04.04.2025 - 15:52
El govern dels Estats Units ha inclòs la Llei 96 del Quebec com una barrera comercial, que dificulta les exportacions nord-americanes, segons l’informe d’enguany de l’Oficina del Representant de Comerç dels EUA (USTR), que s’ha publicat alhora que el president nord-americà Donald Trump ha anunciat la imposició generalitzada d’aranzels.
L’administració Trump ha basat les noves tarifes, segons que ha transcendit, justament en segons si els estats tenen pràctiques que considera perjudicials per als interessos econòmics nord-americans. I de fet, l’any passat representants del govern dels EUA ja van amenaçar d’imposar sancions comercials contra el Canadà com a resposta a la llei. La norma quebequesa, aprovada el 2022, reforça l’ús del francès i estableix que les empreses l’han d’emprar tant a la feina com en la relació amb els clients, a fer-lo predominar en els rètols i altres elements públics i, una de les disposicions amb més impacte, que entrarà en vigor el primer de juny, és que obligarà les empreses a traduir al francès les parts genèriques o descriptives de les marques comercials, incloses les que apareixen als cartells de botiga o als embalatges. Això, segons l’informe, pot implicar un augment considerable dels costos per a les empreses nord-americanes.
La reacció dels polítics quebequesos ha estat de defensar la llei i la llengua. L’assemblea del Quebec ha aprovat aquesta setmana una moció que afirma que “el francès no és una barrera comercial” i que “la protecció de la llengua francesa no és negociable”.
Aujourd’hui, l’Assemblée nationale a parlé d’une seule voix. Il n’est pas question de reculer sur la protection du français au Québec. pic.twitter.com/bB7hRuzj3a
— Jean-F. Roberge (@jfrobergeQc) April 2, 2025
Per la seva part, el màxim dirigent del Partit Quebequès, Paul Saint-Pierre Plamondon, ha recordat que “la nostra especificitat lingüística, al Quebec, és innegociable” i ha acusat el primer ministre canadenc, Mark Carney de ser al costat de Trump en aquesta qüestió, perquè volia impugnar la llei, ja que va assegurar que impugnaria la llei si guanyava les eleccions. “Ens trobem en una possible negociació on tenim Donald Trump que diu: ‘Tinc un problema amb el Bill 96’ i Mark Carney que respon: ‘Jo també!'”.
Notre spécificité linguistique, au Québec, est non-négociable.
Le problème, c'est que pour Mark Carney, elle l'est. Il veut lui-même contester la loi 96 devant les tribunaux.
On se retrouve donc dans une négociation potentielle où on a Donald Trump qui dit « moi, j'ai un… pic.twitter.com/7htUR1DXoE
— Paul St-Pierre Plamondon (@PaulPlamondon) April 1, 2025
Tot i això, ara com ara, Carney ha dit que la llengua francesa no serà mai a la taula de negociació comercial i que no deixarà que un govern estranger digui quines lleis lingüístiques s’han d’aplicar al Canadà. Sobre això, el cap del Bloc Quebequès, Yves-François Blanchet, ha dit que “el Sr. Carney sembla pensar el mateix que el Sr. Trump. Com podrien els quebequesos considerar-se ni un instant de posar la seva confiança en mans d’aquest home?”, va dir el candidat a les eleccions federals del 28 d’abril.