Lluç

VilaWeb
Ramon Folch
18.12.2018 - 05:00

La diferència entre el lluç i el llucet es desprèn del seu mateix nom: l’un és el lluç adult i l’altre és el lluç jove i menut. Són la mateixa espècie: Merluccius merluccius. Als mercats, altrament, sol diferenciar-se el lluç pescat amb ham, o lluç de palangre, del lluç capturat amb xarxes de ròssec, o lluç del bou. També és corrent marcar distàncies entre el lluç mediterrani i el lluç pescat al Cantàbric, o lluç del nord (la merluza de pincho, en el cas del lluç cantàbric capturat amb palangre). Tots són lluç i prou, però.

El lluç o llucet del bou solia arribar a les parades acabat de pescar, mentre que el lluç del nord solia arrossegar alguns dies de barca més un parell més de carretera. Tot això ha passat a la història. A qualsevol poblet interior arriba avui dia peix fresc, vingui de la Mediterrània, de l’Atlàntic o de més enllà. Quan jo era petit, a Montblanc només hi havia peix el dimecres, quan arribava de Tarragona en una camioneta desenquadernada; en un quart d’hora el venien a peu de carrer i fins a la setmana entrant. Ara trobes peix fresc d’arreu del món a qualsevol super o peixateria de barri. Peix fresc i, és clar, peix congelat. En concret, trobes tota mena de lluços, aquests sí, d’espècies diferents, bé que d’aspecte bastant semblant.

«A qualsevol poblet interior arriba avui dia peix fresc, vingui de la Mediterrània, de l’Atlàntic o de més enllà»

De moltes espècies diferents. Primer ens va arribar el lluç argentí (Merluccius hubbsi), el lluç congelat per antonomàsia. Després, fresc o congelat, ens vam anar acostumant al lluç del Cap, que de fet són dos (M. capensis i M. paradoxus), procedent d’aigües sud-africanes; i també al lluç platejat o de Boston (M. bilinearis), de l’Atlàntic nord-americà; al lluç austral (M. australis), sud-americà i neozelandès, o al lluç negre africà (M. senegalensis i M. polli); fins i tot als anomenats lluços de cua, també neozelandesos i sud-americans, que pertanyen a un altre gènere de la mateixa família (Macruronus novaezealandiae i M. magellanicus), d’afuada cua característica. A plaça, és corrent confondre totes aquestes espècies tan semblants. Fins i tot hi ha qui es pensa que són de lluç els filets o les rodelles congelades de les rosades, tant la sud-africana (Genypterus capensis) com la xilena (G. blacodes), que no són merlúcids, sinó ofídids. La globalització halièutica desorienta el consumidor mediterrani, tanmateix acostumat a una panòplia d’espècies prou àmplia, però no tant.

Llig l’article sencer al web de Mètode

Ramon Folch. Doctor en Biologia, socioecòleg i president d’ERF, Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor