Vint recomanacions de llibres juvenils per a Sant Jordi 2023

  • Vint propostes marcades per misteris de tota mena; la generació Wattpad; la fantasia, les distopies i la ciència-ficció; i el sexe, els núvols i la guerra de Troia

VilaWeb
Fotografia: Karolina Grabowska / Pexels.

Text

Sebastià Bennasar

21.04.2023 - 20:30
Actualització: 21.04.2023 - 20:37

Els llibres per a joves presenten en molts casos aquella dicotomia que fa que puguin agradar a tota mena de lectors, i aquest és un dels seus principals encerts. Però n’hi ha que són específicament per a ells i fins i tot escrits per ells, perquè una de les sorpreses d’enguany és la irrupció amb molta força de la generació que haurem d’anomenar Wattpad, escriptores molt joves que han fet servir aquesta plataforma per a fer-se conèixer i triomfar en format paper. La novel·la negra per a joves, els misteris històrics i temes clàssics com la fantasia, la distopia i la ciència-ficció conviuen amb altres llibres, de no-ficció, que parlen de sexe, del clima i fins i tot de la guerra de Troia. A continuació us oferim vint recomanacions de llibres juvenils per a aquest Sant Jordi 2023. 

Novel·la negra, històrica i de misteri

Una noia disfressada de clarinet. Andreu Martin. Bira-Biro.

Andreu Martin, el degà de la novel·la negra en català, torna a la novel·la negra juvenil en la qual ens va deixar èxits com la sèrie Flanagan o la dedicada a la mossa d’esquadra Wendy. “Aquesta vegada ens proposa una història delirant en què uns amics hauran de recórrer a l’enginy i l’astúcia per trobar una amiga desapareguda enmig d’una delirant i divertida festa de disfresses. Però, és clar, com passa amb les bones disfresses, res no és el que sembla i tot amaga una altra realitat. Martín ens sorprèn amb un text molt dinàmic, ple de suspens i d’humor a la vegada que enganxa fins al final.” El retorn d’un clàssic de les nostres lletres que domina com pocs l’ofici d’explicar històries amb solvència.

Ayrin de les Alcusses. Teresa Brosseta. Bromera.

Teresa Brosseta és una de les autores importants de narrativa infantil i juvenil del País Valencià (tot i que també ha escrit per a adults). Ara s’endinsa en una època prou desconeguda per presentar-nos un personatge femení molt interessant en un moment cabdal de la història. “Ayrin de les Alcusses és la història del que actualment es coneix com la Bastida de les Alcusses, un antic assentament al cim d’un turó situat al terme de Moixent, considerat com un dels principals poblats ibèrics valencians. En un dels cims allargassats de la Serra Grossa, entre la Costera i la Vall d’Albaida, va existir al segle IV abans de Crist una ciutat ibèrica d’existència curta i misteriosa, de la qual ens han pervingut el jaciment de la Bastida les Alcusses i la famosa figura del Guerrer de Moixent. Aquesta novel·la ens convida a imaginar la vida d’Ayrin, una jove de la població que s’enfrontarà a un passat convuls, del qual manté una cadena d’or com a principal record, i un futur difícil, ja que el seu amor pel jove Esler podria ser impossible a causa dels conflictes entre les diferents ciutats ibèriques de l’època. Gràcies a la força narrativa de l’autora, aquesta novel·la dona vida a un passat enigmàtic i tanmateix fonamental de la nostra història antiga.”

Cinturó de sang. Rosa Sanchis. Bromera.

Aquesta novel·la va ser guardonada amb el premi extraordinari de literatura juvenil Ciutat d’Alzira i de raons per atorgar-li el guardó a Rosa Sanchis, la seva autora, n’hi havia moltes, entre més, haver sabut reconstruir el segle XV valencià posant èmfasi en els personatges femenins. Rosa Sanchis i Caudet, autora d’Isabel escrigué lo llibre, torna amb Cinturó de sang, una novel·la històrica, amb tocs d’intriga, on alguns dels personatges més importants de l’època, com ara Isabel de Villena, Jaume Roig o Francesc Eiximenis, apareixen involucrats en una trama criminal al cor de la València medieval. “L’any 1459 una epidèmia de pesta assota la ciutat, i al monestir de la Trinitat, Brígida, l’encarregada de la infermeria, atén Isabel de Villena, que és al llit amb febres. A més de la gran preocupació per l’amenaça de pesta, al convent passen fets estranys: han desaparegut els escrits de sor Isabel i alguna cosa succeeix amb la relíquia de la veracreu. Brígida, que encara no ha oblidat la inexplicable mort del seu germà Benigne vint anys enrere, es veurà immersa en un complot delictiu inesperat. Una novel·la atractiva i engrescadora que ens acosta al món i l’època d’Isabel de Villena posant èmfasi en el paper dels personatges femenins.”

El que no veus. Maria Ripoll. Llibres del Delicte.

Maria Ripoll és una altra de les autores molt joves (1999) que s’incorporen a Llibres del Delicte, en el seu vessant de delictes juvenils. En aquest cas, és l’autora d’El que no veus, i continua l’opció de l’editorial per acostar la literatura criminal als més joves de casa i donar pas a una nova fornada d’escriptores. “L’Elisabet marxa a Roma a estudiar l’últim curs de l’institut, i està decidida a viure un any ple d’aventures i emocions. Però aviat descobrirà que l’experiència no serà com ella esperava: la seva família d’acollida amaga un secret important. Enmig de noves amistats, del primer amor i de la convivència familiar complexa, l’Elisabet es veurà obligada a resistir i sobreviure mentre descobreix una ciutat com Roma, encantadora per al visitant però complexa i lluny dels seus quan es troba en problemes.”

L’enigma de Craco. Josep Maria Ibarra. Aledis.

Aledis és una editorial amb poc més d’un any de trajectòria que ha publicat el nou llibre de Josep Maria Ibarra. “L’origen d’aquesta nova aventura de la Colla del Segon Soterrani té l’Amanda, que és de vacances a Itàlia, com a protagonista. Allà s’entossudeix a entrar a Craco, una vila en runes, sense imaginar-se que el que s’hi trobarà acabarà revelant secrets ocults d’un personatge de la història catalana tan transcendental com desconegut: en Roger de Flor. Cavallers, templers i croades, fidelitats i traïdories, codis indesxifrables i enigmes, pocions i verins, malediccions i trampes cruels es mesclen en aquesta odissea que situarà el lector a cavall entre dues èpoques que, sense saber-ho es vinculen irremeiablement, i que podrien explicar dos misteris irresolts. Què se’n va fer, del tresor templer embarcat a Terra Santa el 1291 i per què la ciutat de Craco va ser desallotjada precipitadament el 1963, després de portar dempeus milers d’anys.”

Secrets. Francesca Rodríguez. Fanbooks.

La periodista Francesca Rodríguez ens ofereix en aquesta novel·la un cas complex de relacions familiars on res no és el que sembla i on els secrets són a l’ordre del dia i compliquen la vida de la seva protagonista. “L’Anna, una adolescent de quinze anys amb poques habilitats socials, torna a casa després d’aconseguir d’escapar-se, a través d’un bosc, d’un segrestador que aparentment l’ha tingut retinguda uns quants mesos dins d’un soterrani. Durant els interrogatoris de la policia, la noia culpa el seu pare biològic, un  ex-cantant drogoaddicte que va conèixer després d’una recerca a les xarxes quan els que ella pensava que eren els seus pares li van explicar que en realitat era filla de la seva tieta, que va morir d’una sobredosi quan ella era un nadó. D’altra banda, hi ha una periodista, amiga de la mare de l’Anna, que ha seguit el cas del segrest i l’ha convertit en un espectacle mediàtic; i el Guille, un amic de l’institut de qui la noia està enamorada, que és qui l’anima a buscar el seu pare biològic.”

Fantasia, distopies, ciència-ficció…

Fills d’Èodhum. Roger Tarrès. Fanbooks.

Roger Tarrès és un jove escriptor (1993) d’Arbúcies que ha sorprès tothom amb aquesta obra de fantasia heroica que és una trilogia. El primer volum es va publicar a la tardor i ja hi ha a la venda el segon, però és clar, us recomanem que comenceu pel principi. “Fantasy heroica ambientada en una època d’atmosfera medieval. La jove Àstrid és la protectora del seu poblat. Té els ulls blaus i el do d’alentir el temps. Quan uns assassins d’ulls verds aniquilen la seva gent, recorrerà mig món buscant la seva germana supervivent. Els seus enemics pretenen reunir aquells amb diferents colors d’ulls i amb poders especials per iniciar de nou la Gran Guerra entre els regnes de Niburesh i Hímdor. En el camí, trobarà en Rúnuc, un milicià de Niburesh d’ulls vermells amb el do de la immortalitat, i en Yàgon, ex-comandant de Hímdor, per qui se sent atreta.” Per als amants de la fantasia èpica i les aventures de capa i espasa però amb protagonista femenina molt empoderada.

Els fils del mar. Inés MacPherson. Spècula.

Les distopies, la ciència-ficció i els mons paral·lels són alguns dels grans temes literaris de tots els temps. Sovint se’ls ha associat a la literatura juvenil, però en realitat agraden a tots els públics. Ara tenim la sort de tenir un nou segell que en publica en català i que segur que farà les delícies dels joves amb ganes de llegir bones històries fora del comú, com Els fills del mar, d’Inés MacPherson. “La Janira va créixer amb la prohibició d’apropar-se al mar. Les dones que volien tocar l’aigua desapareixien. ‘Se les mengen els monstres i els éssers que s’amaguen a l’abisme’, li deia l’àvia. Per això les noies escrivien a les pedres els noms de les amigues i germanes desaparegudes, per recordar-les. Però el mar era insaciable, perquè fins i tot això s’emportava. Tot i així, la Janira, com altres noies del poble, sent la veu del mar, que visita els seus somnis i alimenta el desig de mirar més enllà de les normes que les condemnen a estar lligades. A viure tancades, sense horitzó. I vol descobrir si tot allò que batega entre les roques, a les profunditats del mar, és real o si només són supersticions. Els fills del mar és un cant a la llibertat, a l’acceptació d’un mateix, però també és un relat esfereïdor que ens parla del desig, del control, de les cordes que dibuixen fronteres i ens lliguen, de la manera amb què una història pot marcar-nos la pell.”

Arxipèlag. Guillem López. Mai Més.

Guillem López, un dels principals referents del gènere fantàstic en castellà, en el qual és un autor molt conegut i de molt de prestigi, debuta ara en català a l’editorial Mai Més amb la inquietant Arxipèlag. “Un estrany i inexplicable fenomen sacseja València. Petits fragments de la ciutat desapareixen i són substituïts per miratges, visions d’una realitat quotidiana que no és la nostra. En ple estat d’emergència social, mentre corren rumors d’evacuació, tot segueix avant, com una màquina imparable, excepte la vida d’Alba, Lola i Pau, obsessionades amb aquestes illes com qui observa un il·lusionista amb la intenció de descobrir el truc, la realitat rere el vel de la ficció.” Una novel·la que us deixarà ben intrigats i que té com a escenari la capital valenciana.

El secret del contacontes. Ximo Cerdà. Bromera.

El gènere stempunk continua ben viu després de l’eclosió de fa uns anys i en Ximo Cerdà l’aprofita per a la seva nova creació. Tota la mestria d’un autor que ha treballat molt els texts per a infants i joves, i també el teatre, es combina en El secret del contacontes. “Ens trobem a Boira, capital de Gran Egan, l’any 1888. La vida no ha estat generosa amb Devid Ebers. Només era un xiquet quan va haver d’afrontar la tràgica mort de sa mare, cosa que el va marcar per sempre i va destruir una família aparentment perfecta. I després va vindre l’altra pèrdua. Potser fins i tot més terrible… Ara, al cap de cinc anys, Devid no troba el seu lloc en el món. Desorientat, pareix que del seu interior només puga eixir una veu buida, violenta, plena de preguntes sense resposta. Però això està a punt de canviar quan, inesperadament, apareix una ombra del seu passat, que podria tindre la clau per a entendre tot el que li ha passat fins aleshores. Amb l’ajuda del tímid Victor Moll, potser l’únic amic que ha tingut mai, s’embarcarà en un perillós descens cap als racons més foscos i recòndits de Boira. Devid Ebers s’enfronta, per fi, al descobriment definitiu: el que li obrirà les portes de la seua memòria i la seua identitat. Amb elements propis de la fantasia clàssica i altres ingredients que ens transporten a un món retrofuturista amb ressonàncies victorianes, Ximo Cerdà construeix en El secret del contacontes una aventura plena de girs i sorpreses, que culmina en una reflexió sobre el pes dels records en la nostra vida.”

El hòbbit. J.R.R. Tolkien. La Magrana.

J.R.R Tolkien ha passat a la història de la literatura per ser el creador d’El senyor dels anells, però són moltes més, les històries ambientades a la Terra Mitjana. En aquest cas ens trobem amb en Bilbo Saquet com a protagonista d’El hobbit, que ens arriba en català en la traducció ja clàssica (i extraordinària) de Francesc Parcerisas. Un llibre que fascina tots els lectors. “Situada l’any 2941 de la Tercera Edat del Sol, la història del hòbbit Bilbo arrenca amb la recerca d’un tresor. Fins ara la vida del protagonista ha estat molt tranquil·la i rutinària, però tot canvia quan el mag Gàndalf el recluta perquè sigui el tretzè membre de la companyia de Thorin, una colla de nans originaris d’Èrebor, d’un quant temps ençà a l’exili des que una bèstia temible els va foragitar de casa seva. És així, doncs, com en Bilbo es troba de cop i volta amb la que serà la seva gran aventura i emprèn un llarg viatge cap a terres ignotes amb l’objectiu d’ajudar els nans a recuperar allò que és seu. Pel camí, coneixerà criatures meravelloses i espantoses alhora, i fins i tot ensopegarà amb un anell màgic…”

Sexe, meteorologia, bruixes i la guerra de Troia: no-ficció per a joves

Això no és sexe. Una altra educació sexual és urgent. Marina Marroquí. Fanbooks.

Que cal una nova educació sexual i socio-afectiva dels nostres joves és una realitat indiscutible, i més, després dels darrers atacs sexuals contra menors protagonitzats tot sovint per menors. Per això aquest llibre és important, perquè ajuda a entendre fins a  quin punt el porno i el seu consum no han fet cap bé. “Els últims anys, l’educadora social Marina Marroquí s’ha erigit com una de les activistes per la igualtat de gènere més rellevants de l’estat espanyol. En els centenars de tallers que imparteix en instituts de tot el país ha demostrat que connecta com ningú amb els adolescents. Així, ha detectat que avui la gran emergència és guanyar al porno la batalla per l’educació sexual dels nois i les noies, que accedeixen a vídeos i altres continguts pornogràfics de forma massiva, gratuïta, sense filtre i cada vegada més joves. Les conseqüències són alarmants: normalització de la violència sexual, reducció de l’empatia, augment de les pràctiques de risc, emblanquiment de la prostitució com alguna cosa cool… Tot sota la bandera d’una suposada llibertat sexual. La Marina explica de manera divertida, propera però contundent, les trampes d’acceptar el relat del porno.”

El gran llibre de les bruixes catalanes. Joan de Déu Prat. Comanegra.

Joan de Déu Prat és un dels màxims especialistes de la narrativa infantil i juvenil, però darrerament ens té acostumats a llibres que són per a tota mena de lectors, com en aquest cas, en què ens presenta éssers tan fascinants i maltractats com les bruixes. Si entre tots no aprenem a tractar de manera diferent les dones, tenim mala peça al teler. “El món és molt més formidable, complex i profund del que sovint pensem. Les bruixes catalanes reals i somiades ho recorden en aquest llibre a través dels seus prodigis, i també a través de la terrible persecució que van patir. A vegades, els contes de fades amaguen històries per a no dormir; hem de saber-ho i no espantar-nos. Existeix un món visible i un d’invisible. El misteri sempre bategarà. No es tracta de desvelar-lo, sinó d’intuir-lo i viure’l. Sembla que els temps de la màgia s’hagin acabat, però això encara no és cert: si acluquem bé els ulls ensopegarem amb una porta, o un llibre, que ens retorni al gran viatge. Benvinguts! Un llibre que és una obra d’art, un cant d’amor al nostre imaginari i un exercici de reparació històrica.”

Guia de núvols i fenòmens meteorològics per a nois i joves. Marcel Costa i Jordi Mazón. Cossetània.

Vivim en un país en què la meteorologia ens encanta. No és debades que les dones i homes del temps de la televisió tenen una popularitat enorme i que hi ha una gran afecció per aquest tema. Ara hi ha una guia perquè tots els joves s’hi puguin afeccionar amb màxima solvència. “Els joves actuals heu crescut en un món tecnològic i digital. Aquesta digitalització i tecnologies han suposat grans avenços per a la meteorologia i la climatologia, però l’observació és encara essencial, ja que hi ha fenòmens meteorològics que només la nostra vista i coneixement ens permet identificar, com la presència d’un tipus de núvol concret o tenir constància de l’ocurrència d’un determinat fenomen. Conèixer i identificar els núvols i els fenòmens meteorològics ens permet obtenir valuoses dades científiques, predir quin temps farà i gaudir dels meravellosos espectacles de l’atmosfera. Aquesta guia us serà de gran utilitat per conèixer, identificar i descobrir moltes coses sobre els núvols i els fenòmens meteorològics. Una gran quantitat d’imatges, esquemes explicatius i textos us endinsaran en l’atmosfera i us permetran conèixer tot allò que hi esdevé des de l’òptica de l’observació del cel.”

La guerra de Troia. Robert Graves. Fanbooks.

Robert Graves és un escriptor la biografia del qual ja hauria de fer vibrar qualsevol jove que la conegués. Ferit a la batalla de la Primera Guerra Mundial, a casa el donaven per mort, però va aconseguir de tenir una vida molt llarga i ser un escriptor de fama mundial, un apassionat per la cultura clàssica i un home per qui sospirava fins i tot la mateixa Ava Gardner. També va saber transmetre amb clarividència i amb la màxima amenitat què va ser la guerra de Troia. “En paraules de l’autor, és el primer intent modern d’explicar tota la història de Troia, des de la fundació de la ciutat fins al retorn dels grecs victoriosos en un llibre breu. Una petita obra mestra que va més enllà de la simple exposició dels fets, destinada a convertir-se en un clàssic on història i llegenda s’entrelliguen, amb una prosa deliciosa, de la mà d’un dels més grans coneixedors del món clàssic.”

Dues novel·les realistes de dos autors consolidats

En la línia dels tres punts. Pasqual Alapont. Andana.

Pasqual Alapont és un dels escriptors més consolidats i ha alternat la seva producció per a adults amb una obra molt interessant per a joves. En aquesta ocasió ens arriba amb En la línia dels tres punts. “Virgínia i el seu germà Víctor juguen a hores d’ara un dels partits més importants de la seua vida. Els pronòstics no són bons. Els pares els acaben d’anunciar que se separen. Les noves condicions de l’estadi on es juga la partida de la seua vida els han deixat completament descol·locats. Virgínia, amb tretze anys, se sent desqualificada. El divorci l’ha expulsada de la innocència i l’ha feta debutar al món dels adults de sobte. Sense entrenament i, sobretot, sense que ningú li haja explicat cap estratègia. Per sort, aquest partit encara no s’ha acabat per a Virgínia. Caldrà atacar i defensar-se. Però sobretot caldrà trobar l’oportunitat per a llançar una nova pilota des de la línia dels tres punts i arriscar-se a guanyar o a perdre.”

Un far a la fi del món. Gerard Guix. Elàstic Books.

Gerard Guix ha passat per les nostres lletres com a dramaturg, novel·lista, autor de literatura infantil i juvenil i ara com a guanyador del darrer premi Joaquim Ruyra, fet que li ha valgut per aterrar a Elàstic Books, aquest nou projecte del grup Enciclopèdia. A Un far a la fi del món ens trobem: “Diuen que l’adolescència és l’edat dels descobriments i de l’angoixa. En Max ho sap bé, això. Amb catorze anys acaba de veure com la seva vida fa un gir inesperat: al seu pare li han encarregat la reforma d’un far en un illa remota i durant uns mesos tota la família s’instal·larà allà. Just ara que en Max començava a tenir amics a l’institut —tot i que una part de la classe s’havia encarregat de fer-li conèixer una paraula que el tortura, body shaming—, just ara que havia començat una relació especial amb una noia —tot i que encara no li havien posat nom al que sentien l’un per l’altra—, just ara ho ha de deixar tot i començar una nova vida que ningú li ha consultat si volia. Però en Max encara no sap que l’adolescència també és l’edat del primer amor, el més intens, el que marca per sempre més. I que, quan és necessari, l’amor mou muntanyes, travessa continents, oceans si cal, i troba qui cal trobar.”

Generació Wattpad

Hades, el déu menys dolent. Pol Gise. Shaka.

En un temps en què a les xarxes socials els suposats influenciadors fan tot de ximpleries, com menjar-se un munt d’hamburgueses en menys d’una hora, s’agraeix que algú tingui èxit parlant de mitologia, encara que sigui fent-ne safareig, com és el cas de Pol Gise, que ara ens presenta Hades, el déu menys dolent. “Una novel·la mitològica per a tots els públics. Darrere de cada personatge malvat hi ha una història que val la pena conèixer. Hades, el déu de l’inframon, no n’és una excepció. Fins a quin punt s’ha deformat el seu mite amb el temps? Pol Gise, un dels youtubers més importants del moment –que ja ha aconseguit enganxar centenars de milers de persones a les històries mitològiques–, recrea els episodis més importants de la llegenda d’Hades, un personatge, diu, incomprès. Coneixerem la seva rivalitat amb Zeus, el germà petit que va acabar convertit en germà gran; la vehement Gea, la seva àvia, i els deliris de Cronos, Posidó, Hidra i companyia. Amb un estil apassionat i divertit, Gise redescobreix els marros de l’Olimp com si formessin part del nostre món i acosta la literatura clàssica a tots els públics.”

Tres mesos. Joana Marcús. Montena.

Seria absurd des d’aquesta llista de recomanacions tancar les portes a l’autora que més èxit ha aportat aquests darrers temps a la novel·la juvenil, i manco si ara arriba el final de la seva trilogia Mesos amb tu. La mallorquina Joana Marcús (2000) va començar publicant les seves històries a la plataforma Wattpad des que era adolescent i ara, deu anys després, és una de les autores amb més èxit del moment amb les seves novel·les romàntiques juvenils. “En Jack Ross no creia en el compromís, i fins ara no li havia anat pas malament. La fantasia de l’amor vertader, d’aquest intercanvi de mirades que et capgira la vida, no era sinó un argument sobreexplotat de les pel·lícules que més criticava. Per això, què hi feia que hagués conegut la Jenna? Què importava si passaven tant de temps junts? Què hi feia si, a poc a poc, li anava obrint el cor? I, sobretot, què importava el risc que es trenqués?”

Million reasons 1. Judith Espígol. Fanbooks.

Una altra novel·la sorgida de la plataforma Wattpad, en aquest cas a càrrec de la jove Judith Espígol (2002), que ens ofereix 640 pàgines de la primera part d’una sèrie que ja ha aconseguit molts lectors en català a la plataforma i que ara passa a format paper de la mà de Fanbooks. “La Jody acaba d’arribar al nou institut de Miami Beach, i de seguida s’enfronta a la líder de les animadores, la Candice, i al seu xicot, en Cameron, el guaperes de l’institut, que té molt mal caràcter. Tots dos la tracten molt malament, sense un motiu aparent. Ben aviat, però, entre en Cameron i la Jody comencen a saltar espurnes, i contra tot pronòstic enceten una relació tempestuosa, que empitjora encara més la reacció de la Candice. Quina és la raó de tanta hostilitat? Per què en Cameron canvia tan fàcilment d’humor? Quin misteri del passat els persegueix? De mica en mica la Jody s’adonarà de qui són realment els seus amics i haurà de prendre una decisió sobre el seu futur, encara que li costi.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor