06.04.2019 - 21:50
|
Actualització: 17.04.2019 - 00:07
Us oferim una selecció de llibres per a cuinar, menjar i beure, que han aparegut enguany i que podreu trobar a les llibreries per Sant Jordi. La selecció forma part de l’especial Llibres per a Sant Jordi, que la setmana entrant us oferirem a VilaWeb: una selecció exhaustiva i ordenada per a l’ocasió (i poc ortodoxa), que ens ajuda a veure les tendències literàries. És una bona eina per als lectors a l’hora a triar un llibre per a regalar (o regalar-se) el dia de Sant Jordi.
UN CLÀSSIC
Kakuzo Okakura, El llibre del te. Traducció Ricard Vela (Angle editorial)
Un clàssic modern. Escrit el 1906, quan el Japó començava a obrir-se a Occident, s’hi expliquen tots els elements culturals, religiosos i estètics que conflueixen en la cerimònia japonesa del te fins a convertir-la en un art transcendental, el ritual zen per excel·lència.
CUINERS
Oliver Benet, Per què odiava en Ferran Adrià? (Edicions Sidillà)
Oliver Benet és cuiner, actualment als fogons del restaurant Arcano de Barcelona. Amb un humor descarnat (que recorda les peripècies literàries d’Anthony Bourdain), fa un retrat cru, real i divertit d’aquest ofici, socialment tan valorat en aquests temps.
Joan Roca, Cuina mare (Columna)
Llibre de receptes tradicionals, sense tecnicismes, fetes pel cuiner Joan Roca del Celler de Can Roca, que volen ser un homenatge a la cuina que fa la seva mare i, en general, a la cuina de les mares.
NOVEL·LES I RELATS
David Monteagudo, Si vols que t‘estimin (Rata)
Tria de receptes de cuina que són narrades, una col·lecció de moments viscuts davant els fogons on es fa evident que l’autor escriu com cuina i cuina com viu.
Christian Escribà i Sílvia Tarragó, L’obrador dels prodigis (Columna)
Un repàs novel·lat de la història de l’emblemàtica pastisseria Escribà i de la segona meitat del segle XX.
Sebastià Bennasar, Terra aspriva (un western) (premi de novel·la curta Celler de Lletres, Meteora)
La Margalida, una jove mal casada, fuig amb el seu fill d’un marit maltractador i s’amaga a la cabana del seu oncle, enmig d’un paisatge de vinyes i de pagesia.
Isabel M. Ribot Blanes, Cuina mallorquina casolana. Receptes i relats (Lleonard Muntaner editor)
El llibre s’estructura entorn de cinc menús, els àpats dels quals es troben presents d’alguna manera a cada un dels relats que hi ha a continuació de les receptes. Un vincle entre la literatura i la cuina.
PRODUCTE D’EXCEL·LÈNCIA
Tomàs Vibot, L’ensaïmada: l’espiral de plaer (el Gall Editor)
L’ensaïmada s’identifica amb Mallorca com cap altre producte de paladar, ‘un producte perfecte en la forma i sublim al gust’, deia Josep Pla. Quins en són els secrets?
RECEPTARIS PER ALS TEMPS QUE CORREN
Carla Zaplana, Menja net (Cossetània)
La nutricionista explica com, d’una manera progressiva, pots arribar a seguir una dieta basada completament en aliments d’origen vegetal.
Núria Gispert, Cuina en menys de tres hores per a tota la setmana (Cossetània)
Com organitzar uns menús saludables cada setmana, si tens poc temps per a cuinar.
Beth Rodergas, Nyam! Cuina, cançons i vida (Bridge)
Un llibre de cuina, de vida, de relacions familiars i de generacions, amb molta música; escrit per la cantant, amb receptes de Maria Cols i il·lustracions de Tània Garcia.
VINS, APROXIMACIONS MÚLTIPLES
Lluís Romero, Els millors vins dolços de Catalunya i els seus maridatges (Cossetània)
Tot i que els vins dolços han perdut el protagonisme que tenien fa mig segle, a Catalunya continua havent-hi cellers que elaboren grans vins dolços i molt variats en el procés d’elaboració i gust. El sommelier en fa una tria.
Ruth Troyano, Retrats de vi: Maria Sangenís (Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili)
Retrat d’aquesta enòloga de Porrera, que té una família que va fundar el celler Sangenís Vaqué. Van voler fer vi i plantar vinya nova al Priorat, a finals dels anys setanta, quan el vi d’aquest territori no tenia el prestigi d’ara. Avui ella és l’enòloga del celler.
Narcís Comadira, Els raïms immortals i altres textos (Vibop edicions)
L’escriptor i pintor aplega un conjunt de texts que d’una manera o altra parlen del vi: un assaig breu sobre un poema de Josep Carner, sis proses sobre territoris vinícoles de França i un poema seu, ‘Tast’.
Cristina Armengol, A taula amb Eiximenis. Com beure i menjar a l’Edat Mitjana (Vibop edicions)
La plaquette explica un seguit de consells i reflexions, adaptats al català modern, que apareixen a Com usar bé de beure e menjar i Com els catalans mengen pus graciosament e ab millor manera que altres nacions, compendis escrits per Francesc d’Eiximenis (1327 o 1332-1409), que formaven part del Terç del Crestià, una obra colossal integrada per més de mil capítols.
CUINAR, MENJAR I JUGAR
Salvador Comelles i Mercè Galí (il·lustracions), Boníssim! Poemes per llepar-se’n els dits (Publicacions de l’Abadia de Montserrat)
Poemes que ens parlen de cuineres i cuiners, de macarrons i del ratolí que viu en un rebost. Hi ha un poema-recepta que podreu fer i endevinalles per descobrir.
Vanessa Toinet, Les meves receptes Montessori (Estrella Polar)
Trenta-cinc receptes perquè els més petits puguin participar en la preparació d’alguns àpats familiars.