29.06.2021 - 13:41
|
Actualització: 29.06.2021 - 17:58
El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de llei “per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i la garantia dels drets de les persones LGTBI“, després de mesos de discrepàncies entre els socis de l’executiu, PSOE i Unides Podem. La principal novetat de la llei és que permet l’anomenada autodeterminació de gènere, que implica que, a partir de catorze anys, cada ciutadà podrà canviar el sexe registrat al DNI només demanant-ho, a través d’un tràmit que durarà quatre mesos. També es permetrà el canvi de nom. Si la llei va endavant, l’estat espanyol serà el setzè que ho aprova.
La ministra espanyola d’Igualtat, Irene Montero, ha declarat avui en una entrevista que la llei ha de servir perquè les persones trans decideixin qui són davant les administracions sense que les obliguin a hormonar-se ni que hagin de demostrar que estan malaltes per a poder canviar de gènere. “Per fi les persones trans deixaran de ser considerades malaltes” a l’estat espanyol, ha dit.
La nova llei elimina dels tràmits qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis. Fins ara, la legislació obligava qui volia canviar el sexe registral a hormonar-se dos anys abans de la petició, un requisit que desapareix tal com reclamaven els col·lectius LGTBI. De catorze a setze anys, el procés estableix que els pares acompanyin el tràmit i que, en cas de disputa, decideixi un jutge, mentre que de dotze a catorze requerirà directament la intervenció del jutge. Els menors de dotze anys de moment només podran canviar de nom amb facilitat i sense intervenció de testimonis.
Montero també ha dit que no troba preocupant que hi hagi diputats del PSOE que hi votin en contra, perquè diu que tots dos socis de govern han arribat a un acord. El text neix després d’un any de debat entre Podem i diverses entitats LGTBI, favorables a l’autodeterminació de gènere, i el PSOE i diverses entitats feministes, que consideren que pot posar en perill o bé aigualir els drets de les dones.
L’avantprojecte de llei arribarà ara al congrés espanyol, on totes les parts esperen introduir-hi esmenes, i on toparà amb el rebuig frontal del PP i de Vox, que ja han anunciat que la durien al Tribunal Constitucional espanyol.
Més mesures
La llei prohibeix expressament les teràpies mal anomenades de reconversió que pretenguin de modificar l’orientació sexual de les persones, fins i tot encara que tinguin el consentiment de l’interessat. També retorna a les dones homosexuals el dret a la reproducció assistida dins del Sistema Nacional de Salut, i estableix que les parelles de mares lesbianes o bisexuals i sense parella poden tenir la consideració de mares biològiques davant l’administració independentment del fet que estiguin casades. Fins ara es veien forçades a fer un procés d’adopció.
Una altra novetat és la legislació sobre persones intersexuals, les persones que neixen amb característiques biològiques dels dos sexes. Recull que tenen dret a no ser mutilades en néixer i que els pares no les hauran d’inscriure en un dels dos sexes.
Una de les qüestions que ha generat controvèrsia i queixes per part dels col·lectius feministes és la possibilitat que els maltractadors esquivin la llei de violència de gènere si s’identifiquen com a dones. Però la llei especifica que hauran d’afrontar la responsabilitat i no podran beneficiar-se de mesures de discriminació positiva per fets comesos abans del canvi de sexe al registre.
Multes per discriminació
La llei també estableix un sistema de multes per a prevenir la discriminació. Van entre 200 euros i 2.000 per vexacions per raó sexual i entre 2.000 i 10.000 per tenir clàusules discriminatòries als contractes. Les sancions per conductes molt greus van dels 10.000 euros als 150.000 per negar un lloc de treball o el lloguer d’un pis per raons discriminatòries per l’orientació sexual.