04.05.2023 - 16:13
|
Actualització: 05.05.2023 - 11:11
L’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (Alpacc) ha alertat sobre la manca de professionals a Catalunya i ha advertit que no hi ha relleu per cobrir el 47% de les jubilacions previstes en el sistema de salut català pels tres anys vinents. La presidenta d’Alpacc, Inma Marcos, ha assegurat que aquesta situació “posa en risc la salut de mares i nadons”, ja que sovint el seguiment de l’embaràs i els parts de baix risc es deriven a infermeres generalistes o d’altres sanitaris de l’àmbit de la ginecologia. Alpacc també reclama la recuperació d’un col·legi professional propi i exigeix que aquesta especialitat torni a ser considerada una carrera independent.
Segons l’associació, uns quants estudis mostren que els resultats perinatals són més satisfactoris quan el seguiment de l’embaràs i el part estan acompanyats de llevadores. Segons Alpacc, la manca de professionals s’explica pel fet que entre el 1986 i el 1996 no hi va haver noves promocions de llevadores a causa de l’aturada de l’oferta formativa. En els pròxims anys es jubilaran les formades abans del 1986 i la previsió tant de formació com de places actual no serà suficient per cobrir aquest relleu. Davant d’aquesta realitat, Alpacc ha demanat augmentar les places de llevadores a Catalunya per abordar urgentment aquest dèficit.
“La manca de llevadores és violència obstètrica i qui pagarà les conseqüències són les dones i les seves criatures”, ha remarcat. També falten llevadores per atendre els parts planificats a casa, on la demanda actual tampoc està coberta. La comunitat catalana és la que registra més parts domiciliaris, el 50% del total dels que tenen lloc a l’estat espanyol.