20.03.2021 - 19:00
|
Actualització: 20.03.2021 - 19:24
El llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat s’ha ajornat fins dilluns per raons tècniques relacionades amb la nau Soyud2. El nanosatèl·lit, batejat amb el nom Enxaneta, havia de posar-se en òrbita a les 7.07, hora catalana, des del cosmòdrom de Baikonur, al Casaquistan. Faltava poc més de mitja hora per a enlairar-lo quan des de la base han comunicat que s’ajornava. Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha explicat que la cancel·lació fins demà no és una anomalia: “Tots els controls eren en verd, algun ha sortit incorrecte i per precaució es cancel·la i s’endarrereix el llançament fins que no es fan comprovacions. No canvia res.”
🛑 Es posposa a dilluns el llançament de l’Enxaneta, el primer nanosatèl•lit de la Generalitat, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. pic.twitter.com/351gnGRHpA
— Tic Catalunya (@tic) March 20, 2021
El govern havia organitzat un acte de seguiment del llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat des del CosmoCaixa, amb el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Ja hi havia ambient a l’auditori –preparat per connectar en directe amb dues pantalles amb la base– quan han comunicat que l’enlairament s’ajornava per raons tècniques.
“Segurament es canviarà el subsistema que hagi donat error, es continuarà amb els preparatius i s’enlairarà”, ha dit el director de l’IEEC. De fet, Ribas ha explicat que aquest contratemps no canvia res i que el programa continua endavant. “És un endarreriment d’un dia que després ja no recordarem”, ha dit, i ha afegit que és perfectament normal.
Problemes solucionats
Una font en el sector aeroespacial rus consultada per l’agència RIA Nóvosti ha indicat que ja s’han resolt les incidències, tot i que els especialistes volen realitzar més proves abans de la nova data d’enlairament. La font ha afegit que finalment el coet es llançarà a les 7.07 (hora catalana) de dilluns, és a dir, 48 hores després de l’horari fixat inicialment.
El llançament de l’aparell s’emmarca en l’estratègia New Space, que cerca impulsar el sector aeroespacial. La Generalitat confia que aquest sector acabi generat 1.200 llocs de treball en els pròxims 4 anys i una facturació de 280 milions d’euros. Tant l’Enxaneta, com un segon aparell que s’enlairarà a finals de 2021 o principis de 2022, han estat desenvolupats per les empreses Open Cosmos i Sateliot.