07.10.2020 - 21:50
|
Actualització: 08.10.2020 - 10:09
Durant més de deu anys, al carrer de la Diputació 249 de Barcelona hi ha hagut un dels millors bars de vins del món, Monvínic, un centre de difusió de la cultura del vi, amb restaurant i milers de referències vinícoles de tot el món per a tastar, impulsat per l’empresari farmacèutic Sergi Ferrer-Salat. La setmana passada, es va anunciar que Monvínic tancava les portes, tot i que ja havia abaixat la persiana al juny. Dies després del trist anunci del final d’aquesta gran aventura vinícola, s’ha anunciat que l’espai l’ocuparà un nou projecte cultural, també impulsat per Ferrer-Salat. Serà una gran llibreria internacional, la llibreria Finestres, que ocuparà aquest local i un local més petit davant per davant del carrer, una ala dels baixos de la casa Garriga Nogués, on fins fa ben poc hi havia la Fundació Mapfre amb una sala d’exposicions, que ara s’ha traslladat a la Torre Mapfre i que es diu KBr. Amb tot, al costat del número 249 del carrer de la Diputació, hi continuarà instal·lada la Monvínic Store, ara ampliada, on a més de comprar vins de tot el món, també s’hi podrà menjar.
Seran 800 metres quadrats per a una llibreria que vol ser un espai per a llegir, silenciosa i confortable, basada en el llibre de fons, sobretot, i en la versió original: un 30% de les referències de la llibreria seran obres en l’idioma original, principalment en anglès, francès, alemany i portuguès. Aquests elements són els que defineixen i diferencien aquest projecte, juntament amb una programació molt ambiciosa, marcada també per la presència d’autors internacionals, quan la covid ho permeti. La cirereta del projecte és la convocatòria d’un premi a obra publicada, en català i en espanyol, dotat amb 25.000 euros per a cada llengua, i una beca d’assaig, que vol donar resposta a un món progressivament desconcertat.
Una llibreria de fons
Aquest projecte ha estat llargament anhelat per Sergi Ferrer-Salat, que ha cercat un equip de professionals que ho han de fer possible. D’entrada, dues llibreteres experimentades, Àurea Perelló i Mireya Valencia, i per a idear i coordinar la programació, els escriptors Marina Espasa i Kiko Amat i la programadora i editora Camila Enrich. Són aquest primer equip que ha definit l’essència de la futura llibreria i també els espais. Han pensat tant en el què com en el com, de les butaques a la il·luminació, per a guiar el jove equip d’interioristes que dissenya l’espai, Quintana Partners. Al local gran de la llibreria, també hi haurà una cafeteria, que se situarà en el pati interior.
El local gran de la llibreria Finestres (Diputació, 249) obrirà a final de febrer o començament de març, si no hi ha cap contratemps que ho impedeixi. L’altre local (Diputació, 250) obrirà més endavant. El fet que el projecte s’hagi fet públic amb tanta antelació té a veure amb el premi literari i la beca d’assaig, que ja s’han convocat. Al març s’anunciaran les obres guardonades com a millor llibre publicat l’any anterior, tant en català com en espanyol. També se sabrà el projecte d’assaig que serà becat.
La llibreria de fons contindrà obres de ficció, de pensament (humanitats, divulgació científica…) i també de narrativa juvenil. Però no oferirà manuals ni llibres de text. Tampoc llibres infantils. De novetats se n’oferiran, és clar, però no acapararan les taules més visibles ni seran els llibres destacats. El llibre de fons serà el protagonista i lligarà amb una programació que descarta d’oferir presentacions de novetats.
A la part de la llibreria gran hi haurà el fons més generalista i es faran els actes de petit format, mentre que a la part de la llibreria petita s’hi podrà trobar una bona oferta de disciplines artístiques (art, disseny, arquitectura, cinema, còmic, fotografia, moda…) de les quals els responsables del projecte sí que han detectat un buit, pel nombre de llibreries especialitzades en aquests àmbits que han tancat aquests darrers anys.
La programació
Segons que expliquen els responsables de la programació, es portaran molts autors de fora, alguns que no han vingut mai, i no estaran vinculats amb cap novetat editorial. També es trencarà l’horari establert de les set de la tarda per a fer les activitats i se’n faran a diferents hores del dia i en diferents formats: activitats per a grups reduïts (en aquest format es proposen sopars de poques persones amb un autor al Monvínic Store), actes mitjans i, fins i tot, actes i activitats fins a cent persones (quan es pugui per la covid). Els actes de més afluència de públic es faran al local de la casa Garriga Nogués. També imaginen sessions de lectura en veu alta, on els mateixos autors llegeixin els seus llibres, una activitat que es fa molt a Anglaterra i Alemanya i poc aquí.
Es dóna el fet curiós que, en pocs mesos i enmig de la pandèmia, Barcelona tindrà dues grans llibreries enteses com a centres culturals i impulsades per l’empresariat català (un empresariat que les darreres dècades no s’ha caracteritzat per optar pel mecenatge cultural). Al maig va obrir la nova llibreria Ona, impulsada per Tatxo Benet, i el febrer del 2021 obrirà la llibreria Finestres, amb el suport econòmic de Sergi Ferrer-Salat.
Tanmateix, hi ha prou lectors i clients per a fer sostenible aquestes llibreries i les que s’han anat obrint en diferents barris de la ciutat, que han fidelitzat els veïns (Nollegiu, Tòmiris, Calders, Casa Usher…), juntament amb les que ja hi ha al centre (la Central, Laie, Abacus, Casa del Llibre, Documenta, Jaimes, la Impossible…). En aquest sentit, Àurea Perelló diu que fa vint anys el centre de Barcelona era ple de llibreries, que no és un fet nou. I espera que es pugui crear una bona xarxa de llibreries al centre de la ciutat amb una amplíssima oferta de llibre de fons.
Els responsables de la llibreria Finestres també asseguren que aquest projecte és una inversió a llarg termini, tot i que tenen un termini per a fer-lo viable. El consideren una aposta cultural per a Barcelona.