La llei de la claredat del Canadà: preguntes, respostes i paranys

  • La llei va ser una maniobra del govern del Canadà per a impedir un tercer referèndum unilateral al Quebec

VilaWeb

Redacció

05.07.2019 - 21:50
Actualització: 27.09.2022 - 21:32

El debat entorn de la via per a fer un referèndum acordat sobre la independència de Catalunya ha tornat a posar en relleu la proposta del Canadà amb l’anomenada llei de la claredat. En teoria, aquesta llei havia d’establir les condicions constitucionals per a fer un referèndum acordat al Quebec. El PSC la sol posar com a exemple de bona pràctica i ahir el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va demanar de seguir aquell camí. Tanmateix, no era pas una llei tan clara com es vol fer entendre i contenia paranys importants.

Què és la llei de la claredat?
–La llei de la claredat, oficialment ‘Llei de la Claredat Referendària’, és una llei aprovada l’any 2000 pel Parlament del Canadà, que estableix les condicions amb què el govern canadenc està autoritzat a negociar la possible independència d’una província, en cas de victòria dels partidaris de la independència en un referèndum.

Per què es va aprovar?
–Perquè el parlament i el govern del Quebec havien fet prèviament dos referèndums unilaterals per la independència, no autoritzats pel govern canadenc i considerats il·legals pel Tribunal Suprem del Canadà. En el segon referèndum, el 1995, el sí havia perdut tan sols per dècimes i, a més, hi hagué greus acusacions de frau a l’unionisme. El resultat fou d’un 50,58% de vots en contra i 49,42% a favor, amb una participació del 93,52%.

El govern del Canadà, que no va fer res per impedir els referèndums, va dir després del segon que la pregunta presentada als electors no havia estat clara. La llei, doncs, va néixer per impedir que es fes un tercer referèndum, o si més no que es fes sota el control del govern quebequès.

La pregunta del segon referèndum era: ‘Accepteu que el Quebec esdevingui sobirà, després d’haver ofert formalment al Canadà un nou acord econòmic i polític, en el marc del projecte de Llei sobre el Futur del Quebec i l’Entesa, signada el 12 de juny de 1995?’

El Quebec va acceptar la llei de la claredat canadenca?
–No. El parlament del Quebec no ha reconegut mai la llei de la claredat. I d’ençà que és vigent no s’ha fet cap referèndum. De fet, dos dies després de l’entrada a la Cambra del Comuns canadenca de la llei de la claredat, el parlament del Quebec va votar una contrallei, anomenada popularment ‘Llei 99’ –oficialment, ‘Llei del Respecte a l’Exercici dels Drets Fonamentals i les Prerrogatives del Poble del Quebec i l’Estat Quebequès’. Aquesta llei afirma el dret d’autodeterminació del poble quebequès.

La llei de la claredat va ser refusada per tots els partits de l’Assemblea Nacional del Quebec, independentistes i unionistes. També al parlament federal els diputats quebequesos hi votaren en contra.

Per què se’n diu ‘de la Claredat’?
–En teoria, perquè estipula que si hi ha un referèndum la pregunta hauria d’incloure ‘clarament’ la pregunta als votants en termes de la independència –i qui decidiria si la pregunta és clara o no, i per tant en tindria el control seria la Cambra dels Comuns del Canadà, no pas l’Assemblea Nacional del Quebec, per exemple. La llei també afirma que el resultat hauria de ser clar, sense especificar què vol dir.

La llei continua vigent?
–Les dues lleis contradictòries, la del Canadà i la del Quebec, són vigents, però ningú no sap quin efecte tindrien en cas de convocatòria d’un altre referèndum. Simplement, no hi ha hagut l’avinentesa d’aplicar-les.

En conseqüència, a qui interessava la llei de la claredat i quins paranys contenia?
–La llei de la claredat és una llei que interessava el govern del Canadà i que era una maniobra contra el govern i el parlament del Quebec.

Els paranys, bàsicament, eren que sota l’aparença de pactar com s’havia de fer un referèndum, en realitat atorgava al govern canadenc el control d’aquest possible referèndum, després de no haver pogut controlar els dos anteriors, autoritzats per l’assemblea. En concret, el parlament canadenc s’atorgava el dret de:

–decidir quina pregunta s’havia de sotmetre a referèndum;
–decidir quin tant per cent de vot caldria per a guanyar el referèndum, cosa que trencava la regla democràtica del 50% dels vots més un;
–decidir amb qui hauria de negociar el Quebec en cas de guanyar el referèndum, reservant-se el dret de modificar les fronteres actuals;
–anul·lar-lo si considerava que la pregunta o el resultat no eren prou clars;
–i decidir en quines condicions i en quin termini es podria modificar la constitució canadenca per a permetre d’aplicar el resultat del referèndum.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor