La llista alternativa a Junqueras vol regenerar el partit: “No volem l’organització al servei dels lideratges”

  • L’ex-consellera Teresa Jordà, l’ex-portaveu Raquel Sans i uns quants batlles destaquen entre l’equip de militants de Nova Esquerra Nacional

VilaWeb
Ot Bou Costa
29.08.2024 - 12:18
Actualització: 29.08.2024 - 13:12

La llista alternativa per a dirigir Esquerra Republicana, Nova Esquerra Nacional, vol canviar la manera de fer del partit. “Volem que els lideratges estiguin al servei de l’organització, no pas l’organització al servei dels lideratges”, n’ha dit una de les portaveus, Alba Camps, ara secretària de coherència política. També hi ha insistit la diputada a Madrid i ex-consellera Teresa Jordà: “No som un projecte en cap cas al voltant d’una persona, sinó d’unes idees, i això, sens dubte, ens fa molt grans.” Els membres que s’han aplegat avui, entre forts aplaudiments i somriures exultants, encara no han fet públic qui encapçalarà l’equip que s’haurà d’enfrontar a Oriol Junqueras al congrés del 30 de novembre. Volen reforçar aquesta imatge: que són un grup coral, un projecte col·lectiu.

En l’acte de presentació, a l’Espai Innovació del Hub Social Barcelona, hi havia, a més de Jordà i Camps, l’ex-portaveu del partit Raquel Sans, que va deixar el càrrec ahir per evitar conflictes d’interessos; la diputada a Madrid Pilar Vallugera; el batlle de Manresa, Marc Aloy, el de Moià, Dionís Guiteras, i el de Martorelles, Marc Candela; l’ex-batlle de Vilassar de Dalt Xavier Godàs; el regidor a Barcelona Jordi Castellana; Marta Vilaret, vice-secretària general de lluita antirepressiva i negociadora de la llei d’amnistia; l’ex-dirigent Marta Molina, que havia estat encausada en l’operació del jutge García-Castellón contra el Tsunami Democràtic; i l’ex-secretari general de Salut Marc Ramentol. Aquests dies vinents se’n sabran més noms, però de moment Jordà, que és qui ha parlat més estona, no ha concretat com elegiran qui encapçalarà el grup.

No hi havia ni Marta Rovira, actual secretària general d’Esquerra, ni tampoc –a banda de Jordà– cap ex-conseller del govern de Pere Aragonès, tot i que aquests dies vinents se n’hi podrien afegir de nous. Els membres de Nova Esquerra Nacional eviten la confrontació directa amb Junqueras i no hi han concretat discrepàncies estratègiques ni ideològiques. Ras i curt, ha dit Jordà, és una qüestió de regeneració. “Oriol Junqueras ha presidit el partit els últims tretze anys al costat de Marta Rovira. Entenem que aquest cicle polític ha acabat i que calen nous lideratges i noves maneres de fer”, ha dit. Així i tot, han deixat clar que s’oposaven a l’avançament del congrés que reclamen l’equip de Junqueras i més d’un centenar de consellers nacionals, és a dir, més d’un terç, el mínim necessari. Camps ha explicat que volien ser respectuosos amb el procés congressual i que la data es va acordar quan Junqueras encara era president del partit.

En tot cas, Jordà ha refusat d’etiquetar la llista com a “rovirista” i ha negat la participació tant de Rovira com del president Aragonès en l’organització del moviment. “Tots hem estat junqueristes i roviristes, i esperem que ens donin el suport tant Marta Rovira com Oriol Junqueras”, ha ironitzat. L’ex-consellera ha parlat de crítica constructiva i ha remarcat que a Esquerra “no hi sobrava ningú”, sinó que hi faltava gent. La intenció dels membres de la llista és, a partir d’ara, recórrer el país per escoltar els militants i explicar-los les seves propostes, tal com ha fet Junqueras aquestes darreres setmanes.

Recanvi sense novetats discursives, de moment

Aloy, batlle de Manresa, ha explicat que el cicle electoral advers per a Esquerra Republicana –de les eleccions municipals de l’any passat a les europees de fa tot just uns quants mesos, incloent-hi la pèrdua de la presidència de la Generalitat– revelen “una pèrdua creixent de la confiança de la ciutadania”. Això els ha fet veure “la necessitat de reenfocar el projecte” i de “teixir noves estratègies, noves formes de relacionar-se amb la ciutadania”. “Esquerra ha de tornar a sintonitzar amb el sentiment de la gent, especialment amb la nostra militància”, ha dit. Així i tot, lluny de concretar cap autocrítica que expliqui el perquè d’aquesta desconnexió amb militants i votants, Aloy ha reivindicat el cicle polític que els republicans deixen enrere.

Godàs, que entre el 2011 i el 2019 fou batlle de Vilassar de Dalt (Maresme), ha remarcat el component d’esquerres de la candidatura. “ERC representa els sectors populars d’aquest país. Tota la gent que ha de treballar, que depèn de treballar”, ha dit, en un discurs sentit a favor de la cohesió territorial i contra la discriminació entre el món rural i les zones urbanes. “No volem una Catalunya segmentada entre Pedralbes i Sant Roc”, ha reblat. L’única menció explícita a la independència durant tot l’acte l’ha feta ell mateix, que ha dit que no tindria sentit que Esquerra acceptés que, fins que no arribés la independència, tot s’hi valia: “Som independentistes i volem la independència, però no defugim el mentrestant.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor