Llarena torna a envestir l’amnistia: “Una societat democràtica no ho pot assumir”

  • El jutge, que ha estat guardonat per la seva feina contra el procés, diu que la llei d'amnistia atempta contra el principi d'igualtat

VilaWeb

Europa Press

29.11.2023 - 08:23
Actualització: 29.11.2023 - 11:33

El magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem (TS) espanyol, Pablo Llarena, ha tornat a criticar amb duresa la llei d’amnistia perquè, segons ell, atempta contra el principi d’igualtat. “Una societat democràtica no pot assumir que els seus membres no siguin iguals davant la llei“, ha dit en un discurs després d’haver rebut la balança d’or de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors de Madrid. Segons la institució, el jutge del procés és mereixedor del guardó per la seva “extraordinària contribució al món de la justícia i a l’estat de dret”.

En el discurs, Llarena ha defensat que “de la mateixa manera que una societat democràtica no pot assumir que els seus membres no siguin iguals davant la llei, el sistema de justícia penal no pot assumir que un ciutadà perdi la seva llibertat en casos en què altres no van merèixer sanció pel mateix comportament”.

En aquest sentit, el jutge ha argumentat que “quan es desactiva l’aplicació de la llei per a alguns” i s’imposa presó per als altres ciutadans que tenen les mateixes conductes “la societat queda presentada en el dubte i el privilegi”, ha insistit.

De fet, ha dit que l’actuació judicial s’ha de regir sense desviar-se del que marca la llei “ja que d’una altra manera la llei es converteix en una partitura amb acords variables i només condueix a respostes diferents i discriminatòries”.

Finalment, ha insistit que el respecte de la sobirania popular “exigeix” que qui cometi un delicte se sotmeti al principi de legalitat i ha defensat, d’aquesta manera, la intervenció de jutges i magistrats.

Entre els assistents a l’acte hi havia el batlle de Madrid, José Luis Martínez Almeida; el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes; el president del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, Celso Rodríguez Padrón, a més de magistrats del Suprem i directors generals de la Comunitat de Madrid.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor