26.04.2019 - 18:14
|
Actualització: 27.04.2019 - 11:25
La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, s’ha mostrat ‘molt satisfeta perquè, malgrat la pluja matinal que va caure en alguns llocs de Catalunya, la diada es va tornar a demostrar imbatible, amb una massiva participació ciutadana que va sortir a complir la tradició de comprar i regalar llibres i roses’.
Les dades recollides per l’entitat confirmen ‘la percepció d’un gran Sant Jordi, malgrat iniciar-se més tard del que és habitual per culpa de la pluja en poblacions com Girona’.
En el llistat definitiu donat a conèixer pels llibreters, en la categoria de ficció en català els llibres més venuts són:
1- ‘El fill de l’italià’ (Columna), de Rafel Nadal
2-‘Digues un desig’ (Enciclopèdia Catalana), de Jordi Cabré
3- ‘El fibló’ (Columna), de Sílvia Soler
4- ‘Aprendre a parlar amb les plantes”‘(Periscopi), de Marta Orriols
5- i ‘El millor d’anar és tornar’ (Rosa dels Vents), d’Albert Espinosa
Aquest llistat suposa que deixin d’estar entre els cinc més venuts a favor de Marta Orriols i Albert Espinosa, les novel·les de Gerard Quintana, ‘Entre el cel i la terra’ (Columna), i ‘A l’amic escocès’ (Columna), de Maria Barbal.
En la categoria de no-ficció en català els més adquirits són:
1- ‘Contes des de la presó’ (Ara Llibres), d’Oriol Junqueras i Neus Bramona
2- ‘Tres dies a la presó’ (Rosa dels Vents), de Jordi Cuixart i Gemma Nierga
3- ‘Cuina mare’ (Columna), del xef Joan Roca
4- ‘Esperança i llibertat’ (Ara), de Raül Romeva
5- ‘Els meus cafès amb gent interessant’, de Jordi Basté, publicat per Llibres de Vanguardia.
Els llibres infantils i juvenils en català més difosos van ser:
1- ‘Contes de bona nit per a nens rebels’ (Estrella Polar), d’Elena Favally
2- Francesca Cavallo; ‘Tinc un volcà’ (Edicions El Cep i la Nansa)
3- Míriam Tirado Torras i Joan Turu Sánchez
4- ‘El misteri de les 101 calaveres’ (Editorial Cruïlla), de Roberto García Santiago
5- ‘T’avorreixes, Minimoni?’ (Animallibres Editorial), de Rocío Bonilla Raya, i ‘MIC. La capsa secreta del bosc’ (la Galera), de Maika Meseguer.
Respecte als deu títols més venuts enguany, el gremi assegura que han representat el 5,7% del total de vendes, lleugerament inferior a l’any passat. Els títols venuts en català van ser el 59,15%, pel 40,85% en castellà, tot i que l’oferta en castellà era superior amb un 59,92% dels títols en aquesta llengua, per un 40,08% en català.
A totes les demarcacions catalanes es va registrar un volum de venda i facturació similars als de l’any passat i hi va haver més venda anticipada que altres anys a causa de la Setmana Santa. Segons les dades de LibriData i LibriRed, sistemes que registren informació de 180 punts de venda pertanyents a llibreries de tot Catalunya i que representen el 60% del mercat, les xifres del Dia del Llibre han crescut en el nombre de títols venuts, que han superat els 55.000, un 1% més que el 2018.
En la demarcació de Barcelona es van vendre 53.241; a Girona van ser 13.911; a Tarragona, 11.921 i a Lleida, 10.657. Per gèneres, els llibres de no ficció van ser 24.019, seguits dels infantils i juvenils, amb 16.996, i els de ficció, amb 14.212.