L’Institut d’Estudis Catalans presentarà dimecres la nova ‘Gramàtica de la llengua catalana’

  • El IEC singularitza aquesta obra dient que és 'la primera gramàtica institucional de la llengua catalana'

VilaWeb

Redacció

20.11.2016 - 22:00

Dimecres es presentarà a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona, la nova Gramàtica de la llengua catalana. En l’acte, hi intervindran el president del IEC, Joandomènec Ros; la presidenta de la Secció Filològica, Teresa Cabré; i dos dels elaboradors de l’obra, Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldaña.

L’Institut singularitza aquesta obra dient que és ‘la primera gramàtica institucional de la llengua catalana’. Amb això, es distancia de la que era oficial fins ara, elaborada per un sol autor, Pompeu Fabra, i no pas per la institució. Fou publicada el 1918 i va ser modificada i reeditada en edicions successives fins l’any 1933. De llavors ençà, l’Institut hi havia fet esmenes molt superficials, que afectaven sobretot l’ortografia. Justament fa poques setmanes, el IEC va publicar una nova Ortografia, que incorporava aquests canvis i n’hi afegia de nous, entre els quals la polèmica supressió d’accents diacrítics.

Una gramàtica descriptiva i per a iniciats, tot esperant la ‘gramàtica essencial’
VilaWeb va entrevistar el mes passat la presidenta de la Secció Filològica, Teresa Cabré, que va justificar així l’elaboració de la nova gramàtica: ‘La fotografia de la gramàtica fabriana corresponia a un moment determinat, amb molta menys complexitat contextual que no pas l’actual. Durant tots aquests anys s’han editat molts estudis gramaticals que aconsellaven de fer-ne una de nova.’

Cabré reconeixia que no seria una obra destinada al públic en general, sinó que per llegir-la i manejar-la caldria ‘una certa habilitat en discurs lingüístic’. A més, assegurava que no seria prescriptiva: ‘És una gramàtica que justifica les decisions, que no diu “això és correcte” i “això és incorrecte”, sinó “aquest ús és molt general i aconsellable només en l’escrit”, per exemple.’

La normativa gramatical per a tots els públics, que Cabré anomena ‘gramàtica essencial’, arribarà més endavant, l’any 2018, inicialment en format electrònic. Es basarà en la gramàtica ‘gran’, però no contindrà ni raons ni explicacions. ‘Serà pensada per a algú que no sigui especialista i que vulgui anar de cara a la norma’, deia Cabré. Per això contindrà quadres interactius i enllaçats amb la gramàtica mare.

Canvis importants de la normativa gramatical?
L’Institut d’Estudis Catalans no difondrà el contingut de la nova gramàtica fins dimecres, quan l’hagi presentada. En l’entrevista de VilaWeb, Teresa Cabré va indicar que no hi hauria canvis importants respecte de la gramàtica de Fabra. ‘No contradiu Fabra, però sí que matisa i ubica en registres i varietats algunes solucions i fenòmens que Fabra no va tenir en compte.’ I en posava aquest exemple: ‘Sobre “per” i “per a”, la gramàtica et diu que se segueix la normativa fabriana en els territoris on es fa la distinció; pel que fa a la resta de territoris, et presenta la informació de manera que ve a dir: “Si et mous en el context de l’escrit i en un nivell formal, és recomanable aquesta opció.” És a dir, va donant opcions segons la situació de cadascú. En canvi, la gramàtica essencial orientarà molt més.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor