18.04.2025 - 14:00
|
Actualització: 20.04.2025 - 09:36
La gastronomia és cultura. No és que calgui repetir-ho, perquè n’estem convençuts, però potser va bé recordar-ho quan arriba Sant Jordi 2025, atès que la diada del llibre pot ser l’oportunitat per a comprar o regalar aquell receptari que fa temps que tenim clissat o potser el llibre del cuiner que més ens ha fet gaudir. L’oferta de llibres de cuina és com més va més variada i diversa: de l’assaig al receptari històric, passant per la biografia, el llibre de memòries, el llibre especialitzat i el que vincula llengua, cultura i gastronomia o l’anecdotari de restaurants de tot arreu dels Països Catalans. Per ajudar-vos a triar, hem seleccionat, entre les novetats d’enguany, alguns títols essencials que no poden faltar a les llibreries més gurmets.
També us poden interessar altres recomanacions de llibres com ara: llibres d’assaig, llibres per gent que no li agrada llegir, llibres de poesia, llibres clàssic que tornen, novel·la negra, còmics, llibres de salut i benestar emocial, contes, llibres infantils i ficció traduïda al català.

La nevera mig plena. Aquí no es llença res
Jordi Roca i Marc i Martí Roca
Planeta Gastro
El més jove dels germans Roca, en Jordi Roca, publica un nou llibre acompanyat de la nova generació de la família, Marc i Martí, fills dels seus germans Joan i Josep, ja presents avui al negoci gastronòmic gironí. La família Roca-Fontané, que acabarà el mes amb la inauguració d’un nou establiment de cuina catalana en homenatge a la matriarca Montserrat Fontané, sempre ha tingut una cura especial en el reciclatge i la sostenibilitat, i en aquest cas fa una aposta decidida per la cuina d’aprofitament.

Guanyador del popular concurs de cuina Masterchef, presentador de Cuines, de TV3, i comunicador gastronòmic a les xarxes socials, Arnau París relata en aquestes memòries vitals i professionals, salpebrades de receptes, com va passar de comercial d’aixetes a l’empresa de fontaneria familiar a oferir diàriament receptes de cuina “pim-pam” a la televisió del país. Una història on no tot són flors i violes, ni a la cuina ni a l’audiovisual.

Missa et mensa
Fra Valentí Serra
Editorial Albada
El caputxí fra Valentí Serra de Manresa, estudiós de les tradicions populars i religioses de Catalunya, especialment els pessebres, és un dels grans savis sobre les propietats de les herbes remeieres. I també és autor d’uns quants llibres sobre gastronomia conventual, una cuina marcada tant per l’austeritat com per l’aprofitament de recursos i la fidelitat al calendari agrícola i al producte de temporada. A Missa et mensa, l’historiador revela els secrets i l’origen d’alguns dels principals àpats dels refetors caputxins.

Lluc Quintana i Marta Montenegro
Comanegra
“Cuina i llengua van molt lligades i totes dues es van perdent”
La il·lustradora Marta Montenegro i el cuiner Lluc Quintana, al capdavant del restaurant Can Xapes de Cornellà de Terri, s’han unit per publicar Per sucar-hi pa!(Comanegra), un volum curiós a mig camí de la paremiologia i el receptari que uneix gastronomia i llengua mitjançant trenta-quatre expressions i frases fetes catalanes vinculades al menjar, que inclou apunts lingüístics de Magí Camps i pròleg de Carme Ruscalleda.

La cultura de l’esmorzar
Paco Alonso
Bromera
“L’esmorzar és un moment lúdic, amb la finalitat comuna d’arreglar el món”
El periodista i gastrònom Paco Alonso reivindica l’esmorzar com l’àpat amb què més gaudeixen els valencians. Allò que va començar com un acte de pura supervivència per als obrers o els llauradors que s’alçaven molt d’hora per anar a treballar s’ha convertit, a poc a poc, en una moda. El llibre combina història, recomanacions i una guia infal·lible per a no errar a l’hora de triar.

El periodista Albert Molins, impulsor de l’aplicació Esmorzarpp, acaba de publicar un llibre que vol servir de brúixola als nobles practicants de l’esmorzar de cassola. De fet, el llibre va més enllà del receptari, que també ho és, i és una compilació teòrica sobre un àpat singular esdevingut espai de resistència de la cuina catalana tradicional.

Sopes
Fundació Alícia
Planeta Gastro
Qui menja sopes se les pensa totes, diu la dita popular. Potser per això la Fundació Alícia recupera un volum ja clàssic per a aprendre a preparar els millors brous i ampliar el receptari de cullera amb verdura, bolets, cereals, carn, llegum, peix i fruita.

Pep Salsetes. Un país a la cassola
Agustí Corominas
Edicions Pol·len
Amb motiu dels vuitanta anys de Josep Lluís Sabatés, més conegut per Pep Salsetes, Agustí Coromines aplega vivències, opinions, vida i miracles d’un dels grans savis del país, entossudit a mantenir viva la tradició gastronòmica i el patrimoni de llavors que ofereix la terra.

Receptari Caules. Cuina menorquina del segle XVIII
Editorial Barcino / Set Portes
La tasca de recuperació dels llibres de receptes històrics dels Països Catalans, impulsada per Barcino i el restaurant Set Portes, avança amb la publicació d’un receptari d’autor desconegut adreçat a una família benestant de Maó del segle XVIII, de gusts i influències internacionals. En aquestes pàgines, es destaca la recepta de la “salsa de peix crua”, que es popularitzà a la cuina francesa com a salsa maionesa.

Mar i muntanya
Enric Herce
Viena Editorial
La barreja harmoniosa de peix i marisc amb carn i productes de la terra és un dels trets més característics de la identitat culinària catalana, fruit de l’especial vincle entre geografia i cultura. Pollastre amb llagosta, conill amb escamarlans, mandonguilles amb sípia…, són alguns dels plats icònics que continuen inspirant els cuiners actuals per a provar mixtures suggeridores.

Història galàctica del porró
Salvador Garcia-Arbós
Vibop Edicions
Un volum on hi és tot, en poques pàgines, que no saps per on començar: hi ha etimologia i hi ha història documentada des del segle XIV; hi ha creació artesana, disseny i vidre i hi ha ciència emparentada amb el costum de comptar titius; hi ha unitat de mesura i hi ha innovació… I, sobretot, hi ha una història cultural del porró.

La vida a Can Duran
Josep Valls i Joan Ferrerós
Editorial Gavarres
L’històric hotel Can Duran de Figueres ha acollit artistes, escriptors, polítics, periodistes, que han deixat el testimoniatge al llibre de signatures. L’establiment va néixer amb el nom de Ca la Teta, fa gairebé dos-cents anys. Memòria viva de la gastronomia empordanesa, Valls i Ferrerós repassen anècdotes i llegendes dels qui hi han fet estada.