Llinares deixa l’Ajuntament de Barcelona defensant haver fet el possible en el cas Palau

  • L'Oficina de Transparència analitza 100 subvencions de més de 100.000 euros de 2014 i 2015

VilaWeb
Redacció
15.06.2017 - 14:49

L’Oficina de Transparència analitza 100 subvencions de més de 100.000 euros de 2014 i 2015

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El gerent de Recursos i director de l’Oficina de Transparència de Barcelona, Joan Llinares, deixarà el consistori per dirigir la nova Agencia Antifrau de València després de dos anys a l’Ajuntament de la capital catalana, des del qual ha fet tot el possible per acusar a CDC en el cas Palau: “De tot cor, pensem que hem fet tot el que podíem fer”.

“Hem fet el que calia i més enllà” sent minoritaris en el Consorci del Palau de la Música, ha sostingut aquest dijous en roda de premsa al costat del tinent d’alcalde Jaume Asens i la fins ara directora d’Anàlisi de l’Oficina de Transparència, Sílvia Vernia, que el substituirà en el càrrec al capdavant de l’organisme, mentre que l’Ajuntament encara no ha nomenat el seu substitut com a gerent.

Llinares, que va assumir la direcció del Palau uns mesos el 2009, ha recordat que l’Ajuntament va advocar per acusar l’antiga CDC en el cas, per “exercir l’acusació no només contra els defraudadors, sinó també contra el partit que s’havia beneficiat”, cosa que finalment va acceptar el consorci en una segona votació però va rebutjar el tribunal per presentar la modificació de les conclusions fora de termini.

Asens ha defensat que la perseverança i meticulositat de Llinares van permetre destapar totes les irregularitats del Palau durant els mesos que va assumir la seva direcció, i ha assegurat que l’Oficina de Transparència, el Codi Ètic i la Bústia Ètica per alertar anònimament d’irregularitats “porten el seu segell de qualitat” i formen part d’un valuós llegat de Llinares.

Ha celebrat que hagi acceptat dirigir l’Agencia Antifrau de València –càrrec que assumirà oficialment a final de mes–, perquè “la tasca que ha de fer en aquesta Comunitat Autònoma és important, perquè hi ha més de 50 casos oberts i la confluència entre el món de la política i el crim és evident”.

DEFENSA DE L’AJUNTAMENT

Llinares ha destacat que, des de l’Oficina de Transparència, han impulsat diverses línies d’acció per prevenir males praxis, especialment en l’àmbit de contractació, encara que ha afegit: “L’Ajuntament, pels temes que portem, podem continuar confirmant que no és un àmbit en el qual hagi penetrat el fenomen de la corrupció”.

Entre altres accions que desenvolupa l’Oficina, ha analitzat 100 expedients de subvencions de més de 100.000 dels exercicis de 2014 i 2015 triats de forma aleatòria, i ha dit que emès diversos requeriments d’esmena per defectes –alguns formals–, que podran derivar en requeriments de reintegrament dels diners si no s’esmenen.

Després d’assenyalar que faran públics els resultats durant les properes setmanes, Llinares ha assegurat que s’analitzaran també subvencions cada exercici d’aquest mandat, i ha recordat que l’Ajuntament reclama a agència pública de promoció urbana Barcelona Regional (BR) que reintegri 500.000 euros de subvencions que es van destinar a altres projectes.

TELÈFON PER A la BÚSTIA ÈTICA

La Bústia Ètica ha rebut des que es va activar el gener passat fins al 18 de maig un total de 235 comunicacions –una mitjana de 13,8 per setmana–, que després ha d’admetre’s per iniciar investigacions, ha dit Vernia sobre aquesta eina, en la qual s’han mostrat interessats les oficines antifrau catalana i valenciana i l’Ajuntament de València, han assegurat.

Asens ha anunciat que l’Ajuntament reforçarà la Bústia Ètica creant una línia telefònica confidencial perquè ciutadans sense accés a Internet o ordinadors puguin igualment alertar de possibles “males praxis i corruptela” vinculades a l’Ajuntament, que estudia situar un ordinador amb accés al canal en una Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) com a prova pilot.

Ha destacat que la web del Portal de Transparència, activat al desembre del 2015, rep unes 7.300 visites mensuals –un 5% del total de visites de la web de l’Ajuntament–, i que la informació en format obert més consultada ha estat la de contractes i retribucions de càrrecs electes i alts càrrecs.

Els documents més descarregats de la web han estat les tarifes de serveis funeraris, el sistema d’informació municipal i el catàleg de llocs de treball d’entitats municipals, mentre que el temps mitjà de resposta de peticions de dret d’accés a la informació ha estat de 26 dies naturals.

Vernia ha destacat que assumeix amb il·lusió la direcció de l’Oficina de Transparència i que ha estat un privilegi compartir l’experiència de Llinares, qui ha agraït la “confiança rebuda des d’Alcaldia, la Regidoria i el conjunt del Govern municipal, fins i tot des de l’oposició”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor