L’encariment dels llibres de text marca el començament del curs escolar, afectat per la nova llei d’educació

  • És a causa, principalment, de l’encariment i l’escassetat del paper · Amb la nova llei d’educació espanyola s’han hagut de fabricar nous llibres

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la diada de Sant Jordi de l'any 2019 (Foto: Albert Salamé)

Text

Pol Baraza Curtichs

12.07.2022 - 21:40
Actualització: 13.07.2022 - 01:17

D’ençà de l’esclat de la pandèmia, el preu del paper ha augmentat d’un 40%. És el producte principal amb què treballen les editorials, però també ha crescut el del cartó, que és utilitzat, entre més funcions, per fer les cobertes i els llibres infantils. Tots dos elements formen part de l’extensa llista de productes i serveis que s’han encarit aquests mesos, inclosos l’energia i el combustible. N’hi ha prou d’observar els índexs de preus de consum per constatar que aquesta tendència és a l’alça. Arran de l’encariment de les matèries primeres i de l’escassetat de producte, a les editorials els costa més diners de fabricar llibres, i això fa que tant els literaris com els de text –els educatius– siguin més cars.

“Com que el preu de l’energia i de la llum s’han disparat i hi ha escassetat de producte, a les gràfiques ens costa més diners de produir-ne i això afecta el preu que paga el consumidor final.” Així ho relata Joan Nogués, president del Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya, que es dedica a la producció dels llibres.

Per a Nogués, el detonant principal d’aquest fet és que l’any 2020 i el 2021 les grans indústries papereres mundials van aturar-ne la producció a causa de la pandèmia. I ara, dos anys més tard, costa d’engegar la maquinària: “Tornar a posar en marxa la producció requereix temps. És un període llarg i no se soluciona en un trimestre ni un any.” I quan es normalitzarà, la situació? Aquesta és la pregunta fonamental que es fa el sector i la resposta implicarà, en major o menor mesura, l’estabilització dels preus dels llibres. “La situació no s’acabarà en un mes. Fins a final d’any segur que continuarem així, però es fa difícil de saber”, assegura Nogués.

Comprar el material amb antelació

A la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) ja han rebut les primeres queixes a causa de l’encariment dels llibres de text. El director, Oriol Roa, explica que les famílies estan angoixades per com afectarà la inflació en els productes de l’àmbit educatiu. “Fins que no comencin les promocions per a comprar el material del nou curs, costarà de determinar quin és l’abast. Les empreses ja ens han confirmat que els llibres s’han encarit, i les famílies estan preocupades”, comenta.

La UCC detalla que els llibres s’han encarit, com a mínim, des de la crisi de l’any 2008, tot i que anys més tard hi va haver alguna davallada puntual. “Amb la covid, els preus no paren de créixer. Enguany també ho faran, però ens hem d’esperar als estudis i informes finals per a saber quin serà l’impacte”, afegeix. En aquest sentit, aconsella que les compres es facin amb antelació: “La gent acostuma a anar a última hora, espera les promocions de final d’estiu, que és quan es disparen les vendes si la demanda supera l’oferta. En aquest context, si comprem els llibres amb antelació, ens podem assegurar de tenir uns preus més bons. Cal informar-se de què necessitem i comparar preus.”

Les editorials destaquen que el preu és per sota l’IPC

Ester Pujol, editora del Grup Enciclopèdia Catalana, que té una dotzena de segells editorials, creu que aquest estiu la venda es normalitzarà i el resultat final serà semblant al d’abans de la pandèmia: “La gent té ganes de sortir. Hi ha un bon ambient que ens ajuda a tots. A comprar llibres, a viatjar…” Ara, reconeix que l’escassetat del paper no ha posat pas les coses fàcils i han hagut de treballar amb previsió.

Bernat Batallers és el director comercial de Bromera i viu l’escassetat de paper amb incertesa: “Nosaltres demanem de fabricar paper amb mides molt determinades. Abans feies l’encàrrec i et donaven el preu de seguida. Ara no s’hi comprometen i te’l diuen al final.” Com Pujol, també han hagut de treballar amb més anticipació.

Segons Batallers, una altra de les causes de l’encariment i l’escassetat de paper és l’embarrancament del vaixell Ever Given al canal de Suez, el març del 2021, que va fer que es bloqués una de les principals vies marítimes de transport de mercaderies. “Arran d’aquell fet, va créixer el cost i algunes editorials que imprimien a l’Àsia van començar a imprimir a Europa, cosa que va fer que hi hagués més consum de paper en territori europeu”, diu. Del problema del transport també en parla Pujol, que remarca que ara és més dificultós: “A causa de l’encariment del combustible, com més va més empreses imprimeixen aquí.”

Totes tres editorials consideren que l’escassetat de paper és un problema conjuntural. Pujol explica que Enciclopèdia de moment no ha apujat els preus, mentre que Bromera i Edebé diuen que sí, tot i que destaquen que són molt reduïts i que estan per sota dels nivells de l’IPC. “Treballem amb el supòsit que d’aquí a pocs mesos tot es posi a to”, diu Pujol.

Com afecta la nova llei d’educació espanyola?

La nova llei d’educació espanyola implica, d’entrada, la creació d’un nou currículum educatiu i, per tant, que es fabriquin llibres nous. Les famílies s’han trobat que molts no es poden reciclar –mitjançant les associacions de pares i mares, per exemple– i se n’han de comprar de nous. “Si els centres treballen amb material digital, l’afectació serà menor i gairebé no es notarà”, assegura Roa. Segons Nogués, la llei ha permès les editorials de treballar amb més previsió i això té un avantatge: “S’han programat amb més temps i no s’han fet a última hora. A final del 2021 ja se’n van començar a produir i el cost ha estat més baix.”

Però l’encariment del paper no és pas l’única trava del sector. El cartó també és un producte molt cobejat, especialment per a fer les cobertes de llibres i els llibres infantils. També n’hi ha poca oferta i aquests mesos s’ha encarit. Segons Pujol, n’hi ha molt poc perquè es destina a unes altres finalitats, com ara l’empaquetatge en el comerç en línia. “El 2019 ja n’hi havia un ús elevat, però amb la pandèmia es va disparar. Hi ha la consciència social que el plàstic és dolent i se substitueix pel cartó, que és més sostenible”, apunta Nogués.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor