03.06.2017 - 11:17
BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)
Lliures, el moviment de liberals no independentistes capitanejat per l’exdiputat de CDC Antoni Fernández Teixidó i l’exdiputat d’Unió Roger Montañola, celebrarà el seu congrés fundacional el divendres 16 de juny, consagrant-se així com a partit polític.
Fonts consultades per Europa Press han explicat que hi haurà una ponència política i una organitzativa: la política defineix que es tracta d’un partit de centre catalanista, d’idees liberals i humanistes que vol representar als que desitgen una Catalunya amb major autogovern i fugir de populismes, mentre que l’organitzativa aposta per estructures simples, àgils i eficients.
Així, es preveu una executiva d’una vintena de membres en la qual estaran Fernández Teixidó i Montañola, però també l’exdirector del Servei Català de Trànsit Joan Josep Isern, l’ex-delegat del Govern a Barcelona Fernando Brea, i altres noms com Lluís Montset i Guillem Laporta.
Per preparar el conclau, Fernández Teixidó i membres del Comitè Tractor van mantenir una trobada amb 40 representants territorials del partit de diferents zones de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, així com amb membres de col·lectius empresarials, funcionaris, professionals i esportistes.
La reunió va consistir a tancar els preparatius per a l’organització del congrés fundacional, es van distribuir les ponències i es va organitzar l’assistència a l’acte d’afiliats, simpatitzants, convidats i amics.
A l’espera del desenvolupament dels esdeveniments polítics vinculats amb la celebració del referèndum, Lliures no amaga des del primer dia les seves ganes de presentar-se a unes eventuals eleccions anticipades, però criden a la prudència i deixen clar que no han pres una decisió sobre aquest tema.
ELS INICIS
El moviment es va començar a forjar a mitjan 2016 però va ser a l’abril d’aquest any quan va decidir mutar en partit en una conferència preliminar on van aprovar els principis de Lliures, basats en el liberalisme i l’humanisme i centrats en el protagonisme de la persona, i entre els seus principis ideològics destaquen els drets individuals i civils, l’Estat de Dret, el lliure mercat i el catalanisme i europeïsme.
Com a principis polítics, el nou partit defineix la lliure competència, la defensa de la propietat, la fiscalitat favorable, la llibertat educativa, la col·laboració públic-privada en la sanitat, l’ajuda a les persones depenents i, en relació a Catalunya, la millora de l’autogovern, el foment de la llengua i la cultura catalana, i un referèndum acordat i vinculat que decideixi l’estatus de Catalunya.
Consideren que el debat del procés sobiranista a Catalunya es troba en un “atzucac” i que la solució passa per que governin altres forces que apostin per la negociació i l’acord.
També argumenten que la seva ànima liberal els diferencia del conservadorisme de PP i d’Unió, encara que admeten que en aquests partits i en l’antiga CDC pogués haver-hi qui se senti atret pel “catalanisme pràctic que propugnen, però lluny del ‘peix al cove” –expressió amb la qual es va conèixer l’assoliment de competències per a Catalunya durant els governs de Jordi Pujol–.