Llarena està lligat de mans si vol enviar noves euroordres contra Puigdemont

  • Vox i una part de la premsa espanyola li demanen que enviï noves ordres de detenció europea ara que el president a l'exili no és eurodiputat ni ha estat amnistiat

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

04.07.2024 - 21:40
Actualització: 04.07.2024 - 21:44

Alguns mitjans espanyols, entre els quals l’agència EFE, han començat a fer circular que el jutge Pablo Llarena té ara via lliure per a poder emetre una nova ordre europea de detenció contra el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Lluís Puig. En el cas de Puigdemont, ho afirmen pel fet que ara hagi deixat de tenir immunitat com a eurodiputat i, a més, Llarena li hagi negat l’amnistia i li hagi mantingut l’ordre estatal de detenció. De fet, Vox, que és acusació popular en la causa contra el Primer d’Octubre, ha anunciat que demanaria al jutge l’emissió d’una euroordre. Però Llarena no ho pot fer, per més que li ho demani Vox, perquè només la pot emetre si li ho demana una acusació particular (que no n’hi ha) o la fiscalia.

Així ho estableix la llei 23/2014 de reconeixement mutu de resolucions penals a la Unió Europea, en l’article 39: “Només si el ministeri fiscal o, si escau, l’acusació particular interessés l’emissió de l’ordre europea de detenció i lliurament per a l’exercici d’accions penals, el jutge podrà acordar-la.”

Fa ben bé un any que la fiscalia del Tribunal Suprem va demanar a Llarena que enviés una nova euroordre contra Puigdemont. Fou arran de la sentència del Tribunal General de la UE (TGUE), del juliol del 2023, que dictaminava que el Parlament Europeu havia retirat correctament una part de la immunitat del president, de Comín i de Clara Ponsatí quan va aprovar el suplicatori que li havia fet arribar el Suprem espanyol per a continuar tramitant les euroordres. Els eurodiputats afectats van presentar un recurs al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), Llarena sabia que ho farien i es va empescar una excusa per a no haver d’emetre una euroordre.

El jutge no gosava de fer-ho, d’ençà de la sentència del TJUE del 31 de gener de l’any passat, que li complicava l’emissió de qualsevol nova euroordre contra Lluís Puig, que no era eurodiputat. Ha passat un any i mig i no ha dictat cap nova euroordre contra Puig; prefereix de tenir-lo en uns llimbs jurídics que el corsequin. I com que temia que una euroordre contra Puigdemont i Comín també acabés en no res, va respondre l’estiu de l’any passat a la fiscalia que ja ho faria tan bon punt el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciés sobre les eventuals mesures cautelars que demanessin els exiliats en la demanda per a fer valer la seva immunitat.

Llarena deia que ja decidiria si emetia noves euroordres quan hi hagués una resolució de cautelars del TJUE sobre Puigdemont i Comín; però ells no van presentar cap petició de cautelars, senzillament, perquè no hi havia cap euroordre sobre ells que amenacés la seva llibertat de moviments. I tot plegat va quedar en aquest atzucac.

Ara la situació ha canviat. Puigdemont és diputat al Parlament de Catalunya i no pas eurodiputat, de manera que no té les immunitats que hi van associades. Tampoc no ha estat amnistiat pel Suprem, i el risc de detenció dins l’estat espanyol es manté perquè les ordres de detenció romanen vigents. Però ara la fiscalia també ha canviat, perquè els quatre fiscals del procés, Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno, han estat apartats de la causa. Fou arran de la discrepància sobre la posició majoritària de la fiscalia per a amnistiar el delicte de malversació pel qual es persegueix els exiliats.

De fet, els nous fiscals encarregats de fixar posició, i de demanar l’amnistia, van ser la tinenta fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez-Conde, i Joaquín Sánchez-Covisa. Van demanar l’amnistia per l’acusació de malversació, que la sala del Suprem presidida per Manuel Marchena va rebutjar, i avui presentaran un recurs a la sala per a insistir en la demanda d’amnistiar els exiliats i d’aixecar-los les ordres de detenció vigents.

De manera que és del tot improbable que aquests fiscals demanin ara a Llarena que activi unes noves euroordres. Llarena, que va tallar la via europea a Puigdemont per a recórrer contra la inaplicació de l’amnistia, es troba que, de moment, tampoc no els pot continuar perseguint a Europa. Ara per ara, la partida es jugarà estrictament dins la jurisdicció espanyola.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor