30.09.2016 - 02:00
In memoriam. La quinta del biberó, escrita i dirigida per Lluís Pasqual, aixeca aquest vespre el teló del festival Temporada Alta a Girona. L’espectacle neix a partir de testimonis de la batalla de l’Ebre i és una estrena absoluta en el marc del festival, que enguany celebra el vint-i-cinquè aniversari. Aquesta obra serà l’arrencada d’una programació que abasta 100 espectacles durant dos mesos i escaig, amb 30 produccions internacionals de 18 països diferents, 61 propostes catalanes i 27 espectacles de creació contemporània.
El 1938, en plena guerra, nois de disset anys van ser enviats a primera línia de foc de la batalla de l’Ebre, la més transcendent de tota la contesa. Estirant el fil d’un record, Lluís Pasqual construeix a In memoriam. La quinta del biberó un gran homenatge a aquest grup d’adolescents i a la memòria d’una generació perduda. L’espectacle, que parteix del testimoni colpidor dels supervivents, és una coproducció del Teatre Lliure i és interpretat per un bon estol d’actors joves.
El Temporada Alta arriba al quart de segle amb una programació multidisciplinària, en què el teatre, la dansa i el circ, la música, el cinema i els espectacles per a la família i tots els públics se sumen per consolidar-lo com el gran aparador cultural del país. Rufus Wainwright, Cabosanroque, Jorge Drexler, Paul Fuster, Manel i Izal són alguns dels noms destacats de la programació musical. Però si una cosa caracteritza al festival, que va arrencar el 1992 amb quatre espectacles, és el perfecte equilibri entre les millors propostes teatrals internacionals i les del talent d’ací.
De la programació estrangera, es destaquen Milo Rau, que presenta Mitleid, teatre polític sobre el drama dels refugiats i desplaçats; Thomas Ostermeier que ara presenta La Mouette, versió en francès de La gavina d’Anton Txèkhov. També hi haurà Peter Brook, un habitual del festival, que estrenarà Battlefield; Oskaras Koršunovas portarà Cleansed, text de la dramaturga Sarah Kane, referent indiscutible del teatre contemporani europeu i mundial; i el jove director Fabrice Murgia, que amb trenta-dos anys acaba de ser nomenat director del Teatre Nacional de Brussel·les i serà al festival amb Children of Nowhere.
Però des dels inicis el Temporada Alta s’ha implicat molt activament en la difusió i la projecció de l’autoria en català i enguany programa espectacles d’artistes i dramaturgs de renom com ara Cúbit’, de Josep Maria Miró; Un obús al cor, de Wadji Mouawad dirigida per Oriol Broggi i Who is me. Pasolini, d’Àlex Rigola. També es podrà veure Dybbuk, dirigida per Pau Roca i No em va fer Joan Brossa, una coproducció de Cabosanroque i el Teatre Nacional de Catalunya. Pel que fa a les propostes de creació contemporània, es destaquen espectacles basats en nous llenguatges teatrals, com ara Agrupación Señor Serrano, La Veronal, Loscorderos.sc i Pere Faura.