“El llarg dinar, culpable del fracàs de l’alerta”: l’article del Financial Times que posa Mazón en evidència

  • El diari britànic recorda el dinar de Mazón i la manca de preparació de la consellera Salomé Pradas

VilaWeb

Redacció

13.11.2024 - 20:00
Actualització: 13.11.2024 - 22:43

El prestigiós diari britànic Financial Times dedica un extens article a analitzar la gestió de la gota freda per part de l’executiu encapçalat pel president Carlos Mazón. El diari explica que l’alerta d’emergència als mòbils no es va enviar fins després de les 20.00, gairebé tretze hores després d’haver avisat l’Aemet de “pluja molt intensa”.

I assenyala que el president Mazón “va fer un dinar de tres hores amb una periodista que, segons els mitjans locals, no va acabar fins a les 18.00, quan alguns pobles ja estaven inundats i havien arribat les primeres notificacions de desapareguts”.  Sobre això, expliquen que Mazón ha provat de minimitzar la seva absència tot afirmat que es va mantenir en contacte per telèfon i que la seva presència no era necessària en una reunió clau d’un comitè d’emergència que va començar a les cinc de la tarda.

Jesús Lluch Ferrer, director general de l’ONG BUSF, especialitzada en rescat davant catàstrofes, afirma en l’article que l’Aemet va complir amb la seva tasca emetent alertes tècniques. “El problema no va ser la informació tècnica, sinó la resposta a aquesta informació”, afirma. Sobre això, el diari recorda que “Mazón va continuar amb la seva agenda habitual el matí del 29 d’octubre, apareixent en un vídeo a la plataforma X poc després de la 1 del migdia, dient que les pluges s’estaven allunyant”.

Alhora, un altre critica que troba el Financial Times és “la manca de formació dels responsables polítics”. Expliquen que el País Valencià té la capacitat d’enviar alertes d’emergència a tots els mòbils de la zona afectada després d’haver creat aquest sistema l’any 2022, però, “tot i això, Salomé Pradas, responsable del departament d’emergències valencià, va admetre en una entrevista a la televisió pública À Punt que no va saber que era possible enviar aquestes alertes fins al vespre del primer dia de les inundacions, una declaració que més tard va haver de retractar”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem