14.04.2024 - 21:40
|
Actualització: 19.04.2024 - 21:49
Els llibres de cuina com més va ocupen més espai a les llibreries. L’interès creixent per la gastronomia, que cada vegada ha anat adquirint un paper més important dins la cultura, ha fet que ja no es pugui obviar aquest sector quan som a prop de la diada del llibre. Un llibre ben saborós pot ser el present perfecte per a regalar aquest Sant Jordi 2024. Per això, hem triat entre algunes de les novetats editorials els títols imprescindibles de la cuina de temporada, i us els servim en forma de recomanacions.
Ja no es tracta solament dels clàssics receptaris per a cada dia o per a ocasions especials, com ara la Pasqua mallorquina investigada per Tomàs Vibot, sinó que a la taula de novetats d’enguany es troben uns altres formats més singulars, com ara els volums memorialistes de cuineres amb caràcter i moltes coses a dir, com el Cremo!, de Maria Nicolau, i Conciliar cuina i vida, d’Ada Parellada, o bé autèntics reculls de saviesa, com ara De l’hort al plat, del gran Pep Salsetes. Entretant, els grans cuiners d’aquest país, protagonistes de la revolució gastronòmica, continuen destil·lant els coneixements en llibres com ara Cuinar el Mediterrani, de Joan Roca, La paella pel mànec, de Carme Ruscalleda, i Les millors receptes de Carles Gaig. Al seu costat, i tot i la joventut, Lluc Crusellas o Gessamí Caramés s’han convertit en noms propis de la gastronomia, que han començat l’any amb novetat al sarró. Aquesta darrera, per partida doble, atès que participa en el llibre de Cuines, amb els seus companys Marc Ribas i Arnau París. Però, aquest Sant Jordi, a més dels llibres dels cuiners i restauradors, també hi ha espai per als que escriuen els clients satisfets: com ara la declaració d’amor de l’escriptor Xavier Febrés a l’històric Motel Empordà de Figueres, comandat per Jaume Subirós.
Trieu, tasteu i remeneu. Un o un altre us farà quedar bé i us procurarà aliment. Tant físic com intel·lectual. Bon profit!
Gessamí Caramés
Cossetània
Entrevista: “A casa el peix ha estat l’aliment sagrat, el producte més noble”
Lluc Crusellas
Ara Llibres
Entrevista: “Sento dir ‘el millor xocolater del món’ i penso que no sóc jo”
Les millors receptes de Carles Gaig
Carles Gaig
Columna
Entrevista: “Ja no aspiro a recuperar l’estrella Michelin”
Sergi de Meià, Miquel Calent i Lucía Murillo
Parcir
Maria Nicolau
Columna
Entrevista: “Hem perdut la noció de què és cuinar, estic indignadíssima. Prou!”
Ada Parellada
Efadós
Entrevista: “Ja n’hi ha prou d’aquest complex d’inferioritat amb la nostra cuina”
Carme Ruscalleda
Ara Llibres
Entrevista: “No m’he sentit mai ciutadana de segona pel fet de ser dona”
Pep Salsetes
Rosa dels Vents
Cuina de la passió, gastronomia i etnografia mallorquina de Pasqua
Tomàs Vibot
Gall Editor
Article: Frits, panades, rubiols… cuina amb passió mallorquina
Aquesta setmana passada hem publicat unes quantes seleccions de llibres, dedicades a novel·les, gastronomia, poesia i novel·la negra. També hi haurà un episodi especial del pòdcast Poc cas, dedicat a la literatura infantil i juvenil.