Entra en vigor la llei d’amnistia i comença la batalla judicial per a fer-la valer

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

11.06.2024 - 07:42
Actualització: 11.06.2024 - 20:14

El Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) ha publicat la llei d’amnistia (text traduït al català), que entra en vigor avui mateix, tal com preveu el text en la darrera disposició final. De manera que se n’han de començar a desplegar els efectes a partir d’ara mateix, però això depèn dels jutges, de tots aquells que tenen entre mans alguna de les causes que afecten els beneficiaris de l’amnistia (1.616, segons les dades recollides per Òmnium). Del total de beneficiaris, n’hi ha 697 per la via penal, dels quals 540 continuen amb procediments oberts, i 157 ja tenen una sentència ferma; i 919 per la via administrativa, la immensa majoria dels quals (880) afectats per multes que resulten de l’aplicació de la llei mordassa, i la resta condemnats o encausats pel Tribunal de Comptes. La llei indica que, immediatament després de l’entrada en vigor, hauran de quedar en llibertat els beneficiaris de l’amnistia que siguin a la presó, és a dir, l’activista Abel Mora, empresonat el 30 de maig. També diu que els jutges hauran de deixar sense efectes les ordres de detenció i les hauran d’aixecar de manera immediata, però aquest serà, precisament, un dels aspectes de la guerra judicial que tot just ara començarà.

Perquè els qui tenen pendents ordres de detenció, que són els exiliats, estan en mans del Tribunal Suprem i del jutge Pablo Llarena. La llei diu que aquestes ordres de detenció haurien de restar sense efecte immediatament, però la fiscalia del Suprem ja fa dies que va fer saber el seu criteri: les ordres de detenció s’han de mantenir i, en tot cas, el tribunal ha de formular una qüestió pre-judicial al Tribunal de Justícia de la UE sobre la conveniència d’aixecar-les. I els fiscals de la causa contra el procés diuen que en cap cas no s’hauria d’amnistiar el delicte de malversació als condemnats ni als perseguits pel referèndum del Primer d’Octubre.

Caldrà veure si la posició de la fiscalia acaba essent aquesta, perquè qui la fixa en darrera instància és la fiscalia general de l’estat; però qui finalment prendrà la decisió és Llarena. I de la mateixa manera que es veu a venir un camí ple de revolts en la causa més emblemàtica i mediàtica del procés, hi pot haver una rebel·lió oberta i força generalitzada a l’hora d’aplicar la llei, ateses les manifestacions hostils de les principals associacions de jutges envers l’amnistia quan encara es tramitava.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor