Llarena obre una guerra contra l’advocacia de l’estat per Puigdemont davant la justícia italiana

  • Envia un ofici al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser insistint que l'euroordre és activa i menystenint el criteri fixat pel Tribunal de Luxemburg

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

30.09.2021 - 14:10
Actualització: 30.09.2021 - 16:24

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena insisteix a demanar l’extradició del president Carles Puigdemont al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, a Sardenya, arran de la detenció i posterior alliberament del president la setmana passada a l’Alguer. Llarena ha enviat un ofici al tribunal sard en què reitera que l’ordre de detenció no va ser pas suspesa quan va presentar, el mes de març, les preguntes pre-judicials al Tribunal de Justícia de la UE sobre els criteris per l’execució de les euroordres. De fet, en l’ofici, Llarena desautoritza l’advocacia de l’estat del Regne d’Espanya, que és qui representa l’estat espanyol als òrgans jurisdiccionals internacionals, com el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) i el Tribunal General de la UE (TGUE).

L’advocacia de l’estat espanyol és qui va informar el TGUE que les euroordres havien restat suspeses amb les pre-judicials de Llarena, i per això el tribunal va afirmar en la resolució del 30 de juliol passat que no calia concedir cautelars a Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè no hi havia pas risc de detenció per part de cap estat de la UE. Doncs bé, Llarena diu: “En el procediment davant el TGUE segons sembla recollir-se en la resolució, l’advocacia de l’estat del Regne d’Espanya va informar el Tribunal que restaven suspeses les euroordres emeses per aquest instructor. Com s’ha dit, això no és així. […] Aquesta situació no seria desconeguda per l’advocacia de l’estat espanyol, perquè és part en el procediment penal que se segueix al Tribunal Suprem d’Espanya. Mai no li ha estat notificada a l’advocacia de l’estat una possible decisió de suspendre les euroordres com tampoc l’advocacia no ha promogut que hi hagi aquesta decisió. Aquest desajustament d’informació podria explicar la incorrecció que sobre la vigència de les euroordres apareix en una part de la resolució del TGUE del 30 de juliol passat, en no haver aportat per a la resolució la informació provinent de l’autoritat judicial a la qual correspon de decidir sobre la subsistència de les mesures cautelars.”

I dit això, Llarena demana als estats de la Unió que col·laborin en la cerca de Puigdemont i que garanteixin que es pugui continuar el procediment legalment previst per a resoldre el seu lliurament. I específicament s’adreça al tribunal de Sàsser, dient que lliuri Puigdemont. Però finalment afegeix que si la justícia italiana considera que les qüestions pre-judicials que va proposar al TJUE l’afecten en la decisió que ha de prendre, que paralitzi el procediment d’execució fins que el TJUE no es pronunciï.

Llarena ha enviat aquest document uns dies abans de la vista prevista dilluns, 4 d’octubre, al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser sobre la petició d’extradició de Puigdemont. La jutgessa, d’acord amb la fiscalia italiana, va fer seus els arguments del TGUE del 30 de juliol segons els quals Puigdemont no pot ser detingut perquè les euroordres romanen suspeses i perquè les recomanacions del Tribunal de Luxemburg també indiquen que han de restar-hi quan s’ha presentat una qüestió prejudicial, com és el cas.

El tribunal de Sàsser va deixar en llibertat sense mesures cautelars Puigdemont, que dilluns va poder reprendre amb normalitat la seva activitat com a eurodiputat. Li va donar l’opció de declarar per videoconferència en la vista de dilluns vinent, però Puigdemont hi anirà. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha dit que aquesta declaració servirà per a certificar la “defunció del procediment.” Mentrestant, estudia el moment més adequat de tornar a presentar una petició de mesures cautelars al TGUE per a esvair dubtes i evitar que hi pugui haver cap més detenció mentre el Tribunal de Luxemburg estudia el fons de la denúncia contra el suplicatori aprovat per l’eurocambra que va retirar-li una part de la immunitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor