Llarena alimenta la fúria del PP i Vox contra Pedro Sánchez

  • La interlocutòria del jutge del Suprem que retira les euroordres per sedició serveix com a munició en la croada del PP i Vox contra Sánchez

VilaWeb

Redacció

12.01.2023 - 21:40
Actualització: 12.01.2023 - 21:44

La reforma del codi penal ha forçat el jutge Pablo Llarena a fer equilibris per a reformular les acusacions contra els exiliats –sobretot recaragolant la malversació–, fet que pot facilitar el retorn de Marta Rovira i Clara Ponsatí. La nova situació jurídica no agrada gens al magistrat, que en una interlocutòria molt dura amb el govern espanyol denuncia que la substitució del delicte de sedició pel de desordres públics agreujats deixa el Primer d’Octubre en “un context pròxim a la despenalització”. Uns retrets que el PP i Vox han aprofitat com a munició en la seva croada contra Pedro Sánchez pels seus pactes amb ERC.

L’extravagància de la protecció de la unitat Espanya

Llarena argumenta que la sedició és plenament vigent en l’ordenament jurídic actual i que no té cap mena de sentit eliminar-la, tenint en compte que és la clau de volta de la resposta judicial als fets del 2017. “Tan sols una revisió completa dels fets enjudiciats en aquest procés i una marcada discrepància amb la resposta judicial possibilita afirmar que hi ha la relació causa-efecte que subratlla el legislador, això és, que l’aplicació del tipus penal pot dissuadir de l’exercici legítim dels drets democràtics dels ciutadans”, escriu.

A més, cita la sentència de Manuel Marchena per dir que tipologies penals com la sedició i la rebel·lió, que cerquen “la protecció de la unitat territorial d’Espanya”, no són “una extravagància que singularitzi el sistema constitucional” espanyol de la resta d’Europa. Així doncs, insisteix que no calia reformar el codi penal per tal d’harmonitzar-lo amb l’entorn. “Fins avui, era plenament homologable amb els països del nostre entorn per afrontar comportaments enjudiciats, sense que es pugui argumentar que hi ha cap discordança punitiva entre Espanya i altres països esgrimint la falta de col·laboració d’algun país en el lliurament dels encausats fugits”, afegeix.

Menysté els desordres públics agreujats

En la interlocutòria, Llarena persisteix en les crítiques a la reforma impulsada pel govern espanyol i assegura que el nou delicte de desordres públics agreujats no serveix per a perseguir els responsables de l’1-O. “Ni es podrien sancionar les conductes enjudiciades d’acord amb aquest tipus penal que no era en vigor quan van passar els fets –molt menys aplicar un subtipus agreujat de nova creació– ni tan sols es pot sostenir que els fets enjudiciats tinguin cabuda en els delictes de desordres públics vigents”, argumenta.

De fet, el jutge fa referència a la instrucció de la causa, feta per ell mateix, i assenyala que el referèndum va ser més greu que uns desordres públics amb “inductors o esvalotadors que directament incitessin a alterar la pau pública amb actes de violència”. En aquest sentit, afirma que la intenció dels encausats era “desbordar l’ordre constitucional i aconseguir, directament o indirectament, però fora de les vies legals, un nou ordre territorial i polític”.

“Veurem coses que ens glaçaran la sang”

La presidenta madrilenya i cap del PP a l’ombra, Isabel Díaz Ayuso, ha estat dels primers a reaccionar a la decisió de Pablo Llarena de retirar les euroordres per sedició i reformular les acusacions contra els exiliats. “Són les primeres contrapartides de Sánchez amb l’independentisme”, ha dit, i ha acusat el president espanyol d’actuar “d’amagat de tot Espanya”. “Veurem coses que ens glaçaran la sang els pròxims mesos […]. El camí cap a la independència il·legal de Catalunya ja és fet”, ha conclòs.

Més tard, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha aprofundit en les crítiques: “Sánchez va dir que portaria Puigdemont a Espanya. I ho ha complert. Ara bé, no ens va dir de quina manera el portaria. No ens va dir que el portaria amb una catifa vermella. A Puigdemont encara li queden delictes, però Rovira, per exemple, tenia simplement l’acusació de sedició i pot tornar a Espanya en qualsevol moment. Això és un autèntic disbarat.”

D’altra banda, la formació d’extrema dreta Vox ha acusat Sánchez de permetre que “els colpistes puguin passejar-se per Espanya sense cap càstig”. A més, li ha retret que la reforma del codi penal era una invitació a un nou 1-O perquè “no tindrà conseqüències penals perquè la sedició està derogada i la malversació rebaixada”. “Amb aquest govern, la cosa més barata és ser delinqüent”, afegeix en un piulet.

El vice-president de Vox, Javier Ortega Smith, ha qualificat el govern espanyol d’indigne i de vendre’s a l’independentisme per continuar en el poder. “Que trist i quin mal exemple que donem a tots els espanyols i a tots els europeus que en aquest país qui dóna cops d’estat i trepitja la constitució es pot passejar lliurement”, ha declarat, abans de dir que Vox recuperaria el delicte de sedició amb penes agreujades si arribés al govern. “Qualsevol que doni un cop d’estat i que vulgui trencar la unitat nacional tindrà molts anys per meditar-ho a la presó”, ha conclòs.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor