29.12.2018 - 21:50
|
Actualització: 31.12.2018 - 07:42
Nadal lluny de la família. Els presos polítics i exiliats no han pogut estar a casa i aquests dies s’ha fet molt present a les llars catalanes i en tants actes, com al concert de Sant Esteve, la cantada de nadales als Lledoners o el programa especial de ràdio per als presos.
A les llibreries també hi són presents. Entre els llibres més venuts aquest dies hi ha els que relaten la vida dels exiliats i presos polítics.
Alguns presos han compartit com han vist les coses:
Joaquim Forn. Escrits de presó
D’ençà que va ser empresonat, el 2 de novembre de 2017, el conseller Quim Forn s’ha dedicat a recollir totes les vivències en un dietari. Escrits de presó és un llibre contra l’oblit d’una presó injusta. Un testimoni sincer que defuig el dramatisme, car, malgrat estar profundament afectat per tot allò que els passa, Forn preserva el paper de notari, conscient que la vida que viu, la vida a la presó, supera la seva persona. S’hi narren escenes dures, però també emotives, alhora que reflexiona sobre la vida i el país.
Sergi Sol. Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures
El qui ha estat els últims anys l’home de confiança d’Oriol Junqueras, Sergi Sol, n’escriu la biografia. És centrada en els mesos previs al primer d’octubre i en tot allò que ha vingut després: la proclamació de la República, l’entrada a la presó, l’aplicació del 155, l’estratègia d’ERC d’eixamplar la base d’independentistes o les eleccions del 21-D. És un llibre que repassa el procés polític català des de dins. Narra, analitza i contextualitza aquells dies segons la perspectiva del nucli de col·laboradors més íntims del vice-president Junqueras. A més, disposa del pròleg de Raül Romeva i l’epíleg de Xavier Vendrell.
Meritxell Borràs. 34 dies de presó i un de primavera
La consellera Meritxell Borràs va passar trenta-dos dies empresonada. Durant aquelles setmanes tancada a Alcalá-Meco es va dedicar a escriure vivències, reflexions i idees en un dietari. En cap moment no li va passar pel cap que allò finalment seria publicat. Ho feia per desfogar els pensaments i no atabalar la companya de cel·la, Dolors Bassa, amb les seves dèries. Però el mes d’octubre passat va veure la llum i va ser publicat. Gràcies a aquestes línies es pot conèixer un testimoni en primera persona de què és la presó. A més, hi ha afegit tres dies: el del viatge a Brussel·les, el de la compareixença a l’Audiència espanyola i el del seu casament, l’endemà del dia que els companys van tornar a entrar a la presó.
Anna Forn, Beta Forn, Laura Turull, Marta Turull i Oriol Sànchez. Abans ningú deia t’estimo
Aquest llibre també narra la presó dels polítics independentistes, però en aquest cas d’una altra perspectiva: la dels fills. És un testimoni directe dels fills de Joaquim Forn, Jordi Turull i Jordi Sànchez. Uns joves d’entre 17 i 23 anys que repassen els moments més difícils de l’últim any i que reflexionen de quina manera l’empresonament dels pares els ha obligat a madurar i fer-se preguntes que no s’havien fet mai abans. Un testimoni sincer de les famílies dels presos polítics.
De l’exili estant també han explicat les seves vivències i les estratègies per a denunciar la vulneració de drets fonamentals de l’estat espanyol.
Carles Puigdemont. Crisi Catalana
És un llibre pensat per a explicar a Europa què ha passat a Catalunya aquests dos últims anys. No és escrit per Carles Puigdemont, sinó que és el resultat, en un text narrat en primera persona, de la conversa amb el periodista Olivier Mouton, un coneixedor de la realitat catalana pel seguiment que n’ha fet a la revista belga Le Vif/L’Express. Hi explica als ciutadans europeus les motivacions dels catalans i la idea de país que es vol construir.
Josep Casulleras. La batalla de l’exili
En aquest llibre, el cap de redacció de VilaWeb, Josep Casulleras, explica l’estratègia que ha posat contra les cordes la justícia espanyola. L’exili explicat pels advocats, els grans protagonistes del llibre. És una crònica plena d’intriga, que enganxa el lector tan bon punt comença. El pròleg és de Jaume Alonso-Cuevillas i l’epíleg d’Aamer Anwar.
Però aquests últims mesos també n’han publicat de pensats per a ajudar a explicar als més petits què passa d’una forma més amena:
Diversos autors. Contes per ser lliures
Onze relats per a defensar els drets civils explicats per als més petits de la casa. L’Associació catalana pels Drets Civils, integrada per familiars dels presos i exiliats, ha reunit onze autors i onze il·lustradors de renom perquè hi reflexionin. Aquestes consideracions s’han acabat convertint en contes plens d’humors, fantasia, música, colors i esperança creats per a petits lectors. Entre els autors hi ha noms com el de Jordi Cuixart, Lluís Llach, Oscar Dalmau, Empar Moliner o Bel Olid.
Toni Galmés. On és l’Estel·la?
Aquest llibre és la versió catalana d’On és el Wally. Aquesta vegada la protagonista és l’Estel·la, una noia que no s’ha perdut cap de les jornades multitudinàries independentistes dels últims temps. Per això, en les pàgines d’aquest llibre l’Estel·la és acompanyada de personalitats del moviment. Mentre la cerquem també hi podem trobar periodistes, polítics, activistes, actors… Tot de cares molt conegudes.
Fins i tot hi ha lloc per la poesia:
Autors varis. 1-o, trenta poetes per la llibertat
Del 8 d’octubre de 2017 al 4 de desembre, VilaWeb va publicar cada dia una obra poètica o plàstica sota el títol ‘Proclames de llibertat‘. Durant dos mesos poetes i artistes visuals expressaven la indignació, les emocions, el seu crit de llibertat, i mostraven un camí de cultura i creació per a denunciar i entendre què passava al llarg d’aquella tardor republicana. Ara tots aquests poemes es poden trobar en el llibre 1-O, trenta poetes per la llibertat.