02.04.2023 - 21:40
La maquinària electoral del PSC fa temps que funciona a tot drap. Amb l’horitzó del 28 de maig delimitant el camp de batalla, l’objectiu del partit és tornar a ser el més votat i recuperar les batllies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. I, per aconseguir-ho, la formació de Salvador Illa està disposada a gairebé tot, fins i tot a convertir-se en la gran casa d’acollida dels espanyolistes que han sortit rebotats de la implosió de Ciutadans.
El cas de Tarragona és un dels més cridaners, on l’ex-batlle i encara regidor Josep Félix Ballesteros espera judici pel cas Inipro. El candidat serà Rubén Viñuales, que actualment és diputat al Parlament de Catalunya i membre de l’anomenat govern alternatiu d’Illa. En les eleccions del 2015 i el 2019, el candidat socialista va encapçalar la llista de Ciutadans i va aconseguir quatre regidors.
El 29 de desembre de 2020, després d’un ple telemàtic a l’ajuntament, Viñuales va anunciar en una carta als afiliats que estripava el carnet de Ciutadans. “No puc continuar defensant un projecte que no em representa. […] Jo no he canviat, és Ciutadans que ha canviat”, va escriure. Aquella mateixa tarda va fitxar pel PSC.
Ara, la ciutadanització del PSC de Tarragona encara va més enllà. Ara fa uns dies, Viñuales ha fitxat per a la seva llista a Sonia Orts, que ocuparà el número vuit. Actualment, és regidora no adscrita, després d’haver-se’n anat de Ciutadans el febrer del 2021 al costat d’un altre regidor, José Luis Calderón.
Mentrestant, l’única regidora que Ciutadans conserva a l’ajuntament, Lorena de la Fuente, ha acusat Viñuales i el PSC de copiar part del programa electoral de la seva formació del 2019. Concretament, la creació d’una targeta ciutadana perquè els tarragonins puguin fer ús de totes les instal·lacions municipals.
De l’espectacle de Ciutadans a Barcelona a les llistes de Badalona
El grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona ha protagonitzat un dels ridículs més esperpèntics del panorama polític català. El xou va començar amb la ruptura amb Manuel Valls i l’intent de la regidora Marilén Barceló d’afegir-se al seu projecte polític (finalment va acabar al grup de no adscrits). El següent a afegir-se a l’espectacle fou Celestino Corbacho, que a mitjan setembre va anunciar que es jubilava. “Aquesta renúncia és una decisió personal, però, sobretot, una promesa a la meva dona que abans del 14 de novembre, que és el meu aniversari, deixaria les meves responsabilitats”, va dir.
Amb el grup municipal agonitzant, Ciutadans encara havia de viure la traca final. A mitjan octubre, el regidor Paco Sierra es va autoproclamar president del grup municipal de Ciutadans, tot i l’oposició de la direcció, que havia designat Mari Luz Guilarte com a dirigent per als nous comicis. La formació li va obrir un expedient d’expulsió i el va acusar d’haver donat un cop d’estat i d’haver-se ofert a uns altres partits.
Uns dies més tard, la troca encara es va embolicar més. Guilarte va renunciar a l’acta de regidora i a ser la candidata de Ciutadans (la llista l’encapçalarà Anna Grau). “Confio que la decisió faciliti que el meu partit pugui acordar i posar al capdavant un nou lideratge, aliè a tota aquesta situació”, va dir. El problema era que l’acta l’havia d’assumir Fernando Carrera –ex-coordinador de les joventuts de Societat Civil Catalana–, que s’havia fet assessor de Jaume Collboni.
Queremos ganar las próximas elecciones municipales democráticamente llenando las urnas de votos ciudadanos, no gracias a la crisis de Ciudadanos.
Defendemos el juego limpio y rechazamos el transfuguismo. Gracias, @FerCLopez por este gesto que te honra y dignifica la política. https://t.co/16ZjvXGpZu
— Jaume Collboni (@jaumecollboni) October 25, 2022
Finalment, l’acta de Guilarte se la va quedar Julia Barea. A principi de març, Carrera va anunciar en un acte al barri de Llefià que s’integrava a la llista del PSC de Badalona. Concretament, serà el número tres de Rubén Guijarro. “Vaig renunciar a l’acta de regidor a Barcelona perquè ja no tenia sentit, venia d’una llista que no tenia res a veure amb la socialista. Els meus veïns són els de Badalona i opto per ells”, va dir.
❤️ Cada dia lluito per una #BadalonaEnPositiu i vull continuar fent-ho amb un equip que estimi la ciutat i treballi amb fets, no promeses.
💪🏻 Des d'avui, el veí de la Mora, Fernando Carrera, s'integra al nostre projecte per una #Badalona imparable! pic.twitter.com/N5vXCVHmiX
— Rubén Guijarro/❤️ (@guijarroruben) March 2, 2023
El setè regidor del PSC a Girona
D’ençà de mitjan octubre passat, el PSC té un suport més dins el ple municipal de Girona, on Junts govern amb majoria simple. És Daniel Pamplona, que havia estat dirigent de Ciutadans i que va estripar-ne el carnet el desembre del 2021. “Treballo perquè la pròxima batllessa sigui Sílvia Paneque”, va dir en comunicat, i va afegir que no tenia cap aspiració personal. Ara com ara, els socialistes tan sols han revelat els vuit primers llocs de la llista i Pamplona, que té les xarxes plenes de propaganda electoral del PSC, no hi apareix.
Un equip amb el coneixement, l'experiència i la força necessària per fer forta Girona de nou! @ParramonPere
@BeaEsporrin
@mfuentescodera
@criscots
@Angel31Martinez
@caguileragil
@SafiataBalde pic.twitter.com/osdVL1l5K0— GironaPSC (@GironaPSC) March 29, 2023
Què va passar entre Pamplona i Ciutadans? El grup municipal, immers en una guerra interna, va esclatar el 2021. A mitjan desembre d’aquell any, Pamplona –que abans havia fet fora l’altra regidora, Míriam Pujola–, va decidir de convertir-se en regidor no adscrit perquè la direcció del partit li havia obert un expedient d’expulsió. “Avui he abandonat i dissolt el grup del qual era portaveu. Ciutadans ja no té representació a Girona”, va piular.
Ante la estrategia de mala fe de @CiudadanosCs que, habiéndome notificado mi expulsión no ha completado el expediente a fin de mantener el grupo, hoy he ABANDONADO y disuelto el propio grupo del que era portavoz. Cs ya sin representación en Girona a año y medio de elecciones.
— Daniel Pamplona (@danieldpamplona) December 17, 2021
El PSC de Sabadell fa l’agost amb Ciutadans
La batllessa de Sabadell, Marta Farrés, va anunciar a final de febrer que incorporaria a la llista electoral l’ex-dirigent de Ciutadans, Adrián Hernández –de número sis–, que uns dies abans havia deixat l’acta de regidor i havia tancat una etapa d’una dècada dins el partit espanyolista. “S’ha donat la volta a la ciutat, però queden quatre anys més. Vull pujar a aquest tren per fer la Sabadell que mereixem, amb el projecte encapçalat per Marta Farrés”, ha dit Hernández sobre el fitxatge.
Des de la plaça del Pi, al nord de Sabadell, i amb molta il·lusió, us vull anunciar una nova incorporació al meu equip i projecte, que formarà part de la nostra candidatura per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig. Sumem talent per a la ciutat!! @moyano83 pic.twitter.com/JCAzDutxTN
— Marta Farrés/❤️ (@socmartafarres) February 28, 2023
Però l’ex-dirigent de Ciutadans no ha estat l’únic que ha canviat de jaqueta. Farrés també ha integrat a la seva candidatura a Sergio Salcedo –de número divuit–, ex-número quatre de Ciutadans ara fa quatre anys. Tot i que no ha estat mai regidor, ha militat a la formació espanyolista d’ençà del 2011 i el 2016 va ser assessor del grup municipal.
Més casos a Cerdanyola, Llinars i Vila-seca
L’absorció de les engrunes de Ciutadans també passa en nuclis més petits, com ara Cerdanyola del Vallès. El batlle de la ciutat, Carlos Cordón, ha afegit a la seva llista Sonia Rodríguez –de número sis–, que fins al juliol era portaveu de Ciutadans. “Gràcies per la confiança, el respecte i la gran estima que he rebut. Ha estat un gran honor i un privilegi poder servir a la ciutadania”, va piular abans de renunciar a l’acta. El seu perfil de Twitter encara és ple de referències al seu antic partit.
Gracias a todos y a todas aquellas personas que he conocido durante esta etapa de mi vida cómo regidora de Cs Cerdanyola. Gracias por la confianza, el respeto y el enorme cariño que he recibido. No tengo palabras.
Ha sido un gran honor y un privilegio poder servir a la ciudadanía— Sonia Rodríguez Ruiz (@soniaroru15) July 22, 2022
Així mateix, a Llinars del Vallès –govern d’ERC tota sola–, el PSC ha col·locat Gabriel García-Miguel de número tres de la llista. En les eleccions del 2019, va ser el candidat de Ciutadans i va ser elegit regidor, tot i que pràcticament no va exercir el càrrec perquè va renunciar a l’acta per motius laborals. Abans d’integrar-se a Ciutadans, arran de l’1-O, García-Miguel havia estat un militant històric del PSC i va arribar a ser regidor d’Esports entre el 2003 i el 2007, quan va renunciar per discrepàncies amb el partit.
🤝🏼Gabriel García-Miguel, cap de llista de Cs Llinars en les anteriors eleccions municipals, serà el número tres de la llista
🗣️Gabriel: El barri Sant Josep no és, en absolut, una prioritat de l’actual equip de govern, tot el contrari: ens tenen abandonats.” pic.twitter.com/J4y3YuvHZK
— PSC Llinars (@psc_llinars) March 20, 2023
A Vila-seca, els militants han elegit de candidat Joan Anton Ramírez, que el 2015 i el 2019 va comandar les files de Ciutadans (va aconseguir tres regidors i cinc, respectivament). “Em presento per guanyar i governar perquè estic convençut que Vila-seca necessita un canvi, un canvi tranquil i sense estridències, però imprescindible per a guanyar en progrés”, va dir després de l’elecció.
🗣️ Joan Anton Ramírez, candidat del @pscvilaseca:
"Tenim molts reptes i projectes importants per impulsar, com el Hard Rock o la intermodal. Només un govern del PSC pot garantir la transformació que Vila-seca necessita. Volem activar el nostre municipi."#EnMarxa pic.twitter.com/5oCKEwS528
— Socialistes PSC/❤ (@socialistes_cat) March 29, 2023
El grup municipal de Ciutadans, tot i que encapçalava l’oposició, va fer implosió arran de la crisi estructural del partit i es va reconvertir en Vila-seca Som Tots, que el gener passat, sota les ordres de Ramírez, va acordar una coalició electoral amb el PSC –que tan sols té dos regidors– per a les eleccions del 28-M. De tota manera, a les xarxes socials, el candidat del PSC es continua presentant com a regidor i portaveu municipal de Ciutadans.
Pactes de govern amb Ciutadans
El PSC governa amb Ciutadans en uns quants ajuntaments, sobretot a la comarca del Baix Llobregat. En municipis com ara el Cervelló, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires i el Vendrell, i a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, els regidors de Ciutadans fan de crossa que facilita que els socialistes controlin la batllia.
La situació és més complicada a Sant Vicenç dels Horts, on l’actual batlle, Miguel Comino, va orquestrar un pacte amb Ciutadans per evitar que el govern continués en mans d’ERC. Ara, l’acord es va fer miques el gener del 2022, quan el batlle del PSC es va negar a fer fora del govern Lidia Vargas, regidora no adscrita després d’haver estripat el carnet de Ciutadans.
A Viladecavalls, en canvi, qui governa és Cesca Berenguer, de Junts, que en compte de pactar amb ERC per assegurar-se la majoria va pactar amb el PSC i Ciutadans (un regidor cadascun). La cúpula de Ciutadans no va validar l’acord, de manera que Carlos Méndez va abandonar el partit i es va integrar al govern com a regidor no adscrit.