03.10.2024 - 21:40
|
Actualització: 03.10.2024 - 22:57
Lleida s’omplirà dissabte de música, dansa i alegria en una jornada dedicada a la cultura popular. La ciutat organitza, per primera vegada, la Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, que ha estat organitzada per la Colla Bastonera Pla de l’Aigua de Lleida i la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya. Hi participaran més d’un miler de persones de més de seixanta colles de tot el Principat.
View this post on Instagram
A primera hora del matí, despertaran la ciutat a toc de matinades, des de la plaça Cervantes fins a la Catedral. Durant el matí, hi haurà actuacions de grups culturals i un vermut musical. Serà a la tarda quan la jornada arribarà al seu punt àlgid. A les 16.30 es concentraran totes les colles a la Seu Vella, que es convertirà en l’epicentre de la celebració.
A les 17.00 començaran les tres cercaviles simultànies que ompliran els carrers de Lleida de balls de bastons, que dibuixaran una flor de lis, símbol de l’esperit i la bellesa de l’escut de la ciutat. Passaran pels ponts que travessen el Segre i continuaran per la rambla d’Aragó, l’avinguda de Catalunya, el carrer dels Cavallers, el carrer Major, el carrer de Sant Antoni, la passarel·la dels Maristes, el pont de la Universitat i la passarel·la del Liceu Escolar, com a carrers principals. Totes les cercaviles acabaran a l’encreuament del carrer de Jaume II amb la plaça de Blas Infante, on faran la ballada final.
Quan acabin, hi haurà l’Animalada, una trobada de bestiari tradicional que es farà a la glorieta dels Camps Elisis, organitzada pel Col·lectiu Cultural Cappont. A les 22.30, la festa bastonera continuarà a la Fira de Lleida, amb les actuacions de Tradifarra, Comandants de Tros i Dj Werner.
La Colla Bastonera del Pla de l’Aigua de Lleida celebra quinze anys. És formada per mig centenar de socis i té colla infantil i secció universitària. La primera referència del ball de bastons a la ciutat data de començament del segle XVIII, del 1701. Fins ara, l’única trobada que s’havia fet a les Terres de Ponent va ser el 1998 a Mollerussa (Pla d’Urgell).