15.04.2022 - 21:30
|
Actualització: 21.04.2022 - 19:14
La pluja d’estels dels Lírids, entre el 16 i el 25 d’abril, serà un dels moments astronòmics més importants del mes i posarà punt final a la sequera d’estels que hi havia d’ençà que començà l’any. El màxim de producció de Lírids, quan poden arribar-ne a caure divuit per hora, serà el 22 d’abril a les cinc de la matinada. Enguany coincideix amb la fase lunar de quart minvant, fet que pot dificultar-ne la visió, però podem esquivar aquest impediment si seguim algunes recomanacions.
Què són els Lírids?
Els Lírids són un eixam d’estels generats per la pols que deixa el cometa C/1861 G1 Thatcher. Prenen el nom de la constel·lació de què sembla que provinguin, la Lira, una constel·lació petita, però que conté l’estel Vega, un dels més brillants.
La pluja de meteors, doncs, es pot veure cada any per aquestes dates, quan la terra passa pel rastre del cometa G1 Thatcher i en recull els residus, que es cremen quan entren a l’atmosfera. “És com un cotxe envestint mosquits per la carretera. Al parabrisa en veiem el rastre”, explica Enric Marco, professor d’astronomia a la Universitat de València.
En comparació amb les pluges d’estels més abundants, com la dels Perseids de l’agost i la dels Leònids del novembre, la dels Lírids és més tímida.
Quin és el millor moment per a veure’ls?
Com que el dia 22 a les 5.00 la lluna sortirà per l’est, la mateixa direcció on s’haurien de veure la majoria de meteors, potser valdrà la pena d’esperar unes quantes hores. L’endemà, dia de Sant Jordi, a la matinada, la lluna sortirà gairebé una hora més tard i, per tant, els Lírids seran més fàcils de veure. Tanmateix, el 22, tot i la brillantor de la lluna i si els núvols no ho impedeixen, ens podrà sorprendre algun cometa en cas que ens asseiem a contemplar el cel.
Des d’on es poden veure?
Per a veure els Lírids, sobretot cal trobar un lloc adequat. Com més fosc sigui el cel, millor, de manera que cal allunyar-se de les grans concentracions urbanes, on hi ha contaminació lumínica.
Si cerquem una situació excepcional, hem d’anar als punts que tenen el certificat Starlight, que reconeix i protegeix la qualitat del cel en llocs naturals singulars. Als Països Catalans n’hi ha uns quants: l’illa de Menorca, Ares dels Oms (Serrans), la serra de Prades, la serra del Montsec i el parc d’Aigüestortes.
Què podem fer per veure’ls millor?
Tinguem en compte que l’ull triga vint minuts a acostumar-se completament a la foscor. Per tant, per a gaudir de l’observació dels estels no hem de fer servir llums ni dispositius il·luminats, com ara els mòbils. Enric Marco recomana –si cal– l’ús de la llum vermella, a la qual l’ull s’adapta millor. Per això és la que fan servir als centres astronòmics en les visites organitzades.