02.09.2018 - 11:32
|
Actualització: 02.09.2018 - 17:17
‘A les xarxes socials s’ha decidit que he de ser substituït amb urgència, i que qui em substitueixi ha de ser dona i jove. Em sembla impensable que les bases per a triar el responsable d’un teatre públic de la mida del Lliure siguin l’edat i el sexe. Ara sembla que és així’. Són les declaracions de Lluís Pasqual, qui ahir va presentar la seva sobtada dimissió com a director del Teatre Lliure.
La decisió ha estat influenciada per l’acusació de ‘tracte vexatori’ provinent d’una jove actriu i un manifest contrari al director del col·lectiu Dones i Cultura. Malgrat això, Pasqual també ha rebut mostres de suport del teatre i de les arts.
En una entrevista a La Vanguardia, Pasqual ha criticat les xarxes socials: ‘El seu poder és tan indiscutible com altament perillós per la impunitat amb què s’arriba a estendre una calúmnia’. Així doncs, Pascual dóna per acabada la seva relació amb el Lliure, inclosos els seus compromisos artístics.
‘La realitat és que hi ha una divisió d’opinions a l’equip humà del teatre. I no puc ni ser jove ni ser dona ni treballar amb un equip que no estigui compromès plenament amb mi en un projecte’. De fet, comenta que no sap treballar sense la complicitat de l’equip, ‘encara que tingui el suport del patronat’.
Tracte ‘vexatori’
La polèmica va començar quan una de les actrius de la companyia del teatre va denunciar a la xarxa el tracte despòtic de Pasqual a l’hora de treballar, especialment envers les dones. ‘A mi, el Lluís Pasqual m’ha cridat, m’ha ridiculitzat, m’ha posat en evidència, i l’he vist fer-ho impunement perquè “és un geni” , i els genis criden, els genis tracten la gent malament’, explicava l’actriu de la Kompanyia Lliure Andrea Ros. Dones i Cultura, formada per més de vuit-cents professionals culturals, es va sumar a la denúncia.