24.04.2024 - 14:52
|
Actualització: 24.04.2024 - 17:45
El govern de la Generalitat ha aprovat un decret llei per a aconseguir que els arrendaments de temporada i el lloguer d’habitacions s’hagin d’atendre també a la regulació vigent d’ençà del mes passat. Cap de les dues tipologies de contracte no s’inclou en la llei espanyola ara per ara. “La llei estatal tenia forats i nosaltres els omplim amb les competències que tenim”, ha dit Ester Capella, consellera de Territori. Segons el govern, els contractes de temporada i d’habitacions representen, avui, la principal via d’escapament per als propietaris que volen evitar de complir la contenció de rendes. Capella ha explicat que els volen incloure en l’aplicació de la regulació a Catalunya “per evitar la picaresca que s’ha instal·lat, per evitar que hi hagi qui eludeixi la regulació”. Als portals immobiliaris, més del 30% dels anuncis són de lloguer de temporada.
El decret llei del govern s’haurà d’aprovar a la diputació permanent del parlament, on el govern espera rebre com a mínim el suport del PSC i dels comuns, que van votar a favor de la regulació a Madrid. La consellera també creu que el Tribunal Constitucional espanyol permetrà la mesura perquè és competència de la Generalitat, tot i que ja tombà la regulació autonòmica de 2020. El juliol de l’any passat, Capella ja va informar de la seva intenció de regular els arrendaments de temporada, que ja se sabia que restaven fora de la regulació espanyola, però fins avui no se n’ha sabut res més. La consellera ha adduït que calia tenir més dades per tenir més justificada l’ampliació de la regulació en el moment de proposar-la. “No és tan senzill tapar forats, perquè has d’analitzar els comportaments del mercat de l’habitatge”, ha dit.
El contingut del decret llei
La proposta modifica uns quants articles de la llei 18/2007 de dret a l’habitatge. Els canvis especifiquen que els contractes de temporada per raó de vacances, lleures, i activitats recreatives o culturals (certàmens, congressos, fires, festivals, esdeveniments, etc.) podran continuar fora de la regulació, perquè l’ús que se’n fa no és l’habitual d’un habitatge. En canvi, hi hauran d’entrar els contractes de temporada fets per raons professionals, laborals, d’estudis, d’atenció o assistència mèdica i semblants. Per evitar també trampes en aquest sentit, el govern vol que en tots els contractes de lloguer hi hagi de constar la causa i la finalitat de l’arrendament. Si no s’explicita, el contracte es considerarà d’habitatge permanent i, per tant, també s’haurà d’atendre a la regulació del lloguer.
Quant al lloguer d’habitacions, el decret estipula que la suma de les rendes d’habitacions d’un mateix habitatge no podrà superar la renda màxima que se li podria aplicar a l’habitatge en conjunt. A més a més, el decret llei determina que, a partir d’ara, “en els anuncis, les ofertes i els contractes de lloguers és obligatori informar sobre el preu de referència del lloguer que resulti del sistema d’índexs, la renda del darrer contracte vigent dels últims cinc anys i la condició de gran tenidor del propietari, si és el cas”. Perquè la mesura es compleixi, el govern introduirà un règim sancionador que preveu multes de fins a 900.000 euros per als qui lloguin habitatges per un preu més del 30% superior al permès.