12.04.2018 - 14:12
|
Actualització: 12.04.2018 - 15:34
El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena no ha fet cabal de la resolució de l’ONU que demanava mesures cautelars per a permetre que Jordi Sànchez pugui sotmetre’s demà a la investidura al parlament. Llarena no el deixa anar ni al ple físicament ni li dóna l’opoció de fer la investidura per via telemàtica perquè repeteix, una vegada més, que hi ha risc de reiteració delictiva, i afegeix que el fet que fos elegit president tindria uns ‘greus conseqüències’. Aquest dilluns farà mig any que tant Sànchez com Jordi Cuixart són en presó preventiva, processats per rebel·lió.
Llarena fa consideracions i valoracions polítiques per a argumentar la decisió. Diu que la candidatura de Sànchez a la investidura té elements que apunten de manera marcada i racional’ que, en cas de ser president, podria ‘trencar l’ordre constitucional’. Entén que s’han garantit els seus drets polítics i que només té una limitació ‘parcial’ ja que pot delegar el vot i s’ha pogut presentar a les eleccions. Sobre la resolució de l’ONU, diu que no es dona ‘cap indicació concreta’ i que, a més, ‘no és vinculant’ per al tribunal. També apunta que la limitació dels drets polítics individuals és ‘adequada’ si està fonamentada en d’altres finalitats ‘constitucionalment legítimes’.
Tant la defensa de Jordi Sànchez com el president del parlament, Roger Torrent, havien notificat a Llarena la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides en què admetia a tràmit la denúncia presentada per Sànchez per vulneració dels drets polítics i indicava que, mentre no es pronunciés sobre el fons de la qüestió, s’havien de prendre mesures cautelars perquè no es vulneressin aquests drets polítics, que inclouen els que té com a diputat de poder-se sotmetre a una investidura.
Podeu veure ací la interlocutòria de Llarena: