Lleida reclama el retorn de les obres de Sixena

  • La plataforma d'entitats culturals recorda la 'tristesa' i la 'injustícia' d'una entrada policial possibilitada pel 155

VilaWeb

ACN

10.12.2018 - 19:00
Actualització: 10.12.2018 - 19:26

Lleida commemora dimarts el primer aniversari de l’operatiu policial i judicial per traslladar les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida a l’Aragó i ho farà amb actes de suport al Museu i als seus treballadors. El record d’aquell dia és de ‘tristesa’, ‘desconcert’ i ‘injustícia’, lamenta la portaveu de la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida, Xus Llavero, i afegeix que aquella entrada policial no responia a cap ‘raonament lògic’ sinó a una ‘revenja possibilitada per l’aplicació del 155’. Des de la plataforma demanen a la Generalitat que ‘activi els mecanismes que hi ha al seu abast per garantir el retorn de les obres espoliades i la preservació de la col·lecció per a generacions futures’.

Xus Llavero recorda l’11-D de 2017 amb una sensació d’impotència, ‘la mateixa sensació d’injustícia que l’1-O’. ‘El 155 va estar molt present i el que es va viure aquí va ser molt desconcert i molta tristesa perquè sabíem que estàvem sent, sobretot els companys de dins, objectes d’una injustícia molt gran possibilitada per uns polítics que havien estat escollits democràticament’.

‘Hem estat al costat del Museu en aquest any difícil’, recorda la portaveu de la Plataforma, formada per disset entitats, Xus Llavero. Un any després, aquest 11 de desembre, tenen clar que, amb el mateix objectiu, ‘per donar suport al Museu i als seus treballadors’, es faran activitats a l’interior i a fora de l’equipament cultural.

Activitats
La plataforma, formada per disset entitats, ha organitzat a la plaça de davant del Museu a partir de les 18h una lectura de poemes, actuacions de l’Orfeó i els Cantaires de Ponent i la lectura d’un manifest en què es reclama el retorn de les obres. L’objectiu, expliquen, és agrair a la societat lleidatana i a tots aquells que van arribar de fora ara fa un any, ‘el seu suport tot i el fred i la pluja’ i per reivindicar la unitat de col·leccions, ‘independentment de criteris polítics’.

A les 19h es presentarà a la sala d’exposicions temporals el llibre ‘Operació trasllat. Art de Sixena’, de Marga del Campo i fotografies de Jordi V. Pou, editat per Pagès Editors. Seguidament es projectarà el vídeo 11D2017, gravat des de dins per Laia Navarra. Tots els actes estaran presidits pel president de la Generalitat, Quim Torra.

‘L’helicòpter de la Guàrdia Civil volava tan baix que semblava que hagués d’aterrar al menjador’
Els veïns també recorden aquell dia, com ara l’Ester, que va obrir les portes de casa seva, davant del Museu, a desenes de periodistes que volien captar la situació des de dalt, o la Maite Puig, que viu al carrer del darrere i va sentir l’helicòpter de la Guàrdia Civil a les 6h, volant tan baix que ‘semblava que hagués d’aterrar al menjador de casa’. ‘Em va donar la sensació que el que volien era intimidar’, relata.

Ja amb la primera llum del dia, afegeix, va començar a sentir molt soroll a Alcalde Sol, el carrer on viu, que està molt a prop del Museu de Lleida. ‘El meu carrer semblaven les rambles, estava ple de gent passant amunt i avall’, recorda. Llavors, va sortir al carrer i al girar la cantonada, recorda que la imatge que va veure cap al Museu era de cotxes de Mossos entravessats i mossos a banda i banda de rambla Aragó amb armilles antibales i escuts, barrant el pas no només a vehicles sinó també a vianants. ‘Per això hi havia tanta gent a Alcalde Sol, perquè era per on desviaven tota la gent que volia passar per rambla Aragó, que és un carrer molt concorregut”, explica.

Puig assegura que va quedar molt ‘impactada’ per l’escena i perquè coneix els treballadors ja que puntualment col·labora amb el Museu. ‘No vaig entendre perquè s’havien de veure així, quan només feien la seva feina’, lamenta. La sensació d’aquell dia va ser ‘de pena, de tristesa, de pensar què miserable tot i de què aneu. De com hem pogut arribar a aquest extrem i de vergonya aliena’, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor