L’Institut Valencià d’Art Modern es perd a la ciutat

  • La nova mostra del centre recull la visió artística dels espais urbans a càrrec de Matta-Clark, Warhol i Navarro entre d'altres.

VilaWeb

Redacció

21.05.2016 - 02:00

La ciutat és un dels símbols més característics de la societat moderna, hi acudeixen cada any milions de persones buscant una vida millor fins a tal punt que, actualment, més de la meitat de la humanitat viu en espais urbans. Aquest és l’eix central de ‘Perduts a la ciutat‘, l’exposició de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

Els artistes de la mostra tenen com a element principal dels seus treballs la vida en les ciutats com un collage de records. L’exposició aplega tres-centes peces que plasmen les experiències humanes que han conformat la vida en les ciutats en l’últim segle. ‘Perduts a la ciutat’ pretén donar una explicació de la vida urbana amb imatges subjectives basades en la fragilitat de l’instant i en el fulgor del desig.

Fins al 4 de juny del 2017 IVAM proposa al visitant un recorregut per la visió artística del paisatge urbà, des de la fascinació fins al desencís. El recorregut comença amb una cita de Walter Benjamin que diferencia entre desorientar-se i perdre’s en una ciutat. Algunes de les novetats que es podran veure són les obres cedides en dipòsit per Cal Cego i Juan Redón i un treball de Mira Bernabéu.

L’itinerari, que abraça des dels inicis del segle XX fins a l’actualitat és multidisciplinari. Acull peces de pintura, l’escultura, fotografia, vídeo i còmic. Des de Paul Citroën, Jan Kamman, Lee Friedlander o César Domela, passant per Walker Evans, Horacio Coppola o Gabriel Cualladó, fins a Sigmar Polke, Gregory Crewdson, o Gordon Matta-Clark.

Cada espai porta un lema que s’anuncia mitjançant plaques que recorden les dels noms dels carrers, conté una cita literària relacionada amb la ciutat i es projecten pel·lícules, entre les quals destaca una de més de 400 minuts d’Andy Warhol amb una imatge fixa de l’Empire State Building.

L’exposició reserva un lloc també per a les ‘Ciutats inventades’, amb peces com la ‘Ciutat 73/74’ del valencià Miquel Navarro. L’exhibició culmina amb ‘Mons estranys’, que recull tasques d’Anzo, Juan Muñoz o Juan Francés, i ‘Arquitectures de la por’, on es reflexiona sobre les noves ciutats tecnològiques i vigilants.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor