20.10.2020 - 13:27
|
Actualització: 20.10.2020 - 16:42
El grup de suport d’Anna Gabriel creu que les circumstàncies que la van forçar a exiliar-se a Suïssa continuen presents. Segons que explica en un comunicat, ahir, el jutge del Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa contra els dirigents independentistes, va desestimar la petició de remetre la causa contra ella als jutjats d’instrucció de Barcelona. D’aquesta manera, s’entén que es manté la consideració de ‘rebel’, que fa que la policia espanyola o la Guàrdia Civil la puguin detenir si en tenen l’oportunitat i la lliurin al Tribunal Suprem espanyol, que seria qui decidiria sobre la seva llibertat.
L’advocat d’Anna Gabriel, Benet Salellas, va argumentar que no hi havia motius perquè el Suprem continués cursant la causa perquè, entre més raons, Gabriel havia deixat de ser aforada arran de l’aplicació de l’article 155, ja s’havia fet el judici del procés sense la presència d’exiliats i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya era l’òrgan que havia jutjat els membres de la mesa del parlament, que semblava que tenien una situació similar a la d’Anna Gabriel.
Ara, quatre mesos després d’haver-se presentat aquella petició de la defensa de Gabriel, l’instructor Pablo Llarena ha donat la raó a l’Advocacia General de l’Estat i a la seva Fiscalia General, i ha rebutjat la petició de Salellas.
Ahir, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar per desobediència els ex-membres de la mesa del parlament Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet però va absoldre Mireia Boya, qui es trobava en una situació similar a la de Gabriel. De fet, en la sentència, s’obria la porta a un possible retorn de l’ex-diputada de la CUP: ‘Som conscients també que el que es decideixi respecte d’ella –Mireia Boya– podria tenir conseqüències respecte d’altres processats que es trobaven en una situació similar i que per ara es troben en rebel·lia i pendents de ser jutjats.’ Tanmateix, el Suprem, òrgan superior al TSJC, ha tallat aquesta possibilitat.