diputat al parlament. Això els va obligar a enviar el dossier al Tribunal Suprem espanyol i aquest va contestar que, efectivament, era diputat. Llavors es va enviar el cas al TSJC. Al seu torn, el Tribunal Constitucional espanyol (TC) va admetre el juny el recurs d’empara presentat per Puig i va concloure que els tribunals d’Osca van vulnerar la seva presumpció d’innocència amb la fiança de 88.000 euros que li van imposar.

Ara l’Audiència d’Osca ha hagut d’anul·lar tots els documents del procés des de l’any 2018 fins a l’actualitat, “tot està suspès i ningú sap que s’ha de fer aquí”, diu. Per una altra banda, Santi Vila està pendent de la seva causa a l’Audiència d’Osca i el TSJC, en algun moment, haurà de fer algun moviment amb relació a Puig. Tot plegat “un desgavell increïble” diu, que només ha suposat despeses de les arques públiques i que les peces que estaven al Museu de Lleida i es podien visitar, ara estiguin tancades al Monestir de Vilanova de Sixena sense possibilitat de veure-les.

L’exposició es troba als antics dormitoris de les monges, però unes obres de millora del claustre del monument van obligar a clausurar temporalment les visites. Això va ser l’estiu de 2022. Al web de Turisme d’Aragó on es poden fer reserves per a visites s’indica que les obres havien de durar uns sis mesos, però actualment encara no és possible reservar una data per veure les obres.

Puig també lamenta que quan es polititza tant una qüestió cultural s’acabi sense trobar solucions. Afegeix que Lleida no oblidarà mai “l’espoliació” que van patir el desembre de 2017 i ha recordat que les obres estaven a disposició de molts visitants de l’Aragó que les podien veure només fent mitja hora de cotxe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor