22.11.2022 - 21:40
Isabel de Villena, Christine de Pizan, Artemisia Gentileschi i Wangari Maathai formen part d’una llarga llista de dones desconegudes per a la societat, però que han escrit part de la història. Dones que han quedat eclipsades als llibres de text per figures masculines de la mateixa època, sobradament conegudes, com ara Erasme de Rotterdam, Cervantes, Velázquez o Nelson Mandela. I és que només el 7% de les persones que apareixen als llibres de text de l’ESO són dones.
Women’s Legacy: Our Cultural Heritage for Equity és coordinat per la investigadora i professora Ana López-Navajas i pretén donar resposta a una necessitat europea comuna: recuperar les contribucions culturals de les dones i incloure-les en el lloc que correspon als materials educatius per tal de reconèixer el seu paper de subjecte protagonista de la cultura i la història i restituir el seu valor social. Els cinc productes intel·lectuals realitzats per l’equip del projecte es publiquen en format digital, accessible i gratuït, amb la finalitat de facilitar i fomentar la transmissió a les aules d’una cultura completa i verdaderament universal, que recuperi el patrimoni cultural europeu i que ajudi a eradicar les desigualtats de gènere des de la base.
Women’s Legacy, el projecte d’innovació educativa Erasmus+ KA201, ha ampliat la seva xarxa, encapçalada per nou entitats del País Valencià, Lituània, Itàlia o Escòcia. Al projecte s’hi han adherit més de 60 institucions des dels seus inicis, el 2019, entre les quals es troben centres educatius, ajuntaments i entitats de caràcter educatiu o cultural.
Acció Cultural del País Valencià és una de les associacions que s’hi ha adherit amb la promoció de les Festes Isabelines, una iniciativa per a reconèixer les escriptores de la literatura catalana i també per a descobrir autores emergents. De fet, el nom és un homenatge a Isabel de Villena i a Isabel-Clara Simó. També formen part del projecte: el cicle de cantautores “Amb veu de dona” o els materials didàctics i les auques d’escriptores com Maria Aurèlia Capmany o Carmelina Sánchez-Cutillas. ACPV, no tan sols col·labora en la difusió dels cinc productes intel·lectuals, sinó que ajuda a elaborar-los, perquè el procés de creació continua en marxa.
Women’s Legacy no tracta d’enumerar la biografia de dones destacades: ens ofereix una imatge completa del coneixement. No parla de Lise Meitner, sinó de la física nuclear i les aportacions de Marie Curie, Harriet Brooks, Ellen Gleditsch, Edith Hinkley Quimby, Marietta Blau, Katharine Way o Chien Shiung Wu. Construeix un relat complet del coneixement, esbiaixat, fins ara, per la visió antropocèntrica de la història i del saber.
Cal un canvi decisiu en la transmissió de la cultura a les aules que restitueixi el llegat cultural i històric de les dones i els atorgui el protagonisme social que sempre han tingut, amb el propòsit de construir una cultura verdaderament universal i contribuir, des de la base, a l’eradicació de les desigualtats de gènere. El fet que tots els referents siguin masculins naturalitza la idea dels desequilibris entre sexes i fa que tinguem una visió del món molt distorsionada. Per això, promoure la inclusió de les grans figures femenines de la història en l’educació de les noves generacions és una qüestió de justícia, igualtat i, sobretot, de rigor.