08.10.2022 - 21:40
|
Actualització: 08.10.2022 - 22:19
El cap de setmana del president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat més mogut que no hauria volgut. Ahir es va reunir amb el seu equip i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a palau per abordar la configuració del nou executiu català. ERC ja tenia prevista la situació de governar en solitari, i ahir va engegar tota la maquinària per definir l’executiu. Ja han començat a ressonar alguns noms, com ara el de Natàlia Mas, directora general d’Indústria de la Generalitat, i Marc Ramentol, mà dreta de l’ex-consellera de Salut Alba Vergés durant el moment més dur de la pandèmia. Ara, l’equip del president deixa clar que no confirmaran cap nom fins que no es tanqui l’acord.
El president d’ERC, Oriol Junqueras, va comparèixer ahir amb la plana major del partit per anunciar que tan sols s’arrenglarien amb els partits que defensin la fi de la repressió i la resolució democràtica mitjançant l’autodeterminació del conflicte política amb l’estat espanyol. Va descartar implícitament i explícitament qualsevol aliança amb els socialistes: “Molts dirigents del PSC es va encetar les mans aplaudint el nostre empresonament.” El dirigent va evitar de respondre les crítiques que alguns responsables de Junts li havien dirigit.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, en entrevistes al Via Lliure, de RAC 1, i a El suplement, de Catalunya Ràdio, va treure pit en tot moment de la decisió de Junts, i va dir que arribats a aquest punt el president Aragonès solament tenia dues opcions: “Qüestió de confiança o eleccions.” En concret, va dir que s’hauria de sotmetre a una qüestió de confiança per saber quins suports electorals té. “De 74 vots que et van fer president, 41, no 6 o 7, et diuen que ja no tens la seva confiança perquè no has complert els acords que havies signat”, va recordar, i va afegir que, si no la passava, que convoqués eleccions: “Algú ha de fer una reflexió. Si algú arriba a uns compromisos amb Junts i la CUP i després se’n desentén, ha de reflexionar.” La presidenta del partit, també va fer declaracions en aquest sentit: “Això, a qualsevol país amb una democràcia sòlida, només té un camí: consultar-ho a la ciutadania.”
Mentrestant, els consellers de Junts es van acomiadar del govern a les xarxes socials. Gemma Geis, Violant Cervera i Lourdes Ciuró van fer públics els missatges, mentre que Josep Maria Argimon, Victòria Alsina i Jaume Giró van optar pel silenci. De fet, cap d’aquests tres darrers s’han pronunciat d’ençà que es va saber el resultat de la consulta a la militància. Alsina era una de les figures que optava per la continuïtat. Malgrat això, també va entregar el càrrec a Aragonès perquè pugui nomenar un nou conseller o consellera.
A l’oposició, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, defensa que cal un govern fort i estable que faci polítiques útils: “A Catalunya tenim tot el contrari. Els socis de govern no estan centrats en les preocupacions dels ciutadans, sinó en baralles internes, conflictes crònics i horitzons electorals.” L’executiva es reunirà demà, i ja ha avançat que proposaran una alternativa: “Dir als catalans que hi ha un camí diferent, on cabem tots.” Qui sí que es va reunir ahir va ser En Comú Podem. En la conferència de premsa, la dirigent del partit, Jèssica Albiach, va allargar la mà al president Aragonès per a articular una “majoria progressista” que doni estabilitat al govern.
Tant Òmnium Cultural com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han fet comunicats contundents sobre el trencament del govern. El primer considera deixa el país en una situació dèbil i acusa ERC i Junts de no haver estat a l’altura del moment polític: “Hi ha hagut més hipertacticisme que sentit d’estat.” Insisteix que cal obrir un cicle polític i que l’independentisme estructuri una estratègia comuna amb noves sensibilitats. L’ANC apunta que la mobilització de l’Onze de Setembre i la força de la gent van fer que els partits sentissin la pressió per sortir de l’immobilisme. “Això ha comportat una crisi de govern, però continuem constatant que cap partit al parlament té una estratègia consistent per fer efectiva la independència”, expliquen en un comunicat. També reivindiquen la Conferència Nacional, que té intenció de consensuar accions enfocades a la independència.
Aviat se sabrà qui són els nous consellers. Tal com ha comentat ERC, seran del partit o bé externs. Una de les altres incògnites que resta sobre la taula és el pressupost. L’encarregat de fer-lo era el conseller Giró. Ara, amb aquest tomb inesperat del guió, el govern haurà de precisar en quina situació és i si es proposa de prorrogar-lo.