L’Indilletres, un cap de setmana de cultura “radicalment catalana” a la Bisbal

  • Trenta-sis editorials independents mostraran els seus llibres a la fira empordanesa

VilaWeb

Text

Sebastià Bennasar

03.12.2021 - 21:50

Fa quatre anys, un grup d’irreductibles lectors de la Bisbal d’Empordà va decidir de plantar cara al temible invasor (poseu-hi pantalles, sèries, internet, xarxes socials o qualsevol altra excusa per a no llegir) i organitzar una fira d’editorials independents. A més de lluitar contra un enemic ben poderós, també varen enviar les seves naus a lluitar contra els elements i la feren al juny, quan ja sabem que l’Empordà s’omple de gent amb ànsies d’arribar a Sant Joan més vermella que una gamba de Palamós. Quatre anys després d’aquell primer experiment anomenat Indilletres, els irreductibles continuen endavant, traslladen la fira fora de la temporada estival i, de moment, han doblat els inscrits respecte a l’any passat –enguany hi haurà trenta-sis editorials independents– i tornen a oferir un programa de luxe per a tots els amants de la cultura llibresca i ensems “radicalment catalana”. La cita serà al pavelló firal de la Bisbal dissabte i diumenge.

Judit Pujadó és un dels artífexs de la fira (hi està implicada també directament com a editora amb Sidillà), i diu: “Doblar el nombre d’editorials és una gran responsabilitat, hem fet molta publicitat perquè vingui la gent i hem tingut una gran resposta del poble.” Tant és així que aquests dies la vila ha vist com els llibres es convertien en protagonistes als comerços, amb aparadors que s’han omplert d’exemplars recomanats pels editors que participen en la fira.

“Això va començar amb en Xevi Cortadellas i jo, que teníem moltes ganes de fer-ho, i vam engrescar-hi un grup de gent. Ara hi ha una dotzena de persones que ho preparem durant tot l’any i una dotzena extra de voluntaris de reforç durant la fira, tots amb perfils molt diferents, però tots ells lectors”, explica Pujadó. I si aquest capital humà és un dels principals valors i èxits de l’Indilletres, l’altre és l’aportació que fa en la seva programació, amb grans debats, espectacles i presentacions de llibres.

“Totes les fires literàries volen que els llibres arribin al carrer, això ho fem tots i és molt important, però després hi ha la programació i els debats, que a nosaltres ens diferencien”, assegura Pujadó. En aquest sentit, enguany destaca un acte titulat “Hi ha una manera catalana d’entendre el món: entorn de Francesc Pujols”, on Jordi Graupera, Alba Padrós i Max Pérez conversaran al voltant de la figura del filòsof, un dels més importants i a la vegada oblidats del segle XX, que a més a més també va ser un crític d’art important. També es posarà sobre la taula el bon moment pel qual passa la literatura fantàstica a Catalunya amb Judit Terradellas, Ricard Ruiz i Sebastià Roig, moderats per Adrià Pujol.

La independència vista des de Catalunya Nord

Si aquests són els dos grans debats de dissabte, diumenge la fira fa una reflexió molt més política amb “La independència vista des de Catalunya Nord”, en què participaran Marie Costa, Joan-Daniel Bezsonoff, i Jordi i Júlia Taurinyà. Pujadó explica: “Per a nosaltres és molt important tenir present els amics i companys de Catalunya Nord i tenir-los en compte i més presents en els nostres debats, perquè les relacions històriques entre els dos costats de la ratlla administrativa són molt fluïdes. A més, és fonamental un debat sobre la independència des de Catalunya Nord, perquè ells viuen sota la república francesa, que és una manera molt diferent de viure que fer-ho sota la monarquia espanyola.” L’altre debat en profunditat de diumenge girarà al voltant de la figura de Gaudí, moderat pel músic Sanjosex i amb Raül Garrigasait i Maria Garganté.

Contes amb tots els accents del català

En un any en què el debat sobre la llengua és més present que mai, l’Indilletres ha “fet un esforç molt gran a favor de la llengua”: “Perquè sabem que el català està ben viu malgrat que alguns el volen enterrat i per això hem optat per fer els contacontes amb tots els accents del català. Hi haurà la Pepa Contes, que els farà des del Principat; Mercè Climent, que hi posarà l’accent valencià; Gerard Jacquet deixarà sentir els mots rossellonesos i Francesca Vadell els de les Illes. Són contes per a totes les edats, perquè tothom pugui sentir els accents d’una llengua que és ben viva a tot arreu. Des de la fira volem fer cultura radicalment catalana.” També cal destacar que s’atorgarà per tercera vegada el premi Llucieta Canyà a la millor ressenya publicada en un mitjà de comunicació escrit o digital.

Quant als suports, l’Indilletres compta amb aportacions de l’Ajuntament de la Bisbal, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i Òmnium Cultural i també del servei de Biblioteques, que permetrà que catorze biblioteques passin per la fira amb un pressupost que passa dels 3.000 euros als 7.000 per a adquirir llibres.

Encara dues singularitats més de la fira. Diumenge hi haurà una tertúlia i un concert dedicat a Jaume Arnella amb el grup Fetus, que l’homenatja al seu darrer disc, Sota, cavall i rei (Bankrobber, 2021), accelerant i distorsionant el cançoner de l’últim romancer en actiu dels Països Catalans, que també serà al concert, i que és una baula imprescindible per a entendre com la cançó popular ha perviscut i ha transmutat fins a arribar als nostres dies. És, per tant, una oportunitat única de veure com perviu i es multiplica la música d’arrel tradicional. Això serà diumenge a la tarda. I qui vulgui gaudir de l’espectacle de dissabte “Un tast d’Odissea”, de Cinta Massip i Toti Soler, que es farà al Teatre Mundial, s’haurà d’haver comprat un llibre a la fira per entrar-hi.

Així doncs, amb la defensa de barrejar la cultura més local amb l’universal, però sempre des de la perspectiva independent i amb moltes ganes de retrobar-se amb el públic lector, l’Indilletres torna amb ganes de “fer descobrir l’Empordà lector a tothom que s’hi acosti”. “L’Empordà és molt més agradable ara que a l’estiu, que és ple de gent; si te’l trobes ple de llibres, és insuperable.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor