Per què Lituània recomana als ciutadans de desfer-se dels mòbils xinesos?

  • Un report del Centre de Ciberseguretat detecta problemes de seguretat en un aparell de Huawei i un programari de censura en un de Xiaomi

VilaWeb
Redacció
23.09.2021 - 10:02
Actualització: 23.09.2021 - 21:44

El Ministeri de Defensa de Lituània ha recomanat als ciutadans que llencin els mòbils xinesos i evitin de comprar-ne de nous. Segons que informa la BBC, l’ordre arriba després d’un report del Centre de Ciberseguretat lituà, que ha fet proves amb diversos mòbils 5G de fabricants xinesos.

“La nostra recomanació és d’evitar de comprar mòbils nous xinesos i desfer-se d’aquells que ja s’han comprat, tan aviat com sigui raonablement possible”, ha dit Margiris Abukevicius, número dos del Ministeri de Defensa.

Segons el report, un dels aparells de Xiaomi, concretament el Mi 10T 5G, té integrat un programari de censura, de manera que limita o restringeix les cerques de gairebé quatre-cents cinquanta afers com ara “Tibet lliure” o “moviment democràtic”.

Aquesta eina de censura afecta unes quantes aplicacions, com ara el navegador. El fabricant ha dit que aquest programari no funciona en els models que es venen a Europa, però el Ministeri de Defensa lituà considera que és una eina que es pot activar de manera remota.

Per una altra banda, el report també diu que l’aparell de Xiaomi envia informació xifrada sobre l’ús del mòbil en un servidor a Singapur.

Un dels altres mòbils assenyalats és el P40 5G de Huawei. Segons el Centre de Ciberseguretat lituà, posa en risc els usuaris perquè té problemes de seguretat: “L’aplicació oficial de Huawei AppGallery –similar a Google Play o l’Apple App Store– dirigeix els usuaris cap a botigues electròniques de tercers en què hi ha algunes aplicacions que han estat considerades malignes o infectades per programes antivirus.”

A consultes de la BBC, Huawei ha dit que complia totes les lleis i regulacions dels estats en què venia productes. Amb la privadesa i ciberseguretat com a prioritats. “La informació mai no és processada fora de l’aparell de Huawei”, ha dit un portaveu de la companyia, que ha destacat que totes les aplicacions són analitzades i avaluades per a garantir-ne la seguretat.

Tensions entre Lituània i la Xina

Vílnius i Pequín no viuen pas el millor moment. A l’agost, el govern xinès va exigir la retirada de l’ambaixador lituà i va amenaçar també de retirar el seu de Lituània. El motiu de les tensions és l’illa de Taiwan, que la Xina reclama com a territori propi.

Concretament, al govern xinès no li va agradar el canvi de nom de l’ambaixada taiwanesa a Vílnius, que ara es diu Oficina de Representació de Taiwan. Per evitar problemes diplomàtics, la majoria de missions taiwaneses a Europa, però també als Estats Units, eviten de fer servir el nom del país i fan servir el de la capital, Taipei.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor