11.10.2017 - 16:49
Els dos homes forts de Pujol no han fet ús del seu últim torn de paraula després del seu pacte amb la Fiscalia per evitar la presó
MADRID, 11 (EUROPA PRESS)
El tribunal de l’Audiència Nacional que presideix la magistrada Concepción Espejel ha declarat aquest dimecres llest per a sentència el judici de la trama Pretòria que seu al banc dels acusats onze persones, entre elles Macià Alavedra i Lluis Prenafeta –dos exalts càrrecs de l’etapa de Jordi Pujol al capdavant de la Generalitat– per tres pilotades urbanístiques a l’àrea metropolitana de Barcelona.
En aquesta última sessió de la vista oral que va arrencar al març, cap dels acusats ha fet ús del seu últim torn de paraula deixant en boca dels seus lletrats la petició de la seva absolució pels fets que van tenir lloc entre 2001 i 2009. En el cas del presumpte capitost, l’empresari Luis García àlies ‘Luigi’, la seva defensa ha exposat que no va cometre els delictes que l’imputa el Ministeri Fiscal i ha defensat la legalitat de la modificació dels plecs dels projectes.
La fiscal Anticorrupció Ana Cuenca va elevar la seva petició de presó per al principal acusat 13 anys de presó i li va imposar una multa de 26 milions d’euros pels delictes de tràfic d’influències, blanqueig de capitals, delicte continuat de suborn i falsedat en document oficial. Va dir d’ell que estenia els seus tentacles a tots els ajuntaments de Catalunya, especialment al de Santa Coloma de Gramenet, que portava “com si fos el propi alcalde” aconseguint intervenir en les adjudicacions públiques per després portar-se comissions il·legals.
El seu lletrat Cristóbal Martell ha defensat “jugant-se la vida” a l’exdiputat del PSC afirmant que, pel que fa a l’Operació Pallaresa aprovada pel consistori de Santa Coloma de Gramenet, la modificació d’usos era perfectament vàlida perquè no es tractava d’un contracte d’obra, tal com s’exposava en el plec de condicions del mateix.
Per això ha defensat la modificació del pla general metropolità i la mediació de l’empresari a la mateixa perquè “en urbanisme existeix la iniciativa privada”; de fet, ha dit el lletrat, “és el 90 per cent de la pel·lícula i un instrument d’impuls”. Al fil ha negat que el seu defensat cometés blanqueig de capitals perquè les comissions cobrades les declarava en factures.
“EM TURMENTA QUE ES PARLI DE BLANQUEIG”
“Aquesta és l’ocultació? Em turmenta que es parli de blanqueig, està de moda i val per a tot”, ha dit Martell, que igualment ha rebutjat la teoria de la fiscal Anticorrupció que aquest va pressionar als tècnics del consistori perquè emetessin informes favorables a la necessitat de canviar els usos per treure l’operació avanci. Sobre aquest tema ha ressaltat que el secretari de l’Ajuntament Francisco Javier Ezquiaga, va dir a la seva declaració com a testimoni durant el judici que ni tan sols va arribar a conèixer a l’acusat.
A més del lletrat de Luigi també han exposat els seus informes finals la defensa de l’exalcalde de Santa Coloma Bartolomé Muñoz, que igualment ha demanat l’absolució del seu client i ha exposat la licitud de la contractació amb l’empresa de neteja Limasa –adjudicatària de la neteja d’edificis i col·legis de la localitat catalana– malgrat que la fiscal va denunciar que es van produir pagaments en efectiu per obtenir l’adjudicació pública.
Per la seva banda, la representació processal de Manuel Dobarco, testaferro de Luigi, ha demanat l’absolució del seu client, que s’enfronta a una petició de quatre anys i deu mesos de presó per part del fiscal, afirmant que “el buit probatori és total”.
La seva lletrada ha negat la intervenció en els escrits de compra-venda d’accions en l’Operació Pallaresa així com haver tingut coneixement de quins inversors van participar en la mateixa. El seu interès, ha dit, era merament empresarial tant en aquesta operativa com en la coneguda com Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres.
45 MILIONS DEFRAUDATS
La seva defensa ha reconegut que “mai va ocultar” que col·laborés amb l’empresari –a través de la seva empresa de construccions– si bé els negocis es van centrar en la promoció immobiliària. Versió que xoca amb la mantinguda pel Ministeri Fiscal que sosté que Valera va ser testaferro de Luigi i que li va auxiliar “en el desenvolupament de la il·lícita activitat desplegada”.
Igualment han exposat les seves conclusions els advocats de Manuel Dobarco, exresponsable de l’Espai Públic i Urbanístic del consistori de Santa Coloma i pel qual es demana un any de presó i multa de quatre milions d’euros i la representació processal del també acusat Josep Singla. Aquest últim és l’amo de l’empresa Proinosa que va resultar l’adjudicatària del concurs públic de l’operació Pallaresa, aprovada el 2001 pel consistori català.
El lletrat de Macià Alavedra, exconseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, i Lluis Prenafeta, exsecretari de Presidència, s’ha adherit al manifestat per Anticorrupció que, després d’arribar a un pacte amb els acusats, demana per a ells una pena de presó de dos anys (rebaixa en quatre la petició inicial) per cobrar comissions del quatre per cent en les operacions que jutja l’Audiència Nacional.
Segons el relat del Ministeri Públic, la trama hauria defraudat 45 milions d’euros en tres pelotazo urbanístics desenvolupats a Santa Coloma de Gramenet (Operació Pallaresa), Sant Andreu de Llavaneres (Operació Niesma) i Badalona, desenvolupada en el Port esportiu d’aquesta localitat.