24.08.2015 - 09:19
|
Actualització: 24.08.2015 - 13:41
El candidat de Junts pel Sí a Girona, Lluís Llach, ha parlat de les crítiques que havia anat rebent Artur Mas de Catalunya Sí que es Pot. ‘Pobrets, si només van en contra d’ell’, ha dit en una entrevista amb Mònica Terribas a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’. I ha afegit que si l’odi cap al president era el seu programa, ja s’ho mirarien. Malgrat tot, ha dit que el partit que dirigia Lluís Rabell no era un adversari i esperava que a partir de l’endemà de les eleccions es poguessin trobar, donar-se la mà i fer feina junts. ‘Els volem d’aliats tot i que sabem que ara és difícil’, ha puntualitzat.
Quan li han preguntat pels altres partits, Llach ha declarat el seu afecte per la CUP: ‘M’estimo la CUP. Ens trobarem durant el camí i espero que arribem a un acord’. Creu que Antonio Baños té tot el dret de dir que no volen investir Mas, ‘però volen la independència, això sí que és important’. Llach ha declarat que per a fer polítiques d’esquerres necessitaven les eines d’un estat, que treballarien divuit mesos per aconseguir-les. I ha dit: ‘Als del sí ens obsessiona la inclusió. Optem per la democràcia radicalment’.
Mentrestant, Llach ha garantit que la seva formació treballaria durant un any i mig per tenir les eines d’estat i perquè es poguessin aplicar polítiques diferents. ‘Treballem per a vosaltres perquè pugueu fer allò que ara no podreu fer per molt que us hi poseu’, ha etzibat als partidaris del no. També ha dit que les volia per defensar-se a Europa, perquè l’estat espanyol no representava els interessos catalans.
Majoria d’escons per començar el procés
Ha reiterat que començarien el procés amb un mandat electoral de vots i diputats. ‘Si hi ha majoria d’escons, arrenquem el procés’, ha dit. ‘Seria fantàstic’, guanyar també per vots, perquè l’impacte internacional seria fort i perquè a l’estat s’haurien de ‘tancar boques’. ‘Som com una goma de mínims a màxims’, ha argumentat.
Sigui quin sigui el resultat electoral del 27-S, Llach no creu que es posi en perill la cohesió social a Catalunya. ‘Ho acceptarem com fins ara perquè tenen una obsessió per la inclusió’, ha dit. A més, ha acusat l’estat espanyol d’haver estat qui abocava sempre i convidava contínuament a la confrontació. ‘Fer-nos culpables dels mals i vicis que té aquesta pràctica ho trobo absurd’, ha reblat. Per tot això que s’acaba de dir, ha parlat ja de ‘guerra bruta’.