IrsiCaixa començarà a provar vaccins de la Covid-19 en ratolins el mes vinent

  • El doctor Bonaventura Clotet diu que, a banda del vaccí, cal desenvolupar fàrmacs que en previnguin la infecció i tractaments eficients per a reduir-ne la mortalitat

VilaWeb
Redacció
15.04.2020 - 13:47
Actualització: 15.04.2020 - 18:15

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha avançat que al maig començaran a treballar amb els primers prototips de vaccí per a la Covid-19 en ratolins i que, en el termini d’un any, espera tenir un prototip de vaccí contra la malaltia. Segons que ha explicat en una entrevista a RAC1, la investigació que es fa al consorci d’IrsiCaixa, el BSC i l’IRTA-CReSA amb el suport de Grífols començarà a immunitzar ratolins per observar quins anticossos produeixen i posar-los en el cultiu cel·lular ‘per veure si inhibeixen adequadament el virus i impedeixen la infecció de les cèl·lules’. El següent pas, ha dit, serà agafar un ratolí humanitzat, ‘que té unes cèl·lules que pot infectar el virus’, amb el vaccí i comprovar si el ratolí s’infecta. Després ja vindrà la fase d’humans.

Segons Clotet, aquest procés no es podrà completar fins d’aquí a un any, en part per la situació global que vivim: ‘Costa que t’arribin els reactius perquè hi ha molta demanda i, a més, hi ha poc transport aeri. Tot són factors d’alentiment que impedeixen que es pugui preveure exactament quan ho tindràs tot, però crec que d’aquí a un any tindrem més d’un bon prototip de vacunes.’

Clotet ha explicat que s’havia d’anar amb cura per veure ‘quins trossets de la Covid-19’ es posen al vaccí perquè sigui eficient. ‘Amb altres vacunes de la MERS o el dengue, s’ha vist que poden haver-hi trossets del virus que desencadenen uns anticossos que no són protectors, sinó que són facilitadors. Una persona amb aquella vacuna que s’enfrontés al virus encara podria tenir més complicacions’, ha avisat. Per motius així, ha demanat de ser pacient amb els terminis de la recerca científica i ‘fer bé els estudis’.

Abans que arribi el vaccí, ha dit Clotet, també es pot mitigar l’impacte de la Covid-19 amb altres mètodes, com ara ‘fàrmacs que en previnguin la infecció’ i ‘tractaments eficients’ que en redueixi la mortalitat, així com mantenir les mesures de distanciament social. ‘Quan reduïm la mortalitat de la malaltia, i des del punt de vist mèdic ho veig possible, veig que tindrem el peu al coll de la Covid-19’, ha dit. A banda, ha dit que durant l’any que trigui a arribar el vaccí la gent que ja hagi passat la malaltia i ‘tingui anticossos que la protegeixi contra aquesta infecció’ es podrà relacionar sense problemes amb l’altra gent que l’hagi passada i estigui protegida. ‘Ens trobarem amb gent que ens identificarem amb el carnet de seropositiu contra la Covid-19’, ha posat com a exemple. Malgrat tot, no és segur quina mena d’immunitat es genera ni quant de temps dura, ha recordat, tot i que es preveu que és ‘com a mínim, d’un any’.

Clotet, també director d’IrsiCaixa, ha explicat que des de l’aparició del virus s’havia pogut generar molt coneixement sobre la malaltia i ha conclòs que ‘claríssimament és una zoonosi’. Ha afegit que la crisi posava sobre la taula la necessitat d’incorporar la salut animal i la globalització en el marc d’una sola salut ‘i posar molts diners perquè el futur de la humanitat va molt de prevenir moltes pandèmies que puguin aparèixer’. En aquest sentit, ha alertat tant de la possibilitat de rebrots del nou coronavirus com de l’aparició de noves pandèmies.

Després del confinament

Sobre l’evolució del coronavirus, ha descartat que la calor l’elimini del tot i ha insistit que la contenció del virus requereix per l’ús de màscares, rentar-se les mans assíduament i mantenir la distància de seguretat. ‘Esperar que la calor eliminarà el problema és un error ha alertat. Pel que fa a la situació que es preveu per als mesos vinents, dit que esperava que a l’estiu la gent es pogués banyar a la platja. ‘Potser per torns i que no estigui tot ple de tovalloles’, ha precisat, però ha dit que dependrà de l’evolució dels possibles rebrots i de la consciència ciutadana de mantenir la rutina de protecció pròpia i dels altres. A banda, ha dit que quan el desconfinament s’hagi completat, ‘serà bo que al transport públic la gent porti màscara de protecció’.

Finalment, Clotet creu que el confinament s’hauria d’allargar després del 26 d’abril, quan s’acabarà l’actual estat d’alarma. ‘Si a Itàlia, que les han passat molt magres, és fins al 3 de maig, aquí estaria bé perllongar-lo com a mínim una setmana més a partir d’aquesta data per donar més seguretat’. Ha alertat que abans-d’ahir ja es va relaxar el confinament i ha demanat ‘contenció’ perquè hi ha ‘risc de rebrots’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor