Llibres de vins i menges per a aquest Nadal 2019

  • Selecció de llibres de gastronomia i vi que han aparegut aquest segon semestre per a regalar aquestes festes

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

14.12.2019 - 21:50
Actualització: 17.12.2019 - 10:16

Corpus vinícoles i culinaris dels Països Catalans i Occitània, receptaris variats, llibres que centren l’interès en un producte o un plat, llibres artístics, històrics, de ficció…

CORPUS CULINARI

Història de la cuina catalana i occitana 2.
Les olles · les verdures

Vicent Marqués
Edicions Sidillà
Vicent Marqués s’ha passat la vida compendiant la cuina catalana i occitana, dues cuines germanes. En aquest segon volum ens ofereix centenars de monografies i receptes d’olles i de verdures que ens expliquen com les podem fer i també en descobrim el recorregut històric, filològic, literari i cultural en general. Aquest projecte significa la construcció d’un corpus de la cuina que compartim la gent dels Països Catalans i Occitània.

La cuina del Tradicionari.
Un recorregut pel calendari gastronòmic de Mallorca
Més d’un autor
El gall Editor
La veu de Rafel Ginard (1899-1976), folklorista i escriptor, compilador del Cançoner Popular de Mallorca i també d’un ric compendi d’anotacions sobre el calendari folklòric, ens guia en un recorregut per la cuina d’arrel tradicional de Mallorca, descoberta seguint el calendari, de cap a cap d’any. El llibre inclou una selecció de quaranta-vuit receptes feta pels xefs Tomeu Arbona i Miquel Calent.

PASSIÓ PELS FORMATGES

Formatgeries artesanes de Catalunya.
Rutes per 93 obradors
Ramon Rosset
Cossetània Edicions
Recull de totes les formatgeries i els formatges artesans que s’elaboren actualment a Catalunya, amb l’ànim d’acostar al lector aquest gran patrimoni gastronòmic. S’ha volgut destacar la història humana que hi ha al darrere de cada obrador: la filosofia de vida del formatger; en alguns casos, el canvi vital que implica el pas de la ciutat a la ruralia; la feina de pastors i elaboradors de formatges…

El gran libro del queso
Ramon Roset Morera
Integral
Hi trobareu una selecció de més de dos-cents formatges de tot el món, dels més tradicionals a les últimes novetats. N’explica secrets, característiques i particularitats. La cultura dels grans formatges del món al vostre abast.

PLAT I PRODUCTE

El llibre del variat mallorquí
Aina Maria Solano (text) i Cristina Ortega (fotografies)
Disset edicions
Un dels plats de les Illes Balears que té més adeptes darrerament, ara disseccionat en aquest llibre. A cada casa els fan sensiblement diferent, però la base és inamovible: frit, pica-pica, pilota, ensalada russa, calamar arrebossat i croqueta. Divuit cuiners expliquen la seva versió del plat i s’han seleccionat vint bars o restaurants (podrien ser molts més, perquè ara el variat és present a tota l’illa).

Els cigrons, el salmó II, la sardina, la vedella
Col·lecció: Productes de mercat
Diferents autors
sd-edicions
Productes de Mercat és una col·lecció de monogràfics sobre ingredients de tota la vida o de nova incorporació, però habituals avui a la nostra cuina. De cada producte s’ofereixen deu receptes proposades per cuiners professionals i més experts.

SIGNES DEL TEMPS: DIETES I CUINA SENZILLA I RÀPIDA

Aquella cuina d’ara
Les receptes de Jovita Murias
Marta Castellet
Cossetània Edicions
Còctels, tapes, escudelles, carns fredes, carns amb suc, peixos al forn, bunyols, pastissos… Aquest receptari representa la trajectòria vital de Jovita Murias, una moianesa nascuda a El Bierzo, que es va iniciar en l’art dels fogons al costat de la seva mare i que es va consolidar com a cuinera amb el mestre Josep Lamich a Moià.

Dieta: què faig malament?
Lídia Casademont
Cossetània Edicions
En aquest llibre, la nutricionista identifica els errors més comuns que cometem en la nostra dieta i ens proposa una solució entenedora i planera. Lídia Casademont és autora del bloc gastronòmic Va de teca (vadeteca.cat).

Sopars fàcils, ràpids i sans
Inés Butrón
Cossetània edicions
68 receptes perquè els vostres sopars siguin cada vegada més saludables, sense que hàgiu de passar gaire estona a la cuina i sense exigir un nivell gaire elevat. Hi trobareu d’entrepans divertits i originals, amanides plenes de sabor, fins a plats senzills de carn i peix, idees per a cuinar amb verdures i suggeriments perquè pugueu tastar diferents tipus de cereals.

CIÈNCIA I CUINA

La ciència a taula
Fernando Sapiña
Revista Mètode – PUV
Aplec de quaranta-dos articles de Fernando Sapiña, professor de química inorgànica de la Universitat de València, que es va morir el gener de l’any passat. Són escrits que va elaborar durant més de deu anys per a la revista Mètode, sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seves elaboracions, tots acompanyats d’una recepta culinària. El volum compta amb la col·laboració de l’artista Teresa Tomás.

DE VINS EN LES DIFERENTS FACETES

Vinos. Del mercado a la carta (vol. III)
Més d’un autor
Elbullifoundation i RBA
Com funcionen els mercats del vi? Què cal per a moure el vi d’un lloc a un altre? Quins factors aporten valor a fi que el vi sigui atractiu per als consumidors? Com es posa preu a una ampolla de vi? Nou sommeliers de referència ens il·lustren amb exemples pràctics. Són: Ronan Sayburn MS, Agustí Peris, Andy Myers MS, María José Huertas, Enrico Bernardo, Josep Roca, Antoine Pétrus, Arvid Rosenger i David Seijas.

El vi que bec té gust a mar
Antoni Planas Sanjosé
il·lustracions de Joan Bennàssar
J.J. de Olañeta, Editor
L’autor, periodista i gestor cultural de Mallorca, ens aproxima a la història del vi i tot el món que l’envolta: què ha significat per al món occidental el cultiu de la vinya, l’elaboració del vi, la seva dimensió cultural i el seu significat econòmic.

Priorat en Persona.
Diccionari literari d’un paisatge excepcional 
Més d’un autor
Col·lecció Envinats
Vibop edicions
Fa deu anys va néixer Priorat en Persona, un projecte que vincula la literatura amb el paisatge d’aquesta comarca: cada dos anys sis escriptors passen quatre dies al Priorat. Durant aquest temps, se submergeixen en el paisatge i en la vida de quatre prioratins. I així els escriptors fan una mena de recull de mirades, experiències, coneixements, un recull de mostres, que els serviran per a elaborar texts literaris a partir de paraules concretes, els mots clau de la seva estada durant el primer any. Mots i texts que l’any següent retornen al Priorat, en la segona part de cada Priorat en Persona. Ara que el projecte té deu anys, ho celebrem amb un tast d’aquest diccionari literari d’un paisatge excepcional.

DES DE LA FICCIÓ

El club dels sibarites
Junichiro Tanizaki
Traducció del japonès d’Albert Nolla
Viena edicions
Cinc aristòcrates es reuneixen periòdicament per degustar plats exquisits i comentar-ne tots els detalls. Aquesta societat gastronòmica sol trobar-se a casa del comte G., que exerceix d’amfitrió, o bé en restaurants exòtics on els presenten plats sorprenents amb l’esperança de captivar el paladar de l’anomenat Club dels Sibarites. Però amb el temps cada vegada costa més de sorprendre’ls.

Polifem, el beverri
Joma
Col·lecció Envinats
Vibop edicions
Aquesta obra és una peça de l’artista Joma. Conté un desplegable en forma d’acordió, que recrea el cant del Ciclop de l’Odissea d’Homer, i es completa amb un opuscle amb la versió de Carles Riba.

REVISTA

Apart. La gastronomia que ve
2020. Director convidat: Ferran Adrià
Som
Aquest primer número d’aquesta ambiciosa revista de gastronomia, que té com a director convidat Ferra Adrià, ens endinsa en sis cuines d’arreu del món que marquen tendència, que inspiren de futur: El Brasil (‘L’aventura del saber amazònic’); el Japó (‘Entendre el futur al satoyama‘); l’Argentina (Memòria viva de la flama); Dinamarca (‘Una altra mirada a l’entorn’); el Marroc (‘Trobar la veu pròpia’); i Grècia (‘Menjar més enllà del menjar’).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor