L’Institut de Recerca Josep Carreras impulsa el centre més gran d’Europa contra la Leucèmia

  • Compta amb 10.000 metres quadrats i ha suposat una inversió de 26 MEUR

VilaWeb

Redacció

05.10.2018 - 20:36
Actualització: 06.10.2018 - 11:53

L’Institut de Recerca de la Fundació Josep Carreras ha posat en marxa el centre científic més gran d’Europa dedicat a la investigació de la Leucèmia. Es tracta del Campus ICO – Germans Trias i Pujol – UAB i és el tercer que impulsa l’entitat. Disposa de 10.000 metres quadrats i més de 100 investigadors que en els anys vinents s’ampliaran fins a 300. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l’encarregat d’inaugurar aquesta instal·lació que també acollirà la seu de l’Institut. El projecte ha comptat amb una inversió de 26 MEUR, finançada a través dels concerts benèfics que duu a terme el tenor i de donacions de socis. En els últims anys, l’Institut ha patentat diferents descobriments científics, entre els quals es troba un possible nou tractament per a la leucèmia mieloide aguda.

Aquesta inauguració constitueix un punt de partida per millorar tota la recerca que l’Institut desenvolupa des de fa anys. El centre compta amb investigadors bàsics, centrats a descobrir els mecanismes a través dels quals es forma la malaltia, que treballen de forma coordinada amb especialistes clínics i hematòlegs. ‘Tenir tots aquests professionals sota el mateix sostre facilitarà la interacció’, ha explicat el professor Evarist Feliu, director científic de la Fundació Josep Carreras, que afegeix que un altre dels objectius és portar talent per poder portar diners pel projecte. Feliu ha assenyalat que el percentatge de cura de la malaltia ascendeix al 90% en casos com la Leucèmia aguda limfoblàstica infantil però reconeix que tenen una batalla perduda en la leucèmia del pacient en edat avançada. Malgrat que el progrés diagnòstic i terapèutic ha estat molt gran, les leucèmies i altres malalties malignes de la sang no han estat vençudes totalment. Feliu ha remarcat la importància de seguir investigant per conèixer les causes que condueixen a la seva aparició i aplicar tractaments cada vegada més específics i personalitzats.

Quart Campus de l’Institut de Recerca Josep Carreras a Girona
Per la seva banda, el doctor Francesc Solé, director científic del Campus ICO-Germans Trias i Pujol, ha assenyalat que els tres campus que té l’Institut estiguin situats a peu de llit del pacient perquè estan a la vora de l’Hospital Clínic, l’Hospital ICO– Germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital de Sant Pau. ‘Això és fonamental per acostar la recerca al principal beneficiari’, afirma. L’especialista apunta que tenen una estreta col·laboració amb els de les principals universitats públiques de Catalunya, com són la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest context, els responsables de l’Institut han anunciat que s’han iniciat converses amb la Universitat de Girona per obrir el seu quart campus: ‘Estem molt interessats perquè els companys de Girona són molt forts en trasplantaments de medul·la òssia i són molt forts en estudis epidemiològics i han estudiat molt els problemes immunològics que sorgeixen en el món del trasplantament’, ha detallat el professor Evarist Feliu.

Manel Esteller, nou director
Josep Carreras s’ha mostrat molt emocionat i agraït que aquest projecte pugui esdevenir una realitat: ‘Hi ha pocs centres d’aquestes característiques al món i esperem sincerament que pugui contribuir a intentar vèncer aquesta malaltia que encara se’ns emporta massa malalts’, ha apuntat. Carreras ha aprofitat l’ocasió per anunciar que el doctor Manel Esteller serà la persona que dirigirà el nou centre. ‘Estem molt orgullosos de tenir-los amb nosaltres, un home del país i amb una vàlua extraordinària com a científic’, ha valorat el tenor que ha dit que confia que ,a banda del vessant científic, aquest professional contribueixi en la recerca de finançament per desenvolupar noves línies d’investigació.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha elogiat la tasca de Carreras a l’hora de donar a conèixer la cultura catalana i ha dit que amb la seva Fundació està exportant el talent més gran dels catalans que és la seva solidaritat per salvar vides. El president també ha dit que confia que aquest centre esdevindrà un referent: ‘Destaco la vinculació d’aquest centre amb el projecte estratègic de país que tenim i que busca convertir Catalunya en capdavantera en la recerca i la innovació’, ha indicat. Per desenvolupar la seva activitat, el nou campus comptarà amb una aportació de la Generalitat, amb fons de la Fundació Josep Carreras i amb beques i altres subvencions.

Línies de recerca i suports
L’Institut cobreix línies d’estudi principalment per a la leucèmia, però també per a altres càncers de la sang com els limfomes, el mieloma múltiple o les síndromes mielodisplàstiques, entre altres. De manera transversal, desenvolupa recerques que poden beneficiar a tots els pacients hematològics: millores en el trasplantament de progenitors hematopoètics, la seva eficàcia i els seus efectes secundaris; les alteracions epigenètiques que donen peu al desenvolupament de les cèl·lules tumorals, els assajos clínics, o les trombosis i infeccions, principals causes de mortalitat d’aquests pacients. Entre els projectes que està duent a terme destaca una beca de 2 MEUR de l’European Research Council (ERC) que estudia un tipus de leucèmia limfoblàstica aguda en nounats i que té un pronòstic fatal en la majoria dels casos. L’Institut compta també amb projectes de col·laboració internacionals, especialment amb centres d’excel·lència d’Alemanya, gràcies a les ajudes que proporciona la Fundació alemanya Josep Carreras. Cada any són diagnosticats 5.400 casos de leucèmia a l’estat espanyol. L’ infantil és el més freqüent (un 30% dels casos es donen en nens). Els càncers de sang, especialment la leucèmia i els limfomes, es consideren la porta d’entrada a la curació definitiva del càncer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor